Δεν έχουμε τελειώσει με την ενεργειακή κρίση και θα τελειώσουμε μόνο όταν καταστούμε ενεργειακά αυτόνομοι, ξεκαθαρίζει ο διεθνής δικηγόρος και υποψήφιος Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ορέστης Ομράν, με συνέντευξή του στην «Η», στα πλαίσια του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
Ο κ. Ομράν, που ειδικεύεται στη νομική διαχείριση μεγάλων ενεργειακών project, μιλά και για το εγχείρημα του Great Sea Interconnector, την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, που περνά μια «ηλεκτρισμένη» περίοδσο ανάμεσα σε Ελλάδα και Κύπρο, μετά και την απόφαση της Κύπρου να ζητήσει «επικαιροποίηση» της μελέτης κόστους οφέλους.
«Δεν θα μιλούσα για ανατροπή αλλά για επανεξέταση συγκεκριμένων τμημάτων του project που ίσως δεν είχαν μελετηθεί σωστά σε αρχικό επίπεδο», παρατηρεί ο κ. Ομράν, σημειώνοντας πως και τα υλικά αλλά και οι υπηρεσίες που απαιτούνται για να κατασκευαστεί ένα τόσο περίπλοκο project έχουν ακριβύνει κατά τουλάχιστον 30%. «Δεν θεωρώ ότι το έργο θα ανασταλεί. Ωστόσο είμαστε σε μια περίοδο επανεξέτασης και ίσως να φτάσουμε σε μια αναθεώρηση του τρόπου που θα γίνει το έργο ή σε μια προσωρινή επικέντρωση σε ένα μόνο κομμάτι του έργου και όχι στο σύνολό του».
Δεν έχουμε τελειώσει με την ενεργειακή κρίση
«Νομίζω ειλικρινώς ότι δεν έχουμε τελειώσει με την ενεργειακή κρίση. Νομίζω ότι είμαστε σε μια υφεσιακή πορεία της κρίσης ως αποτέλεσμα των πολιτικών των ευρωπαϊκών, τις οποίες όλοι γνωρίζουμε και οι οποίες ελήφθησαν από τον Οκτώβρη του 2022 και μετά και οι οποίες περιλαμβάνουν φυσικά και την αύξηση των εισαγωγών LNG, αλλά και τη μετάβαση προς καθαρότερες μορφές ενέργειας».
Μόνο όταν θα γίνουμε ενεργειακά αυτόνομοι θα έχουμε ξεπεράσει την κρίση, υποστηρίζει ο κ. Ομράν. «Κάναμε καλή δουλειά, αλλά δεν έχουμε τελειώσει».
Τα ηλεκτρικά δίκτυα
Τα ηλεκτρικά δίκτυα είναι «οι νέες λεωφόροι ενέργειας» λέει αλλά πρόκειται για ακριβά και δύσκολα τεχνικά έργα. «Είμαστε στη φάση της συγκεκριμενοποίησης του κόστους, της εξεύρεσης επενδυτών και χρηματοδοτών για να περάσουμε από τα τέλη της τρέχουσας 10ετίας και μετά στην λειτουργία τους, ώστε να φέρνουν ρεύμα στην Ευρώπη από άλλες ηπείρους».
Στο πλαίσιο αυτό, για το ηλεκτρικό καλώδιο Αθήνας - Κρήτης - Κύπρου - Ισραήλ (Great Sea Interconnector), λέει πως δεν θα μιλούσε για ανατροπή, με αφορμή την πρόσφατη απόφαση της Κύπρου να επανεξετάσει την μελέτη κόστους - ωφέλους. «Πρόκειται για επανεξέταση συγκεκριμένων κομματιών του project που ίσως δεν είχαν μελετηθεί σωστά σε αρχικό επίπεδο», υποστηρίζει και συμπληρώνει πως «έχουν αυξηθεί σημαντικά οι τιμές και στις υπηρεσίες και στα υλικά που χρειάζονται για ένα τέτοιο τιτάνιο project. Υπάρχει και δυσκολία συνεργασίας κρατικών Αρχών και επενδυτών από διαφορετικές χώρες».
Το ζητούμενο, κατά τον κ. Ομράν πάντα, είναι «κατά πόσο ο ΑΔΜΗΕ θα είναι επαρκώς committed στο έργο αυτό ώστε να προχωρήσει. Είμαστε σε μια περίοδο επανεξέτασης του έργου, λέει ο κ. Ομράν και ίσως να φτάσουμε σε μια αναθεώρηση του τρόπου με τον οποίο θα γίνει τελικά το έργο ή σε μια προσωρινή εστίαση σε ένα μόνο κομμάτι του έργου και όχι στο σύνολό του».
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!