Το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας το 2023 ήταν μεγαλύτερο από τον στόχο του 1% του ΑΕΠ, πλησιάζοντας το 2%, δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας με τον δημοσιογράφο των Financial Times, Τόνι Μπάρμπερ, στο πλαίσιο του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
«Είχαμε πολύ καλό δημοσιονομικό αποτέλεσμα, μία θετική έκπληξη. Το πρωτογενές πλεόνασμα, αντί για 1% του ΑΕΠ το 2023, ήταν τελικά κοντά στο 2%», είπε ο διοικητής, ενώ επανέλαβε την εκτίμηση ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτύσσεται μεσοπρόθεσμα ταχύτερα από την Ευρωζώνη, με ρυθμό περίπου 2,5% έναντι 1,5%.
«Αν διατηρήσουμε τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 2% τα επόμενα χρόνια και κάνουμε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, δεν υπάρχει κάτι να φοβηθούμε. Η Ελλάδα θα προχωρήσει», σημείωσε, όταν ρωτήθηκε για τις προοπτικές της οικονομίας.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Η» το πρωτογενές πλεόνασμα του 2023 φαίνεται να κλείνει κοντά στο 1,7%, δηλαδή πολύ πάνω από 1,1% που είχε τεθεί ως εκτίμηση στον κρατικό προϋπολογισμό του 2024.
Ο Διοικητής της ΤτΕ αποκάλυψε την νέα ισχυρή επίδοση της ελληνικής οικονομίας στο Φόρουμ των Δελφών, ωστόσο φαίνεται πως την είχε κοινοποιήσει και χθες - όπως αναφέρουν πληροφορίες - στο ΔΣ της ΕΚΤ, το. οποίο συνεδρίαζε για την νομισματική πολιτική, ως μια πολύ θετική έκπληξη της ελληνικής οικονομίας.
Πλέον αυτό που σχολιάζουν κρατικοί αξιωματούχοι είναι πως είμαστε πολύ κοντά στον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 2%, κυκλικά διορθωμένο, ετησίως από το 2024 και εφεξής.
Που οφείλεται η καλύτερη πορεία των οικονομιών του Νότου
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι η καλύτερη πορεία των χωρών του Νότου της Ευρωζώνης σε σχέση με τη Γερμανία και άλλες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης οφείλεται στη καλύτερη πορεία του τουρισμού, στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανταγωνιστικότητας αλλά και στο γεγονός ότι οι χώρες του Νότου έκαναν μεταρρυθμίσεις στα χρόνια της κρίσης.
Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η Ευρώπη χρειάζεται μία ισχυρή Γερμανία και ότι στη χθεσινή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) διαπιστώθηκαν οι πρώτοι «σπόροι» της ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας και έτσι «αρχίζουμε να είμαστε αισιόδοξοι».
Πρέπει να υπάρχει μόνιμος μηχανισμός κοινής χρηματοδότησης
Αναφορικά με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, σημείωσε ότι παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο και ότι γίνεται πιο αποτελεσματική χρήση τους στην Ελλάδα μετά την εμπειρία που είχε από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία. Σημείωσε, μάλιστα, ότι ελπίζει πως στο μέλλον θα υπάρξει πρόβλεψη να γίνει μόνιμος ο μηχανισμός κοινής χρηματοδότησης ευρωπαϊκών πολιτικών, αναφέροντας ιδιαίτερα ότι αυτό θα χρειασθεί για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την οποία χαρακτήρισε ως «ελέφαντα στο δωμάτιο».
Για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνει η Ελλάδα σημείωσε, μεταξύ άλλων, αυτές που αφορούν στην απονομή της δικαιοσύνης και στην αντιστοιχία των δεξιοτήτων με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας.
Κίνητρα για να αυξηθεί το εργατικό δυναμικό
Σε ερώτηση σχετικά με τη γήρανση του πληθυσμού, ο κεντρικός τραπεζίτης είπε ότι χρειάζονται μέτρα για τον συνδυασμό της επαγγελματικής με την οικογενειακή ζωή, για την αύξηση της συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό των γυναικών και των νέων καθώς και κίνητρα, όπως η μείωση των εισφορών που έκανε η κυβέρνηση.
Αναφέρθηκε επίσης στη θετική συμβολή που μπορεί να έχει η μετανάστευση στην αντιμετώπιση της έλλειψης εργατικού δυναμικού, όπως συνέβη στη δεκαετία του 1990.
Για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι ο κόσμος είναι πολύ πιο αβέβαιος και κατακερματισμένος, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν υπάρχουν σήμερα ισχυρές ηγεσίες.
Όταν η Ελλάδα μπήκε στην κρίση, είπε, υπήρχε ηγεσία στην Ευρώπη που αποφάσισε ότι η χώρα έπρεπε να μείνει στην Ευρώπη και γι’ αυτό η Ελλάδα είναι τυχερή που η κρίση συνέβη τότε και όχι τώρα.
Το μήνυμα της ΕΚΤ για τα επιτόκια
Αναφορικά με τη χθεσινή συνεδρίαση της ΕΚΤ, ο κ. Στουρνάρας είπε πως το μήνυμα ήταν ότι έχει έρθει ο χρόνος μείωσης των επιτοκίων και πως δεν υπάρχει φόβος αν η Fed δεν θα προχωρήσει και αυτή στην ίδια κίνηση. Και αυτό, επειδή η οικονομία στην Ευρωζώνη είναι διαφορετική απ’ ότι στις ΗΠΑ, με τον ρυθμό ανάπτυξης της πρώτης να είναι μηδενικός και της δεύτερης πάνω από το 2%.
Σημείωσε, επίσης, ότι τα επιτόκια έχουν μείνει σε υψηλά, περιοριστικά επίπεδα για πολύ καιρό και αν δεν μειωθούν σύντομα θα μπορούσαν να καταστρέψουν την ανάκαμψη.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!