Μεγαλύτερη προσπάθεια από τις επιχειρήσεις και διαφορετική προσέγγιση απαιτεί η αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος της έλλειψης εργαζόμενων τονίζει ο διευθυντής του οικονομικού γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, μιλώντας στην «Η» από το 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
«Δεν αρκούν οι προσπάθειες του κράτους πρέπει και οι επιχειρήσεις να βρουν εναλλακτικούς τρόπους να προσελκύσουν εργαζόμενους» τονίζει ο κ. Πατέλης και εξηγεί: «αυτό σημαίνει καλύτερους μισθούς, καλύτερες συνθήκες εργασίας αλλά και κατανόηση των λόγων που διάφορες πληθυσμιακές ομάδες δεν συμμετέχουν στο εργατικό δυναμικό»
Ο κ. Πατέλης αναφέρεται στα ΑΜΕΑ, τους Έλληνες του εξωτερικού, τις γυναίκες και τους νέους. «Η κάθε πληθυσμιακή ομάδα απαιτεί διαφορετική προσέγγιση από τις επιχειρήσεις. Είμαι αισιόδοξος πως όπως και σε άλλες χώρες έτσι και στην Ελλάδα θα διευρυνθεί το εργατικό δυναμικό όπως περνάνε τα χρόνια».
Σήμερα πολλοί εργοδότες δεν μπορούν να βρουν εργαζόμενους. Η χώρα μας ακόμα είναι πιο χαμηλά από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στο ποσοστό του πληθυσμού που συμμετέχει στην αγορά εργασίας. Άρα λοιπόν έχουμε περιθώρια να προσελκύσουμε και άλλους Έλληνες και Ελληνίδες στο εργατικό δυναμικό», λέει ο κ. Πατέλης και συμπληρώνει :«το κράτος θα κάνει ότι μπορεί αλλά πρέπει και οι επιχειρήσεις να αγκαλιάσουν κι άλλες πληθυσμιακές ομάδες. Όταν το κράτος έκανε πρόταση να επιχορηγήσει βρεφονηπιακούς σταθμούς σε επιχειρήσεις λάβαμε μηδέν αιτήσεις»...
Μεταρρυθμίσεις
«H κυβέρνηση εκλέχθηκε με το πρόγραμμα του πολυδιάστατου εκσυγχρονισμού και αυτό το πρόγραμμα εφαρμόζει», τονίζει μεταξύ των άλλων στην Ημερησία από τους Δελφούς ο Διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, διαμηνύοντας πως το πρόγραμμα του εκσυγχρονισμού θα συνεχιστεί: «υπάρχει πολλή δουλειά ακόμη να γίνει. Ο στόχος είναι σύγκλιση με την Ευρώπη και στους μισθούς, 950 κατώτατος 1.500 ο μέσος μισθός αλλά κυρίως στον τρόπο που λειτουργούν οι θεσμοί και το κράτος της χώρας. Εκεί είναι που υστερούμε. Και θα συνεχίσουμε να προχωρούμε με αυτή την πυξίδα: Μεταρρυθμίσεις, μεταρρυθμίσεις, μεταρρυθμίσεις».
Ο ίδιος αναφέρεται συγκεκριμένα «σε τρεις εμβληματικές μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται σε στάδιο υλοποίησης».
Συγκεκριμένα σημειώνει ότι «η πρώτη αφορά την Δικαιοσύνη. Έχουμε το νέο δικαστικό χάρτη. Δεν είναι απλώς ένας καινούριος χάρτης. Ουσιαστικά διπλασιάζεται ο αριθμός των Πρωτοδικών και έτσι θα επιταχυνθεί η απονομή της δικαιοσύνης από 1.500 ημέρες που είναι σήμερα σε περίπου 1.000 ημέρες μέρες»
Η δεύτερη σύμφωνα με τον Αλέξη Πατέλη είναι αυτή που αφορά την διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS. Τονίζει συγκεκριμένα ότι «πρόκειται για μια μεγάλη μεταρρύθμιση που είχε γίνει αντικείμενο συζήτησης για πολλά χρόνια. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι όταν πας και πληρώνεις με την κάρτα σου, θα ξέρεις ότι ο ΦΠΑ που πληρώνεις θα αποδοθεί στο κράτος και όχι πιθανόν σε κάποιον επιτήδειο επιχειρηματία».
Η 3η μεταρρύθμιση αφορά την εφαρμογή του νόμου από το Υπουργείου Εσωτερικών για τον νέο τρόπο που επιλέγονται οι διοικήσεις για θέσεις ευθύνης στο Δημόσιο. Όπως χαρακτηριστικά τονίζει «ξεκινάμε με τα νοσοκομεία. Ολοκληρώθηκε ο πρώτος διαγωνισμός ΑΣΕΠ. Πάνω από χίλιοι υποψήφιοι δώσανε γραπτές εξετάσεις σε δύσκολα θέματα. Ομολογουμένως και αυτή η διαδικασία θα εξασφαλίσει ότι οι προσλήψεις αυτές θα γίνονται με πιο αντικειμενικά κριτήρια».
Ειδική αναφορά έκανε ο Αλ. Πατέλης και στις τράπεζες σημειώνοντας ότι «έχουν γίνει πολλά πράγματα στις τράπεζες, μεταξύ των οποίων και η αποεπένδυση του κράτους από τις συμμετοχή του στις τέσσερις συστημικές τράπεζες».
Αισιόδοξα μηνύματα για την πορεία της οικονομίας
Αναφερόμενος στην πορεία της ελληνικής οικονομίας σημειώνει ότι «πέρυσι αναπτύχθηκε περίπου 2%, πολύ ψηλότερα σε σχέση με το μέσο όρο της Ευρωζώνης. Βέβαια δεν αρκεί αυτό, διότι παραμένουμε δεύτεροι από το τέλος, σε ότι αφορά το κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια για τη σύγκλιση. Οι μεταρρυθμίσεις πάντα θα είναι η βάση αυτής της προσπάθειας. Η παγκόσμια οικονομία φαίνεται ότι μπαίνει σε έναν καλύτερο κύκλο. Στην αρχή της χρονιάς υπάρχουν πιο αισιόδοξα σημάδια».
Ταμείο Ανάκαμψης
Σε ότι έχει να κάνει με το Ταμείο Ανάκαμψης τονίζει ότι «ήταν μια μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης την προηγούμενη τετραετία. Να θυμηθούμε ότι ήταν ένα προϊόν μιας μακράς, διαπραγμάτευσης με τους ηγέτες των άλλων χωρών της Ευρωζώνης. Η χώρα μας λαμβάνει πολλούς πόρους. Το 2023 είχαμε μια απορρόφηση περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Στο τέταρτο τρίμηνο, το 2023 η απορρόφηση ήταν ένα δισεκατομμύριο. Οι εκλογές όντως καθυστέρησαν λίγο τα πράγματα, όμως υπάρχει επιτάχυνση στο τέταρτο τρίμηνο. Για φέτος προβλέπουμε μια απορρόφηση περίπου 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Είναι ένα πολύ σημαντικό στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε».
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!