Νέα
  • ΓΔ: 1475.94 +0.42%
  • Τζίρος: 34,75 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Στις 10 υψηλότερες αποδόσεις στην Ευρώπη ο Γενικός Δείκτης το 2024

Ο Γενικός Δείκτης ολοκληρώνει το 2024 με άνοδο πάνω από 12% και βρίσκεται μέσα στις 10 καλύτερες χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης

Θα μπορούσε να ήταν μέσα και στις 3 καλύτερες χρηματιστηριακές αγορές, όπως ήταν στο τέλος του α’ εξαμήνου 2024. Όμως, η διόρθωση του Αυγούστου και η συσσώρευση του Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου οδήγησαν τον Γενικό Δείκτη και ιδιαίτερα τις τραπεζικές μετοχές να χάσουν το momentum της ανόδου. Οι τραπεζικές μετοχές κατέγραψαν άνοδο το 2024 της τάξης του 22% περίπου, ενώ μέχρι το τέλος του α’ εξαμήνου ο τραπεζικός κλαδικός δείκτης είχε αυξηθεί κατά 30% περίπου.

Η εκτίναξη στους όγκους συναλλαγών

Εκεί που πραγματικά διακρίθηκε το ελληνικό χρηματιστήριο είναι η αύξηση του όγκου συναλλαγών κατά 43% περίπου έναντι του αντίστοιχου όγκου συναλλαγών το 2023. Η αύξηση των συναλλαγών αποδίδεται αφ’ ενός στις αποκρατικοποιήσεις (έξοδος του ΤΧΣ) των τραπεζών, τα πολλά placements των μη τραπεζικών blue chips (όλες σχεδόν οι μετοχές του FTSE Large Cap πραγματοποίησαν κάποιο placement) και, γενικότερα, στην αυξημένη επιχειρηματικότητα που καταγράφηκε στη χρονιά που φεύγει. Βεβαίως, σημαντικό ρόλο είχε και η προώθηση του νόμου για τη διεύρυνση της ελεύθερης διασποράς, που οδήγησε πολλούς βασικούς μετόχους να πουλήσουν μετοχές τους.

Εκτίναξη συναλλαγών

Επίσης, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η άνοδος της συναλλακτικής δραστηριότητας ήταν απόρροια της αναβάθμισης της θέσης της ελληνικής οικονομίας από τους ξένους οίκους μέσα στο 2024. Πριν από κάθε αναβάθμιση ξένου οίκου, παρατηρήθηκε αύξηση των συναλλαγών, που ουσιαστικά αποδίδεται στην εναλλαγή επενδυτών σε passive funds.

Σε ιστορικά υψηλά οι λειτουργικές κερδοφορίες

Οι λειτουργικές κερδοφορίες των εισηγμένων (EBITDA) αναμένεται ότι θα ξεπεράσουν το 2024 τα 10 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ένα ιστορικό ρεκόρ λειτουργικών κερδοφοριών, που οδηγεί και σε ρεκόρ πολυετίας των καθαρών κερδών. Η αύξηση των κερδών, σε συνδυασμό με τη διαμόρφωση μερισματικής απόδοσης 3,5% περίπου (για το σύνολο των εισηγμένων), δείχνει ότι το ελληνικό χρηματιστήριο και οι εισηγμένες βαδίζουν σε έναν καλό δρόμο. Το πρόβλημα είναι ότι τα εμπόδια για το 2025 θα είναι υψηλά.

Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι διεθνώς για το 2025

Το 2025 έχει ακόμα μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας, καθώς οι αβεβαιότητες κυρίως από το εξωτερικό δημιουργούν περισσότερες απαιτήσεις απόδοσης από τους επενδυτές. Αφενός, λόγω της αύξησης των αποτιμήσεων, αναζητείται αναπτυξιακή προοπτική, βάθος πρόβλεψης κερδών και ανταμοιβή στους μετόχους. Αφετέρου, το Χρηματιστήριο Αθηνών επαναπροσδιορίζεται στην παγκόσμια επενδυτική κοινότητα, επιδιώκοντας την προσέλκυση της επόμενης γενιάς επενδυτών (marginal buyer) μέσα από την ένταξή του στις ώριμες αγορές.

Σε ό,τι αφορά τις απαιτήσεις των θεμελιωδών, οι εισηγμένες εταιρείες έδειξαν κατά τη διάρκεια του 2024 να διατηρούν την ισχυρή δυναμική των ιστορικών επιδόσεων της κερδοφορίας τους για τρίτο συνεχόμενο έτος και ετοιμάζονται να μοιράσουν μερίσματα 4,6 δισ. ευρώ για τη χρήση του 2024, τη μεγαλύτερη χρηματική διανομή από το 2007.

Αυτό που φοβίζει το ελληνικό χρηματιστήριο για το 2025 είναι το πιθανό «ξεφούσκωμα» των ευρωπαϊκών και αμερικανικών αγορών. Με δεδομένο ότι οι αποτιμήσεις των περισσότερων αναπτυγμένων αγορών είναι στη «στρατόσφαιρα», οποιαδήποτε διόρθωση άνω του 15% μέσα στο 2025 μπορεί να φέρει πολλαπλάσια υποχώρηση στο ευάλωτο ελληνικό χρηματιστήριο.

«Ευχή και κατάρα» η είσοδος στα αναπτυγμένα χρηματιστήρια

Την ίδια στιγμή, το Χρηματιστήριο βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο, το οποίο, ναι μεν, έχει τις προϋποθέσεις της αναβάθμισης με το μέρος του, κινδυνεύει ωστόσο να χάσει το ανταγωνιστικό επενδυτικό πλεονέκτημα μιας αναπτυσσόμενης αγοράς εντός μιας γεωγραφικής ζώνης με σταθερό δημοσιονομικό πλαίσιο και ισχυρά οικονομικά χαρακτηριστικά. Η υπαρξιακή αυτή αναζήτηση της νέας ταυτότητας του Χρηματιστηρίου θα επηρεάσει τις ροές κεφαλαίων από και προς τις εισηγμένες εταιρίες και, ακολούθως, το βαθμό αποτελεσματικότητας της αγοράς.

Καταλύτες για την επόμενη χρονιά θα παραμείνουν οι γεωπολιτικές εξελίξεις, με το ρίσκο ωστόσο να γέρνει προς την αποκλιμάκωση των εντάσεων. Η πολιτική δασμών που θα ακολουθήσει η νέα ηγεσία των ΗΠΑ απέναντι στις κυριότερες χώρες με τις οποίες έχει εμπορικές σχέσεις σίγουρα θα έχει, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, αντίκτυπο στις αγορές.

Η Ευρώπη, τέλος, έχει μπροστά της εκλογικές αναμετρήσεις στις κυριότερες οικονομίες της, οι οποίες θα επηρεάσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον, προσθέτοντας ένα στοιχείο αναστολής αρχικά, μέχρι την ολοκλήρωση των πολιτικών διαδικασιών. Οι πολιτικές αλλαγές στις βασικές οικονομίες που αποτελούν τον πυρήνα της Ευρωζώνης θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομική πολιτική, τη δημοσιονομική ολοκλήρωση και τη σταθερότητα εντός της ΕΕ, επηρεάζοντας ενδεχομένως την εμπιστοσύνη των επενδυτών και τις διασυνοριακές ροές κεφαλαίων.

Στο εσωτερικό, οι επιδόσεις των εταιριών θα παραμείνουν στο προσκήνιο, με τις τράπεζες να έχουν τον πρώτο λόγο. Οι κινητήριες δυνάμεις της αγοράς θα είναι:

  • Η επίτευξη ρυθμών ανάπτυξης στην ελληνική οικονομία άνω του 2%.
  • Η επιτάχυνση βασικών έργων υποδομών ή οικιστικών αναπτύξεων.
  • Η πιστωτική επέκταση.

Οι επιχειρηματικές συμφωνίες του 2024 δημιούργησαν «ουρές» σε ανάλογα εγχειρήματα, που αναμένονται και το 2025, ενώ το χρηματιστηριακό ενδιαφέρον θα εστιάσει και σε εγχειρήματα εισαγωγών εταιριών, είτε εντός είτε εκτός Ελλάδας.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ