Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΔΕΛΦΟΙ 2024

Σχοινάς–Μπαρόζο: Το στοίχημα των ευρωπαϊκών εκλογών και οι προκλήσεις της επόμενης μέρας

Τη βεντάλια όλων των ευρωπαϊκών θεμάτων, από τις ευρωεκλογές, την άνοδο της ακροδεξιάς και τις ανησυχίες για το μεταναστευτικό μέχρι τις δύο εμπόλεμες συρράξεις σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, τις σχέσεις με την Τουρκία και την υπόθεση Μπελέρη άνοιξαν ο Jose Manuel Barroso και ο Μαργαρίτης Σχοινάς, στο πλαίσιο του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται 10 -13 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Με αφορμή την άνοδο της ακροδεξιάς όπως προκύπτει από δημοσκοπήσεις, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς, εκτίμησε ότι μετά τις ευρωεκλογές θα έχουμε ένα ευρωκοινοβούλιο που θα μοιάζει με καλειδοσκόπιο, λίγο πιο σύνθετο ως προς την επίτευξη συναίνεσης. Στις προτεραιότητες των Ευρωπαίων συμπεριέλαβε την ανάγκη τους να νιώσουν προστασία σε θέματα υγείας, ανταγωνιστικής οικονομίας, πληθωρισμού και συνόρων, καθώς, όπως είπε, το εθνικό επίπεδο δεν αρκεί.

«Δύσκολα νερά»

Από την πλευρά του, ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν εκτίμησε ότι τα δύο βασικά κόμματα θα μείνουν στην κορυφή. «Θα έχουμε την εξυπνάδα για πλοηγηθούμε σε αυτά τα δύσκολα νερά», είπε ο κ. Μπαρόζο. «Να ακούμε τους ανθρώπους», ήταν, ωστόσο, η συμβουλή του, καθώς σημείωσε ότι Βρυξέλλες και Στρασβούργο μερικές φορές δεν ακούν, με αποτέλεσμα να γίνονται μεν σωστά πράγματα αλλά μακριά από τους πολίτες. 

Ειδική αναφορά στη συμφωνία που επετεύχθη για το μεταναστευτικό έκανε ο Μαργαρίτης Σχοινάς, επισημαίνοντας ότι για πρώτη φορά η ΕΕ έχει μεταναστευτική πολιτική. Ανέλυσε τα τρία επίπεδα της συμφωνίας που περιλαμβάνουν, όπως είπε, συμπράξεις με 25 χώρες προέλευσης για καλύτερο έλεγχο των μεταναστευτικών τους ροών, ομοσπονδιακό έλεγχο συνόρων και ενιαίες διαδικασίες καθώς και αλληλεγγύη. 

«Αν έχουμε άνοδο της ακροδεξιάς, είναι γιατί δεν υπάρχει αξιοπιστία στην προστασία των συνόρων. Οι πόρτες μας να είναι ανοιχτές αλλά όχι διάπλατα», σημείωσε ο κ. Μπαρόζο.

Για την Ουκρανία 

Για το ενδεχόμενο ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ, ο κ. Μπαρόζο κάλεσε τον κόσμο να μην έχει υψηλές προσδοκίες. «Δεν είναι δυνατόν μια χώρα εν μέσω πολέμου να γίνει πλήρες μέλος», είπε, επισημαίνοντας ότι υπάρχει και ειδική ιδιότητα μέλους. Μάλιστα, προχώρησε σε σύγκριση με την περίπτωση της Κύπρου, τονίζοντας ότι εκεί η κατάσταση έχει παγώσει επί δεκαετίες. 

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Μακρόν για ενδεχόμενο αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία, είπε ότι δεν το βλέπει στο προσεχές μέλλον να συμβαίνει, τονίζοντας ότι «υπάρχει σαφέστατη κόκκινη γραμμή από τις ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ. Πρέπει να αποφευχθεί απευθείας σύγκρουση με τη Ρωσία». Επεσήμανε την ανάγκη αποφυγής άμεσου πολέμου μεταξύ ΝΑΤΟ – Ρωσίας γιατί εμπλέκονται πυρηνικές δυνάμεις, ενώ εκτίμησε ότι οι Ρώσοι μπορεί να έχουν συμφέρον να παραταθεί ο πόλεμος.

Την ίδια ώρα, ο κ. Σχοινάς προσδιόρισε ενδεχόμενη ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ γύρω στο 2032 με 2035. «Χρειαζόμαστε την Ουκρανία γιατί είναι μεγάλη χώρα με πολλούς πόρους, τη μεγαλύτερη παραγωγή στον αγροτικό τομέα, θα είναι καλός εταίρος», διευκρίνισε. Ωστόσο, επεσήμανε ότι η ιδιότητα μέλους του ΝΑΤΟ δεν θα είναι άμεσα διαθέσιμη για το Κίεβο. 

Όπως είπε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, η Ουκρανία χρηματοδοτείται με δύο δισ. ευρώ τον μήνα από την Ευρώπη. «Η Ουκρανία συνεχίζει να μάχεται γιατί η Ευρώπη συνεχίζει να πληρώνει. Έχουμε δαπανήσει χρήματα των φορολογουμένων για να αγοράσουμε όπλα για τρίτη χώρα», τόνισε, σημειώνοντας ότι πρέπει να αρχίσουμε να διακρίνουμε μεταξύ του ρωσικού λαού και της κλίκας γύρω από τον Πούτιν. 

Για την ανησυχία της Ευρώπης σε ενδεχόμενη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές αναφέρθηκε ο κ. Μπαρόζο, λέγοντας ότι μόνο μια – δυο ευρωπαϊκές χώρες και συγκεκριμένα η Ουγγαρία και η Σλοβακία θα ήθελαν νίκη του πρώην προέδρου. «Χρειαζόμαστε πιο ισχυρή Ευρώπη στον τομέα της άμυνας, όχι μόνο λόγω Τραμπ», κατέληξε. 

Την ανάγκη η Ευρώπη να δημιουργήσει μια στρατηγική αυτονομίας για να σταθεί στα πόδια της στον τομέα της ενέργειας, της τεχνολογίας κ.α. εξέφρασε ο Μαργαρίτης Σχοινάς, επισημαίνοντας ότι η πιθανότητα της νίκης Τραμπ μπορεί να επισπεύσει τη διαδικασία. 

Η περίπτωση της Τουρκίας

Σύνθετη χώρα, με την οποία όμως έχει συμφέρον η Ευρώπη να διατηρήσει τον διάλογο, χαρακτήρισε την Τουρκία ο κ. Μπαρόζο, λέγοντας πόσο απίστευτο είναι μια χώρα του ΝΑΤΟ να αγοράζει οπλισμό από τη Ρωσία και να τείνει χείρα φιλίας στη Χαμάς. «Η Τουρκία είναι σημαντική χώρα. Υπάρχουν και δυσκολίες, αλλά δεν πρέπει να παραιτηθούμε», είπε, αναγνωρίζοντας  τις έγνοιες που έχει η Ελλάδα για τη γειτονική χώρα. 

Αναφορικά με την υπόθεση Μπελέρη και την προσπάθεια που καταβάλλει, προκειμένου οι Ευρωπαίοι συνάδελφοί του να δουν ότι η υπόθεση αυτή δεν είναι δικαστικό θέμα μίλησε ο Μαργαρίτης Σχοινάς, σημειώνοντας πως η συμπεριφορά της Αλβανίας δεν βοηθάει τη φιλοδοξία της να γίνει μέλος της ΕΕ. Εκτίμησε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει εξαντλήσει και την τελευταία σπιθαμή καλής θέλησης για να βρεθεί λύση. 

Τέλος ο Μαργαρίτης Σχοινάς αναφέρθηκε στις εργασίες του Ευρωκοινοβουλίου που σε μεγάλο μέρος τους βασίζονται σε διαπραγματεύσεις μεταξύ ομάδων, επισημαίνοντας ότι η Κομισιόν έχει δομημένη διαδικασία αξιολόγησης της κατάστασης κράτους δικαίου στα κράτη – μέλη. 

 

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΕΛΦΟΙ 2024

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΕΛΦΟΙ 2024