Καθοριστικό ρόλο στην στη κάλυψη του κενού που παρατηρείται στη χρηματοδότηση μεταξύ και μεγάλων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ευελπιστεί να διαδραματίσει ο 5ος τραπεζικός πόλος τη στιγμή που υπάρχει ανάγκη για ενίσχυση του ανταγωνισμού στον τραπεζικό κλάδο, που έχει ανάγκη για μια καινούργια τράπεζα.
Αυτό υπογράμμισε ότι η Ελένη Βρεττού, διευθύνουσα σύμβουλος της Attica Bank από το forum των Δελφών τονίζοντας το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλές και θωρακισμένο.
Ο κλάδος χρειάζεται να γίνει πιο ανταγωνιστικός και αυτό που είδαμε, είπε η επικεφαλής της Attica Bank, από την πολύ επιτυχημένη πορεία της Optima Bank είναι ότι υπήρχε ανάγκη για επιπλέον τράπεζα.
«Εμείς στοχεύουμε στη δημιουργία μιας ανθρώπινης στην εξυπηρέτηση τράπεζας που θα στηρίζει τον πελάτη ανεξάρτητα από το μέγεθός του. Αρκεί να πληροί τα κριτήρια, ακόμη κι βρέθηκε εν μέσω της οικονομικής κρίσης για κάποιους λόγους στην αντίπερα όχθη του ποταμού, δηλαδή ζορίστηκε, όχι αθέτησε, στην πληρωμή των υποχρεώσεων. Αυτή τη στιγμή το 50% βρίσκεται σε κάποιον servicer. Αυτό το στίγμα πρέπει να φύγει»», είπε η Ελένη Βρεττού προσθέτοντας ότι ο 5ος τραπεζικός πόλος θα συνδυάσει το φυσικό δίκτυο με το digital και σκοπεύει να λειτουργήσει καταστήματα σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Η νέα τράπεζα που θα προκύψει από τη συγχώνευση με την Παγκρήτια θα είναι η μόνη που δεν έχει αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις (DTC) στα εποπτικά της κεφαλαία και χαμηλό δείκτη NPΕ με εστίαση στη σοβαρή εξυπηρέτηση των πελατών.
Ειδικά σε ότι αφορά τα αυστηρά κριτήρια χρηματοδότησης η CEO της Attica Bank ήταν ξεκάθαρη.
«Πρέπει να τηρούνται, καθώς η ιστορία έχει δείξει ότι στο παρελθόν που δεν συνέβαινε οδηγηθήκαμε στην κρίση. Τα παθήματα της κρίσης έγιναν μαθήματα για όλους. Ωστόσο, πρέπει να έχουμε μνήμη καθώς υπάρχουν σήμερα τράπεζες/α που δανείζει με spread ιδιαίτερα χαμηλά κι αυτό ήταν η συνταγή που οδήγησε στο παρελθόν στην αποτυχία».
Σημείωσε εξάλλου ότι το μεγαλύτερο μέγεθος θα καταστήσει τις επιχειρήσεις πιο εύκολα bankable καθώς θα ενισχύσει την εμπορικότητά τους, στέλνοντας έτσι μήνυμα προς τις ΜμΕ για συνένωση δυνάμεων και σε ορισμένες περιπτώσεις «είναι ευλογία και όχι κατάρα»
Το 2023, άλλωστε, η Αττικής εμφάνισε θετική πιστωτική επέκταση, ύψους 300 εκατ. ευρώ, ενώ το α’ τρίμηνο του 2024 η τράπεζα εμφανίζει θετική ροή, ύψους 160 εκατ. ευρώ έναντι αρνητικής στο σύνολο του συστήματος (-1,9 δισ. ευρώ τους πρώτους δύο μήνες του τρέχοντος έτους).
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!