Είναι η πρώτη φορά που έχουμε οργανωμένο σύστημα πρόληψης στη χώρα μας, με το εθνικό πρόγραμμα «προλαμβάνω», διαμηνύει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, μιλώντας στην «Η» στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται από σήμερα Τετάρτη, 9 Απριλίου έως και το Σάββατο 12 Απριλίου στους Δελφούς.
Τόσα χρόνια είχαμε εκπαιδευτεί όλοι να περιμένουμε να αρρωστήσουμε για να πάμε στο γιατρό. Παρατηρούσαμε συνήθως κάποιο σύμπτωμα και πηγαίναμε στο νοσοκομείο, λέει η κ. Αγαπηδάκη.
«Πλέον η χώρα επενδύει στην υγεία. Είναι μία δέσμευση και όραμα του πρωθυπουργού το οποίο υπηρετούμε» με το πρόγραμμα «προλαμβάνω», το οποίο «μας δίνει περισσότερα χρόνια ζωής», σημειώνει και αναφέρεται στις προληπτικές εξετάσεις που γίνονται και αυτές που θα ακολουθήσουν.
Έχουμε τέσσερις βασικές αιτίες πρόωρων θανάτων και θνησιμότητας γενικότερα στη χώρα μας: τα καρδιαγγειακά, ο καρκίνος του παχέος εντέρου, ο καρκίνος του μαστού και του τραχήλου της μήτρας. «Γι' αυτές τις αιτίες, το υπουργείο Υγείας παρέχει δωρεάν προληπτικές εξετάσεις σε όλους, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, όχι μόνο για την πρώτη εξέταση, για παράδειγμα το τεστ ΠΑΠ, αλλά ακόμα και για την κολποσκόπηση και τη βιοψία».
Μέχρι τώρα έχουμε εντυπωσιακά αποτελέσματα, προσεγγίζουμε σιγά - σιγά το ένα εκατομμύριο ανθρώπων που έχουν κάνει το τεστ για τον καρκίνο του παχέος εντέρου και περίπου 8.000 άνθρωποι έχουν προχωρήσει σε βιοψία, λέει η κ. Αγαπηδάκη. Εχουν γίνει εκατοντάδες χειρουργεία σε ανθρώπους που διαγνώστηκαν με καρκίνο του παχέος εντέρου. «Δεν σταματάμε όμως εκεί. Τα επεκτείνουμε περαιτέρω για να καλύψουμε κι άλλες ομάδες πληθυσμού για τον καρκίνο του δέρματος και τον καρκίνο του πνεύμονα».
Τα επόμενα βήματα
Εχουμε κι άλλες δράσεις, οι οποίες αφορούν το σύνολο του πληθυσμού. Για παράδειγμα, το πρόγραμμα για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Παιδικής Παχυσαρκίας που απευθύνεται σε όλα τα παιδιά στη χώρα μας έως 17 ετών.
Παρέχουμε δωρεάν υπηρεσίες για γιατρό και συνεδρίες με διατροφολόγους. Συμμετέχουν 2000 μαθητές στα σχολεία με τα ειδικά βιωματικά εργαστήρια. Ιδρύσαμε το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Παχυσαρκία στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.
Παράλληλα, προχωράμε με μια άλλη δέσμη υπηρεσιών που έχουν να κάνουν με την ψυχική υγεία. Γνωρίζουμε όλοι πόσο σοβαρά είναι τα θέματα, ειδικά στους εφήβους και στην εποχή μας. Εχουμε λοιπόν ένα κέντρο ειδικών το οποίο ιδρύεται στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών στην Α' Ψυχιατρική και αφορά τις δυσκολίες με τη βία, την επιθετικότητα που έχουν οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες.
Θα παρέχει δωρεάν ψυχοθεραπεία και στα παιδιά και στις οικογένειές τους. Θα κάνει παρεμβάσεις σε σχολεία σε όλη τη χώρα και εκτός από αυτό κάνουμε και μία νέου τύπου αν θέλετε παρέμβαση σε όλη τη χώρα για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τους γονείς να αναπτύξουν καλύτερη ανθεκτικότητα, γονεϊκές δεξιότητες.
Με μία άλλη καινοτόμο δράση, στα κορίτσια θα διανείμουμε πάνω από 13.000.000 δωρεάν προϊόντα εμμήνου ρύσεως σε πάνω από 200 σχολεία σε Αττική και Θεσσαλονίκη, που είναι περιοχές όπου υπάρχει αυξημένη κοινωνικοοικονομική δυσκολία. Και βέβαια θα κάνουμε και δράσεις για τους γονείς.
Εχουμε για παράδειγμα έναν μονογονέα πατέρα να έχει ένα κορίτσι το οποίο δεν ξέρει πώς να του μιλήσει για τα θέματα αυτά. Έχει λοιπόν τη δυνατότητα να εκπαιδευτεί, να υποστηριχθεί για να αντιμετωπίσει.