Η προστασία της βιοποικιλότητας δεν πρέπει να είναι αντικείμενο αντιπαραθέσεων χωρίς κανένα λόγο και κανένα ουσιαστικό επιχείρημα, διαμηνύει ο Θόδωρος Σκυλακάκης, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με συνέντευξή του στην «Η» στο πλαίσιο του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, με αφορμή το διπλωματικό επεισόδιο που προκλήθηκε με την Τουρκία από την ανακοίνωση της πρόθεσης της Ελλάδας να εξαγγείλει στο πλαίσιο της Διεθνούς Διάσκεψης για το 9ο «Our Ocean Conference» την άμεση θεσμοθέτηση δύο μεγάλων εθνικών θαλάσσιων πάρκων.
Πρόκειται για δύο πάρκα, στο Ιόνιο και στο Αιγαίο, τα οποία θα είναι από τα μεγαλύτερα στην Μεσόγειο. «Δεν έχουμε δώσει πουθενά χάρτη. Η χαρτογράφηση θα γίνει μετά από μελέτη», ξεκαθαρίζει ο κ. Σκυλακάκης, εξηγώντας πως «το μέγεθος και το πως ακριβώς θα διαρθρωθούν τα θαλάσσια πάρκα είναι μια επόμενη συζήτηση που θα στηρίζεται σε επιστημονικά στοιχεία που θα αφορούν την προστασία των ειδών που έχουμε σκοπό να προστατεύσουμε. Και ελπίζω το θέμα της προστασίας της ζωής και της βιοποικιλότητας να μην είναι αντικείμενο αντιπαραθέσεων χωρίς κανένα λόγο και κανένα ουσιαστικό επιχείρημα».
Ο κ. Σκυλακάκης εξηγεί πως οι ανακοινώσεις για τα 2 θαλάσσια πάρκα θα προχωρήσουν την ερχόμενη εβδομάδα ως έχουν. «Είπαμε από την αρχή ότι θα προηγηθεί επιστημονική μελέτη για το πού ακριβώς θα χωροθετηθούν. Δεν υπάρχει χάρτης αυτή την στιγμή που να έχει οποιοδήποτε χαρακτήρα χωροθέτησης. Υπάρχει η ευρύτερη περιοχή. Υπάρχουν σκέψεις για το πού θα μπορούσαν να είναι στην ευρύτερη περιοχή, αλλά πρέπει να προηγηθεί μελέτη και τίποτα πριν γίνει η μελέτη δεν είναι οριστικό. Άλλωστε υπάρχει η σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία την οποία και θα τηρήσουμε».
Ο κ. Σκυλακάκης απορρίπτει οποιαδήποτε σύνδεση του εν λόγω γεγονότος με το upstream, λέγοντας πως είναι ασύνδετα τα δυο θέματα. Μάλιστα ο ίδιος προσθέτει πως είναι «δυσάρεστο το γεγονός ότι σε μια προσπάθεια που είναι διεθνής, αφορά τους ωκεανούς και τις θάλασσες, θέματα που πρέπει να μας ενώνουν, αναζητώνται θέματα που μπορεί να διχάζουν, ενώ δεν υπάρχει κανένας λόγος. Η προστασία της βιοποικιλότητας και των ωκεανών μας ενώνει».
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!