Ενίσχυση της εξωστρέφειας με τη στρατηγική τοποθέτηση της στην Ρουμανία επιδιώκει η Intrakat για δυο βασικούς λόγους, όπως εξηγεί μιλώντας στην «Η», στο πλαίσιο του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Intrakat Αλέξανδρος Εξάρχου.
«Η Ρουμανία έχει ανάγκη υποδομών που μας δίνει τη δυνατότητα να θεωρούμε ότι θα συνεχιστεί η δημοπράτηση μεγάλων έργων και στο μέλλον, τουλάχιστον για τα επόμενα δέκα χρόνια», τονίζει στην «Η» ο ισχυρός άνδρας της μεγάλης τεχνικής εταιρείας που συγχωνεύθηκε πρόσφατα με τον Ακτωρα. Συνεχίζοντας, διευκρινίζει πως το δεύτερο σημαντικό στοιχείο στην εξίσωση που καθιστά την τοποθέτηση της Intrakat στη Βαλκανική χώρα «στρατηγική» είναι η γεωπολιτική της θέση.
«Η Ρουμανία βρίσκεται πολύ κοντά στην Ουκρανία. Θεωρούμε ότι με τη λήξη του πολέμου θα απαιτηθεί η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας. Συνεπώς η στρατηγική τοποθέτηση μας στη Ρουμανία θα έχει μεγάλη σημασία για το ενδεχόμενο να συμμετάσχουμε και εμείς στην ανοικοδόμηση».
Το «μπλόκο» των εγγυητικών επιστολών
Στο εσωτερικό πεδίο, το πρόβλημα των εγγυητικών επιστολών δεν είναι το μόνο πρόβλημα που απειλεί να βάλει «μπλόκο» στο σωρευμένο ανεκτέλεστο των τεχνικών εταιρειών.
«Το πρόβλημα των εγγυητικών επιστολών είναι το πιο προφανές και το πιο εύκολα αντιμετωπίσιμο κατά τη γνώμη μου με μια νομοθετική ρύθμιση. Άλλα προβλήματα είναι η ωριμότητα των μελετών, η δυνατότητα του Δημοσίου σε γρήγορες απαλλοτριώσεις ώστε τα έργα μόλις δημοπρατούνται, να είναι έτοιμα να ξεκινήσουν».
Αναφορικά με τις εγγυητικές επιστολές, ο κ. Έξαρχου επισημαίνει πως πρέπει να αλλάξει ο νόμος, για να μπορούν οι τράπεζες να χορηγούν υψηλές εγγυητικές επιστολές. «Όταν έχουμε φτάσει σε ανεκτέλεστα της τάξεως των 5 και των 6 δισ. αυτά αντιστοιχούν σε ένα τουλάχιστον 15% αξίας εγγυητικών επιστολών για τον καθένα, το οποίο δημιουργεί μια αδυναμία, ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης, στις μεγάλες τεχνικές εταιρείες έκδοσης νέων εγγυητικών .
Μιλάμε για πολλά έργα που έρχονται, άρα θα χρειαστούν νέες εγγυητικές και ήδη έχουμε τεράστιες δυσκολίες να εκδώσουμε οποιαδήποτε δεδομένου του Μέγιστου Χρηματοδοτικού Ανοίγματος ανά όμιλο.
Αυτό πρέπει να μεταβληθεί είτε μειώνοντας από πλευράς Δημοσίου την ανάγκη εγγυοδοσίας, είτε καθιστώντας ορισμένες από αυτές τις εγγυητικές αυτοδικαίως ολοκληρωθείσες φτάνει να έχει οριστικοποιηθεί και να έχει τελειώσει το έργο».
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!