Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΔΕΛΦΟΙ 2024

Κ. Χατζηδάκης στην «Η»: Η σοβαρή δημοσιονομική πολιτική είναι βασική προϋπόθεση για τη στήριξη των ευάλωτων

«Θέλουμε να έχουμε μια σοβαρή δημοσιονομική πολιτική, η οποία είναι κύρια προϋπόθεση για την στήριξη των ευάλωτων», τονίζει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στην «Η» στο πλαίσιο του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Μιλώντας για τις μεταρρυθμίσεις, ο κ. Χατζηδάκης ξεκαθάρισε πως η προσπάθεια για τις μεταρρυθμίσεις συνεχίζεται σε πολλά επίπεδα. «Η Ελλάδα πρέπει να γίνει πιο παραγωγική, πιο εξωστρεφής και αυτή είναι η προσπάθειά μας».

Το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο

Ο κ. Χατζηδάκης σχολιάζοντας το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο στην Ευρωζώνη δεν έκλεισε εντελώς το παράθυρο των έκτακτων μέτρων στήριξης, λέγοντας πως «ότι επιτρέπεται με βάση τους δημοσιονομικούς κανόνες ναι». Το βασικό σενάριο πάντως αφορά στο πακέτο των μέτρων που εξήγγειλε από το βήμα του Φόρουμ με κόστος 870 εκατ. ευρώ επισημαίνοντας πως αυτά θα εφαρμοστούν από 1η Ιανουαρίου του 2025.

Σε αυτό το πλαίσιο επεσήμανε πως η κυβέρνηση θέλει να εφαρμόσει σοβαρή δημοσιονομική πολιτική «η οποία είναι βασική προϋπόθεση για τη στήριξη των ευάλωτων».

«Όλα τα μέτρα τα οποία παρουσίασα δεν πηγαίνουν στους ισχυρούς, πηγαίνουν στους ευάλωτους και στη μεσαία τάξη. Αυτούς αφορούν. Και με αυτό τον τρόπο θα συνεχίσουμε. Και ξαναλέω, ακριβώς επειδή έχουμε μπροστά μας διεθνώς αβεβαιότητες, όπως λένε και οι δημοσιονομικοί κανόνες της Ευρώπης και όπως λέει και η λογική του καλού νοικοκύρη, θα κρατάμε τυχόν περισσεύματα στην άκρη για να τα χρησιμοποιήσουμε σε περιπτώσεις δυσκολίας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σύσταση ΤτΕ για επαναξιολόγηση φοροαπαλλαγών 

Σχολιάζοντας της σύσταση της ΤτΕ για επαναξιολόγηση φοροαπαλλαγών και κοινωνικών επιδομάτων, ο υπουργός σημείωσε: «Κοιτάξτε μεταξύ των φοροαπαλλαγών για να έχουμε μια εικόνα. Έχουμε ας πούμε, στήριξη των αναπήρων. Έχουμε απαλλαγές για άλλες ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Κάτω από τους τίτλους κρύβονται πολλές φορές πολύ ευαίσθητα θέματα.

Εκείνο το οποίο η κυβέρνηση επιδιώκει και το κάναμε πρόσφατα στη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, είναι να στρέφουμε τα επιδόματα και τη στήριξη από την πλευρά του κράτους σε αυτούς που πράγματι έχουν ανάγκη. Αυτό είναι κάτι το οποίο πράγματι όχι μόνο το συζητάμε, το εφαρμόζουμε και θα συνεχίζουμε να το εφαρμόζουμε σε συνεργασία με τα δύο συναρμόδια Υπουργεία, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής».

Ο ρυθμός ανάπτυξης

Σε συνέχεια των όσων ανέφερε κατά την τοποθέτησή του από το βήμα του Φόρουμ των Δελφών, ότι ο μέσος όρος ανάπτυξης στην επόμενη τετραετία θα είναι στο 2,5%, ο υπουργός σημείωσε πως η πρόβλεψή αυτή είναι «πάνω – κάτω στα ίδια επίπεδα», με τις προηγούμενες προβλέψεις. Και συμπλήρωσε πως σε κάθε περίπτωση, η εκτίμηση αυτή είναι πάνω από το μέσο όρο της ευρωζώνης. «Και αυτό είναι πραγματική προϋπόθεση για να έχουμε σύγκλιση», συμπλήρωσε.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης για τους ρυθμούς ανάπτυξης το 2024 ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε: «Όταν θα είμαστε έτοιμοι, θα παρουσιάσουμε τις εκτιμήσεις μας. Το βασικό που θέλω όμως να κρατήσετε είναι ότι μιλάμε για την επόμενη τετραετία. Ένα μεσοσταθμικό ρυθμό ανάπτυξης γύρω στο 2%, με βάση τις εκτιμήσεις που κάνουν οι υπηρεσίες μας αυτή την ώρα και που δεν απέχουν από τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος ή από τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τώρα αν είναι 0,1, πάνω, 2, 0,2 κάτω κλπ δεν νομίζω ότι αυτό αλλάζει. Το βασικό που είναι ότι έχουμε πολλαπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης από το μέσο όρο της ευρωζώνης».

Μεταρρυθμίσεις

Σχολιάζοντας την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος και σε ερώτηση για το πού θα στηριχθεί η Ελλάδα για να πετύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, ο υπουργός επεσήμανε πως «η Ελλάδα έχει κάνει αισθητή βελτίωση που δεν έχει γίνει προφανώς Σουηδία. Έχουμε ακόμα δρόμο και γι αυτό πρέπει να προχωρήσουμε τις μεταρρυθμίσεις»

«Γι αυτό φέραμε εμείς ως υπουργείο Οικονομικών τη μεταρρύθμιση για τη φοροδιαφυγή με έντεκα διαφορετικές πρωτοβουλίες. Γι αυτό το υπουργείο Παιδείας έφερε τη μεταρρύθμιση, για να επιτραπεί στην Ελλάδα η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.

Γι αυτό το λόγο το υπουργείο Δικαιοσύνης ασχολείται με το πράγματι κρίσιμο και ακανθώδες θέμα της επιτάχυνσης των αποφάσεων της Δικαιοσύνης. Γι αυτό το λόγο θα προχωρήσουν και πρωτοβουλίες σε σχέση με τη δημόσια διοίκηση», συνέχισε ο κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε:

«Πράγματι, θα ήταν λάθος μήνυμα με αυταρέσκεια να πούμε ότι δουλέψαμε την περασμένη τετραετία και τώρα καθόμαστε; Όχι. Η προσπάθεια συνεχίζεται σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα. Η χώρα πρέπει να γίνει πιο παραγωγική, πιο δυναμική, πιο εξωστρεφής και αυτή είναι η προσπάθειά μας».

Ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε πως δεν υπάρχουν ενδείξεις μεταρρυθμιστικής κόπωσης, φέρνοντας ως παράδειγμα συνολικά «11 νομοσχέδια που έφερε το υπουργείο Οικονομικών» τους τελευταίους 11 μήνες.

«Θα μου πείτε τώρα, δεν έχει σημασία ο αριθμός των νομοσχεδίων. Ναι, αλλά μεταξύ αυτών. Παραδείγματος χάριν, ήταν το νομοσχέδιο για τη φορολογική μεταρρύθμιση. Μεταξύ αυτών ήταν το νομοσχέδιο για τις τράπεζες και τους servicers. Μεταξύ αυτών τώρα είναι ο Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας, με τον οποίο γίνονται βασικά βήματα, ουσιώδη βήματα εκσυγχρονισμού στην επαφή του πολίτη με το κράτος και παράλληλα τα υπόλοιπα υπουργεία κάνουν και εκείνο τη δουλειά τους.

Τα ποδήλατα που δεν ποδηλατούν πέφτουν. Αυτό το ξέρουμε πολύ καλά και γι αυτό θα συνεχίσουμε πάντοτε σε μια κατεύθυνση φυσικά υιοθέτησης βέλτιστων διεθνών και ευρωπαϊκών πρακτικών», είπε χαρακτηριστικά.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΕΛΦΟΙ 2024

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΕΛΦΟΙ 2024