Ανοδικά συνεχίζουν οι χρηματιστηριακές αγορές σε Αμερική και Ευρώπη, προσδοκώντας αφ’ ενός μία εκεχειρία και διαπραγμάτευση στην πολιτική των δασμών που εξήγγειλε ο Τραμπ και τα αντίμετρα των Κινέζων και αφ’ ετέρου προσδοκούν επιθετικές μειώσεις επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες. Οι χρηματιστηριακές αγορές (δείκτες) έχουν επιστρέψει στα επίπεδα προ της 2ας Απριλίου, αποδεικνύοντας μία εξαιρετική ανθεκτικότητα. Μία είδηση της τελευταίας στιγμής είναι ότι η Ουκρανία (Ζελένσκι) δείχνει να συμφωνεί με τις ΗΠΑ ως προς τα ορυκτά.
Έντονη άνοδος στην Ευρώπη και χλιαρή στις ΗΠΑ
Οι αμερικανικοί δείκτες ξεκίνησαν ανοδικά και ενίσχυσαν το προηγούμενο ράλι των ευρωπαϊκών αγορών. Ο Dow Jones αυξάνονταν λίγο μετά τις 17.00 ώρα Ελλάδος κατά 0,17%, ο S&P 500 κατά 0,26% και ο Nasdaq κατά 0,11%. Οι ευρωπαϊκές αγορές αντίθετα είναι πιο εύρωστες, με τον DAX να αυξάνεται κατά 1,35%, ο γαλλικός CAC είχε άνοδο 0,59%, ο ιταλικός MIB 2,11% και ο Eurostoxx 50 κατέγραφε άνοδο 0,91%.
Ελληνικό χρηματιστήριο: «Τραπεζικό πάρτι» πάνω από τις 1.650 μονάδες
Το θετικό της σημερινής συνεδρίασης ήταν η μεγάλη άνοδος του Γενικού Δείκτη με ισχυρές ανοδικές κινήσεις στις τραπεζικές μετοχές και στα υπόλοιπα μη τραπεζικά blue chips. Το αρνητικό ήταν ότι η άνοδος έγινε με χαμηλές συναλλαγές στα 145 εκατ. ευρώ. Η υπεραντίδραση των τραπεζικών μετοχών είναι αποτέλεσμα εισροών και εγχώριων χαρτοφυλακίων ενόψει της διανομής μερισμάτων στο επόμενο δίμηνο (μέχρι τον Ιούλιο). Επίσης, οι θετικές εκθέσεις των ξένων οίκων συνεχίζουν να τροφοδοτούν το τραπεζικό momentum.
Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ήπια άνοδο και κορυφώθηκε προς το τέλος της συνεδρίασης, φτάνοντας στις 1.656,48 μονάδες (1,89%). Η αξία συναλλαγών, χαμηλή συγκριτικά με τις προηγούμενες πτωτικές συνεδριάσεις. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν, οι 84 ήταν ανοδικές και οι 26 πτωτικές. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE Large Cap αυξήθηκε κατά 2,05%, ο δείκτης Mid Cap είχε άνοδο 0,99%. Ο τραπεζικός κλαδικός δείκτης αυξήθηκε κατά 3,8% με άνοδο στις 4 συστημικές μετοχές. Από τα μη τραπεζικά blue chips, ξεχώρισαν η Viohalco, η Jumbo (παρά τις προειδοποιήσεις που ανέφερε για τους δασμούς), ο ΟΛΠ, ο ΟΤΕ, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Cenergy, η Helleniq Energy, η Coca Cola HBC και το Δ.Α.Α.