«Πανδημία, πόλεμοι, αυξημένα κόστη, οδήγησαν σε αβεβαιότητα την παγκόσμια αγορά» ανέφερε ο Γιώργος Ελεκίδης, Principal της Bain Capital, μιλώντας σε πάνελ με τίτλο «Αποκαλύπτοντας την τρέχουσα κατάσταση του παγκόσμιου τοπίου των private equities και των επενδύσεων» στο πλαίσιο του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στους Δελφούς μεταξύ 10 και 13 Απριλίου, υπό την αιγίδα της ΑΕ, Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Τη συζήτηση συντόνισε ο Ανδρέας Κυριλής, partner της BAIN & COMPANY.
Τοποθετούμενος εισαγωγικά, ο κ. Κυριλής, σημείωσε πως «όλες οι συμφωνίες το 2023 επηρεάστηκαν, αλλά ιδιαίτερα εκείνες που βασίζονταν σε τραπεζική χρηματοδότηση. Κι αυτό καθώς οι αποδόσεις στα δάνεια έφτασαν σε υψηλό δεκαετίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι και τεράστιες συμφωνίες των private equities, άνω των 5 δισεκατομμυρίων, μειώθηκαν στο μισό. Αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι πως το 50% του κεφαλαίου, αντλήθηκε από τα κορυφαία 20 funds. Κάτι που δείχνει μια επιλογή ασφαλείας».
Από την πλευρά του ο Γιώργος Ελεκίδης σημείωσε πως «Διαφορετικές αγορές, χτυπιούνται με διαφορετικούς τρόπους. Ο βορράς της Ευρώπης έχει χτυπηθεί εξαιτίας των εξόδων της βιομηχανίας και από την παραδοσιακή όρεξη για μόχλευση. Στη νότια Ευρώπη βλέπουμε λιγότερη επίδραση. Έχουμε δεσμευμένους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης. Οι δείκτες δείχνουν μια τάση σταθεροποίησης. Βλέπουμε τα PMI στις κατασκευές να αυξάνονται. Στη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, έχουμε θετικά δείγματα. Είναι ώρα να χρησιμοποιήσουμε όλη την παλέτα των προϊόντων μας. Υπάρχει διάθεση, υπάρχει χρηματοδότηση. Υπάρχουν fund έτοιμα να επενδύσουν και θα πρέπει να αδράξουμε αυτή την ευκαιρία. Πρέπει να σκεφτόμαστε διπλά για να βρούμε τις κατάλληλες ευκαιρίες».
Πολλή περισσότερη δράση μέσα στο 2024 περιμένει ο Ιωσήφ Κιουρουκόγλου, managing director, Country Executive for Greece της Bank of America. «Οι προκλήσεις όμως παραμένουν» προειδοποίησε. Πολλοί αγοραστές θα έχουν πολύ συντηρητική προσέγγιση. Κάποια επιχειρηματικά πλάνα και κάποιες επιχειρήσεις έχουν επωφεληθεί από τις πρόσφατη χαλαρή δημοσιονομική πολιτική. Υπάρχει ένα χάσμα σε αυτό το επίπεδο».
Σύμφωνα με τον Σπύρο Βενετσιάνο, deputy general manager, head of structured finance της Eurobank, «η μεγαλύτερη πρόκληση είναι ότι πάντα πρέπει να προσαρμοστείς στην τρομερή δημιουργικότητα των private equities. Για ποιο λόγο η ελληνική τραπεζική αγορά έχει όρεξη για τέτοια προϊόντα; Μας οδηγεί η σημαντική ρευστότητα που έχουμε. Γι’ αυτό απαγορεύεται να απορρίψουμε μια καλή ιδέα. Προοδευτικά χτίσαμε μια εμπειρία και μια σχέση με τα private equities για το πώς λειτουργούν και πως αντιδρούν σε δύσκολους καιρούς. Μέσα στα χρόνια προπονηθήκαμε να καταλαβαίνουμε αυτού του είδους τις συναλλαγές.
Έχουμε μια εμπειρία από την κρίση, οπότε θεωρητικά γνωρίζουμε τι λειτουργεί και τι δεν λειτουργεί. Αλλά στο τέλος της ημέρας ο τραπεζικός τομέας γίνεται λιγότερο «συναισθηματικός» και περισσότερο τεχνοκρατικός. Έχουμε δημιουργήσει ένα πλαίσιο με ανταγωνιστικούς όρους. Μπορούμε να παράσχουμε ανταγωνιστικούς όρους. Μπορούμε να παραδώσουμε στην ώρα του. Οπότε νομίζω ότι έχουμε ευχαριστημένους πελάτες.
Τέλος, ο Νικόλας Χρυσανθόπουλος, senior partner της EOS Capital Partners, ανέφερε πως «η επέκταση περιθωρίου κέρδους παίζει όλο και πιο σημαντικό ρόλο στη δημιουργία αξίας. Αυτό είναι λογικό όταν πρέπει να διαχειριστείς τη μετάβαση από τα μηδενικά επιτόκια στο σημερινό περιβάλλον ακόμα και αν πρόκειται να δούμε κάποια κλιμάκωση στο μέλλον. Χρειάζεται να σκεφτείς διπλά τη σχέση μεταξύ του cash burn και της ανάπτυξης που θέλεις να στοχεύσεις. Ο πληθωρισμός στους περισσότερους τομείς αποτελεί πρόκληση. Πρέπει να διασφαλίσετε ότι θα το διαχειριστείτε με τρόπο που θα διατηρήσετε τουλάχιστον τα περιθώριά κέρδους σας. Αυτό που βλέπουμε στην Ελλάδα είναι διαφορετικό. Επενδύουμε σε εταιρείες με εξωστρέφεια προς το παρόν μικρές που έχουν όμως χώρο για να αναπτυχθούν».
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!