Νέα

ΑΓΟΡΕΣ

Καγκελάριος: Τα ιστορικά αποτελέσματα του ΟΛΘ, μια καλή χρονιά για την ΚΡΙ ΚΡΙ και ο ισχυρός εταίρος της IDEAL Holdings

EUROKINISSI

Ξένες αγορές: Το τεστ της αληθινής ή ψεύτικης ανόδου

Σε πασχαλινό κλίμα (φέτος έχουμε κοινό εορτασμό) κινούνται οι αγορές σε Αμερική και Ευρώπη. Ανοδικές κινήσεις και χαμηλές συναλλαγές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εν αναμονή των αποφάσεων της ΕΚΤ. Στα ξένα χρηματιστήρια, οι συνεδριάσεις μετά τη Μεγάλη Πέμπτη και μέχρι το τέλος Απριλίου θα δείξουν εάν η πρόσφατη εκεχειρία των πωλητών είναι πρόσκαιρη ή η άνοδος είναι βασισμένη σε νέες συνθήκες. Το τεστ της αλήθειας θα είναι μετά τις κινήσεις και τις δηλώσεις των κεντρικών τραπεζών.

Ομόλογα: Μεικτές τάσεις σε Αμερική και Ευρώπη

Η χθεσινή εικόνα στις αγορές ομολόγων δεν ήταν ξεκάθαρη. Για παράδειγμα, οι αποδόσεις κάποιων ευρωπαϊκών κρατικών 10ετών ομολόγων υποχωρούσαν (αυξάνονταν οι τιμές τους, δηλαδή), ενώ κάποιων άλλων αυξήθηκαν. Το ίδιο και στις ΗΠΑ. Ας περιμένουμε μετά τις αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών να δούμε την τάση.

Ευρωπαϊκές αγορές: Έφτασαν ξανά τα επίπεδα που είχαν στις 2 Απριλίου οι περισσότεροι δείκτες

Μετά από μία διόρθωση περίπου 10% (10-15% ανά αγορά), οι ευρωπαϊκές αγορές κάλυψαν τις απώλειες και επέστρεψαν στα επίπεδα πριν από τη «Μέρα της Απελευθέρωσης» του Τραμπ (δεν θυμόμαστε πώς την είπε, αλλά βλακεία ήταν, οπότε δεν θα μπούμε και στη διαδικασία να το αναζητήσουμε). Η αλήθεια είναι ότι η ΕΕ, αλλά και η Βρετανία, απέχουν παρασάγγας από το να εφαρμόσουν τους δασμούς στα αμερικανικά προϊόντα και απλώς αναζητούν μία ευκαιρία διαπραγμάτευσης.

Ελληνικό χρηματιστήριο: Άνοδος τιμών, πτώση συναλλαγών

Το θετικό της σημερινής συνεδρίασης ήταν η μεγάλη άνοδος του Γενικού Δείκτη, με ισχυρές ανοδικές κινήσεις στις τραπεζικές μετοχές και στα υπόλοιπα μη τραπεζικά blue chips. Το αρνητικό ήταν ότι η άνοδος έγινε με χαμηλές συναλλαγές στα 145 εκατ. ευρώ. Η υπεραντίδραση των τραπεζικών μετοχών είναι αποτέλεσμα εισροών και εγχώριων χαρτοφυλακίων, ενόψει της διανομής μερισμάτων στο επόμενο δίμηνο (μέχρι τον Ιούλιο). Επίσης, οι θετικές εκθέσεις των ξένων οίκων συνεχίζουν να τροφοδοτούν το τραπεζικό momentum.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ήπια άνοδο και κορυφώθηκε προς το τέλος της συνεδρίασης, φτάνοντας στις 1.656,48 μονάδες (+1,89%). Η αξία συναλλαγών, χαμηλή συγκριτικά με τις προηγούμενες πτωτικές συνεδριάσεις. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν, οι 84 ήταν ανοδικές και οι 26 πτωτικές. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE Large Cap αυξήθηκε κατά 2,05%, ο δείκτης Mid Cap είχε άνοδο 0,99%. Ο τραπεζικός κλαδικός δείκτης αυξήθηκε κατά 3,8%, με άνοδο στις 4 συστημικές μετοχές.

Από τα μη τραπεζικά blue chips, ξεχώρισαν η Viohalco, η Jumbo (παρά τις προειδοποιήσεις που ανέφερε για τους δασμούς), ο ΟΛΠ, ο ΟΤΕ, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Cenergy, η Helleniq Energy, η Coca-Cola HBC και το Δ.Α.Α.

Η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά έχει εναρμονιστεί πλήρως με την πορεία των ευρωπαϊκών αγορών, ακόμη και στην ένταση των μεταβολών.

Επανέκδοση ομολόγων 3,875% λήξης 12 Μαρτίου 2029, μέσω δημοπρασίας

Την Τετάρτη 16 Απριλίου 2025, θα διενεργηθεί Δημοπρασία για την επανέκδοση Ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, σταθερού επιτοκίου 3,875%, λήξης 12 Μαρτίου 2029, σε άυλη μορφή, ISIN GR0124035693. Σκοπός της επανέκδοσης είναι η ικανοποίηση της επενδυτικής ζήτησης και ταυτόχρονα η διευκόλυνση της λειτουργίας της δευτερογενούς αγοράς ομολόγων. Το ποσό που θα δημοπρατηθεί θα είναι έως 200 εκατομμύρια ευρώ, και η ημερομηνία διακανονισμού (settlement) θα είναι η Παρασκευή 25 Απριλίου 2025.

Αύξηση ενεργητικών και εισροές κεφαλαίων στις θεσμικές επενδύσεις στο Α' τρίμηνο 2025

Με αυξημένα ενεργητικά, εισροές κεφαλαίων και θετικές αποδόσεις έκλεισε το Α’ τρίμηνο του 2025 για την ελληνική αγορά θεσμικών διαχειριστών.

Το συνολικό ύψος των υπό διαχείριση κεφαλαίων στον κλάδο της θεσμικής διαχείρισης στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2025 διαμορφώθηκε στα 41,7 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 6,1% από το τέλος του 2024.

Στις 31.03.2025, η συνολική αγορά των Ο.Σ.Ε.Κ.Α. (αμοιβαίων κεφαλαίων) που διαχειρίζονται ελληνικές Α.Ε.Δ.Α.Κ. παρουσίασε σημαντική αύξηση του συνολικού ενεργητικού κατά 8,5% από την αρχή του έτους, με το συνολικό ύψος των υπό διαχείριση κεφαλαίων να διαμορφώνεται σε 24 δισ. ευρώ.

Οι συνολικές ροές κεφαλαίων προς τους Ο.Σ.Ε.Κ.Α. συνέχισαν την αυξητική τους πορεία το πρώτο τρίμηνο του 2025 και ανήλθαν σε 1.624 εκ. ευρώ. Οι θετικές ροές επικεντρώνονται κυρίως στους Διεθνείς Ομολογιακούς Ο.Σ.Ε.Κ.Α., με εισροές 1.180 εκ. ευρώ. Ειδικότερα, εισροές κεφαλαίων καταγράφηκαν στους Ο.Σ.Ε.Κ.Α. με συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης (Target Maturity Funds), με κεφάλαια που προήλθαν κυρίως από νέους επενδυτές, καθώς μέσω της επένδυσης σε αυτούς δίνεται η δυνατότητα να δημιουργήσουν τακτικό εισόδημα, επιδιώκοντας ταυτόχρονα τη διατήρηση του κεφαλαίου τους.

Στο μέτωπο των αποδόσεων, οι υψηλότερες αποδόσεις καταγράφηκαν στις εξής κατηγορίες: Μετοχικοί Ο.Σ.Ε.Κ.Α. Δείκτη: 16,13%, Μετοχικοί Ο.Σ.Ε.Κ.Α. Ελλάδας: 11,99%, Μετοχικοί Ο.Σ.Ε.Κ.Α. Ευρωζώνης: 6,10%, Μετοχικοί Ο.Σ.Ε.Κ.Α. Αναπτυσσομένων Αγορών: 5,82%.

Στον κλάδο του Asset Management, καταγράφεται αύξηση των υπό διαχείριση κεφαλαίων κατά 4,93% από την αρχή του έτους, σε 11.020 εκ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των θεσμικών χαρτοφυλακίων Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης υπό διαχείριση στα μέλη της Ε.Θ.Ε.

Το ενεργητικό των Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων (Ο.Ε.Ε. και Α.Ε.Ε.Χ.), το οποίο διαχειρίζονται μέλη της Ε.Θ.Ε., ανέρχεται σε 737 εκ. ευρώ, όπου συμπεριλαμβάνονται και Private Equity χαρτοφυλάκια άνω των 500 εκατ. ευρώ.

Στον κλάδο των Α.Ε.Ε.Α.Π., συνεχίζεται η θετική πορεία, με το σύνολο των επενδύσεων σε ακίνητα με 31.12.2024 (τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία) αυξημένο κατά 7,32%, στα 5.918 εκ. ευρώ, σε σχέση με την 30.06.2024.

ΚΡΙ-ΚΡΙ – Οι εξαγωγές γιαουρτιού και παγωτού και οι επιχορηγήσεις έσωσαν τη χρονιά

Πωλήσεις 300 εκατ. ευρώ βλέπει η διοίκηση για το 2025. Οι τιμές γάλακτος μείωσαν τη λειτουργική κερδοφορία.

Τα μικτά κέρδη ανήλθαν σε 76,13 εκ. ευρώ, έναντι 72,47 εκ. ευρώ το 2023. Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) υποχώρησαν σε 42,60 εκ. ευρώ, έναντι 45,12 εκ. ευρώ το 2023. Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 37,57 εκ. ευρώ, έναντι 40,30 εκ. ευρώ το 2023. Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 34,55 εκ. ευρώ, έναντι 32,27 εκ. ευρώ το 2023.

Τη μεγάλη αύξηση στις πωλήσεις οδήγησαν, κυρίως, οι εξαγωγές γιαουρτιού (αύξηση +32,5%) και δευτερευόντως ο κλάδος του παγωτού (αύξηση +19,4%). Τα μεγέθη της λειτουργικής κερδοφορίας, μολονότι διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα, επηρεάστηκαν αρνητικά από την αύξηση που κατέγραψαν οι τιμές του γάλακτος στο Β’ εξάμηνο της χρήσης. Ωστόσο, τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους εμφανίζουν θετική μεταβολή, αποτέλεσμα της αναγνώρισης φορολογικών απαλλαγών ποσού 5,28 εκ. ευρώ (2023: 1,01 εκ. ευρώ), που σχετίζονται με επιχορηγήσεις για επενδυτικά προγράμματα ενταγμένα στον αναπτυξιακό νόμο.

Σημαντική ώθηση στις πωλήσεις λόγω εξαγωγών

Στον κλάδο γιαουρτιού, συνολικά οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά +18,2% σε αξία και +19,5% σε όγκο. Στις αγορές του εξωτερικού, οι πωλήσεις παρουσιάζουν ισχυρή διψήφια ανάπτυξη (+32,5%), ξεπερνώντας τα 129 εκ. ευρώ. Σημαντική ώθηση υπάρχει από τις βασικές αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου (+43%) και της Ιταλίας (+17%), καθώς και από την είσοδο σε νέες αγορές, όπως η Γαλλία.

Στασιμότητα στην ελληνική αγορά γιαουρτιού

Στην ελληνική αγορά γιαουρτιού, οι πωλήσεις άγγιξαν τα 76 εκ. ευρώ, παρουσιάζοντας στάσιμη εικόνα σε αξία, αλλά αύξηση +4,5% σε όγκο. Αυτό οφείλεται στη μείωση των τιμών, με στόχο τη στήριξη του Έλληνα καταναλωτή. Σε σχέση με την κατάσταση στην αγορά, συνεχίζεται, αν και με μικρότερη ένταση, η στροφή των καταναλωτών στα γιαούρτια ιδιωτικής ετικέτας, ως αποτέλεσμα των επιλογών τους για οικονομικότερα προϊόντα. Γενικότερα, η αγορά έχει εισέλθει σε μία περίοδο αναδιάταξης αναφορικά με τις κατηγορίες και τις προϊοντικές προτιμήσεις. Τα branded γιαούρτια της ΚΡΙ-ΚΡΙ απώλεσαν μερίδιο 1,2 ποσοστιαίες μονάδες, με το μερίδιο να διαμορφώνεται στο 14,9%, διατηρώντας τη 2η θέση της αγοράς [στοιχεία Circana (προηγ. IRI), σε αξία, Ιαν.-Δεκ. 2024].

Στον κλάδο του παγωτού, στην εγχώρια αγορά, οι πωλήσεις εμφάνισαν διψήφια μεταβολή (+13,4%) σε αξία. Σε μία συγκυρία όπου το πληθωριστικό περιβάλλον ευνοεί την ανάπτυξη των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, η ΚΡΙ-ΚΡΙ προσπαθεί να αντισταθμίσει τις απώλειες, μέσω της επέκτασης του δικτύου πωλήσεων.

Επενδύσεις 21-25 εκατ. ευρώ το 2025

Αναφορικά με την επενδυτική δραστηριότητα, η εταιρεία έχει εκπονήσει και υλοποιεί επενδυτικά σχέδια, με σκοπό την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας, αλλά και την τεχνολογική αναβάθμιση των εργοστασίων γιαουρτιού και παγωτού. Στην τρέχουσα χρήση, οι επενδύσεις μας προσέγγισαν τα 25 εκ. ευρώ. Για τη χρήση 2025, αναμένεται να υλοποιηθούν επενδύσεις συνολικού ύψους μεταξύ 21-25 εκ. ευρώ.

Αισιοδοξία για την πορεία της εταιρείας το 2025

Η διοίκηση της ΚΡΙ-ΚΡΙ διατηρεί αισιόδοξη στάση για την πορεία των οικονομικών μεγεθών της εταιρείας το 2025, παρά το απαιτητικό οικονομικό περιβάλλον. Στη χρήση 2025, οι πωλήσεις αναμένεται να συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία. Βάσει της εκτίμησης της Διοίκησης, οι συνολικές πωλήσεις αναμένεται να παρουσιάσουν υψηλή διψήφια ανάπτυξη έναντι του 2024, αγγίζοντας τα 300 εκ. ευρώ (+17%). Οδηγός στην ανάπτυξη αυτή αναμένεται να αποτελέσουν οι εξαγωγές. Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα συνηγορούν στην ανωτέρω εκτίμηση, μιας και οι συνολικές πωλήσεις στο Α’ τρίμηνο του 2025 εμφανίζουν αύξηση μεγαλύτερη από 20%.

Σχετικά με το περιθώριο λειτουργικής κερδοφορίας (EBIT), αναμένεται να διαμορφωθεί μεταξύ 14%-15%.

Μέρισμα 0,4 ευρώ / μετοχή

Ως προς τη μερισματική πολιτική, για τη χρήση 2024, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε τη σημαντική αύξηση του μερίσματος, προτείνοντας προς την Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων τη διανομή μερίσματος μικτού ποσού 0,40 ευρώ ανά μετοχή (2023: 0,35 ευρώ ανά μετοχή).

ΟΛΘ: Ιστορικά υψηλότερα αποτελέσματα για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης

Οι ισχυρές επιχειρησιακές επιδόσεις τροφοδότησαν, ακολούθως, ισχυρές οικονομικές επιδόσεις για το 2024, με υψηλό ρεκόρ σε έσοδα και διακίνηση, παρά τις σημαντικές προκλήσεις σε ένα ολοένα και πιο δυσμενές και αβέβαιο περιβάλλον, όπου επικράτησαν έντονη γεωπολιτική αστάθεια, κλιμακούμενες συγκρούσεις και διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού.

Ο Όμιλος πέτυχε πωλήσεις, κέρδη, διακίνηση και όγκους ρεκόρ, για άλλη μια χρονιά, σχεδόν σε όλους τους βασικούς τομείς των εργασιών του. Τα ισχυρά αποτελέσματα το 2024 είναι αποτέλεσμα διακίνησης και όγκων που ξεπερνούν τις επιδόσεις σε όλες τις βασικές υπηρεσίες, καθώς και βελτιωμένης λειτουργικής αποδοτικότητας.

Η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων (TEUs) έφθασε τις 566 χιλιάδες, αυξημένη σημαντικά κατά 46 χιλιάδες TEUs (+9%) από έτος σε έτος. Η διακίνηση στον Συμβατικό Τομέα έφτασε τα 3,2 εκατομμύρια τόνους, υψηλότερη κατά 250 χιλιάδες τόνους (+9%) σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Οι αφίξεις κρουαζιέρας έφτασαν σε υψηλό επίπεδο ρεκόρ των 81 πλοίων, έναντι 68 πλοίων το προηγούμενο έτος (+19%), με τους συνολικούς επιβάτες να ανέρχονται σε 125 χιλιάδες, σημειώνοντας αύξηση κατά 64 χιλιάδες επιβάτες (+105%) σε ετήσια βάση.

Τα έσοδα του Ομίλου προσέγγισαν τα 100,7 εκ. ευρώ το 2024, σε σύγκριση με 85,9 εκ. ευρώ της προηγούμενης χρονιάς, αυξημένα σημαντικά κατά 14,8 εκ. ευρώ (+17%), τροφοδοτούμενα από τα υψηλότερα έσοδα σε όλους τους κύριους τομείς δραστηριότητας της Εταιρείας: Τα έσοδα του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων αυξήθηκαν κατά 11,5 εκ. ευρώ (+19%), του Σταθμού Συμβατικού Φορτίου κατά 2,9 εκ. ευρώ (+14%), τα έσοδα από την Επιβατική Κίνηση αυξήθηκαν κατά 0,5 εκ. ευρώ (+54%), ενώ από την Εκμετάλλευση Χώρων κατά 0,3 εκ. ευρώ (+7%).

Η IDEAL Holdings έβαλε έναν ισχυρό συνέταιρο στο "επενδυτικό όχημα", τη βρετανική OHA

Η IDEAL Holdings ανακοίνωσε ότι, τη Δευτέρα 14 Απριλίου 2025, υπέγραψε με την OHA (UK) LLP και τις θυγατρικές της τις οριστικές συμφωνίες υλοποίησης της συναλλαγής που συμφωνήθηκαν στις 5 Μαρτίου 2025, μετά την εκπλήρωση των προϋποθέσεων υπογραφής.

Σύμφωνα με τα τελικά συμβατικά έγγραφα, η OHA πραγματοποίησε την πρώτη της επένδυση, συνεισφέροντας 61,5 εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά στο Εταιρικό Όχημα ("CV"), μια 100% θυγατρική της Εταιρείας, και ως εκ τούτου απέκτησε, μέσω διαφορετικής κατηγορίας μετοχών, το 15% του CV.

Το CV κατέχει το 100% των επενδύσεων της IDEAL Holdings και πιο συγκεκριμένα: Attica Department Stores, Byte, Adacom, Bluestream ("ICT"), Barba Stathis.

Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης επένδυσης της OHA, η OHA έχει επίσης τη δυνατότητα να αποκτήσει, εντός έξι μηνών, επενδύοντας περαιτέρω στο CV, έως και ένα επιπλέον 10% του CV, έναντι χρηματικού ανταλλάγματος έως 41 εκ. ευρώ.

Επιπλέον, η OHA συμφώνησε να αποκτήσει, σε δύο δόσεις, έως 2.000.000 μετοχές της IDEAL Holdings, υπό την προϋπόθεση διαθεσιμότητας των προσφερόμενων μετοχών, στην τιμή των 6 ευρώ ανά μετοχή. Με την επιφύλαξη της ολοκλήρωσης της απόκτησης της 1ης δόσης μετοχών, η OHA θα έχει το δικαίωμα να διορίσει παρατηρητή (observer) στο διοικητικό συμβούλιο της IDEAL Holdings.

Επιπλέον, μέσω του CV, η OHA θα έχει το δικαίωμα να συν-επενδύσει με την IDEAL Holdings, ως επενδυτής μειοψηφίας, επιπλέον 200 εκ. ευρώ για τα επόμενα 2 χρόνια, για την υποστήριξη των αναπτυξιακών της σχεδίων.

Kleemann: Εισάγει την τεχνητή νοημοσύνη (AI) στον σχεδιασμό και παρουσίαση ανελκυστήρων

Η KLEEMANN αξιοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για να δημιουργήσει έναν εικονικό κόσμο ανελκυστήρων, μέσω του concept AI Lifts.

Το AI Lifts είναι ένα ψηφιακό περιβάλλον που δημιουργήθηκε από την KLEEMANN, για να προσελκύσει τον αρχιτέκτονα και κάθε επαγγελματία σχεδιαστή κτιρίων να ανακαλύψει αλλά και να οραματιστεί τον ανελκυστήρα, χωρίς περιορισμούς, στο κτίριο του μέλλοντος.

Όλες οι εικόνες, που παρουσιάζονται στο www.ai-lifts.com, έχουν δημιουργηθεί με την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης. Κάθε εικόνα αντικατοπτρίζει τη φιλοσοφία KLEEMANN Design, η οποία αντιμετωπίζει τον ανελκυστήρα ως έναν ξεχωριστό χώρο και όχι ως ένα «κουτί» που κινείται μέσα στο κτίριο.

Ταυτόχρονα, εμπλουτίζοντας την εμπειρία του AI Lifts, η KLEEMANN παρουσιάζει το AI Lifts Creator, ένα διαδραστικό "παιχνίδι" που προσκαλεί τους χρήστες να δημιουργήσουν τη δική τους σουρεαλιστική εικόνα ανελκυστήρα. Με μια σειρά από καθοδηγούμενες ερωτήσεις, οι χρήστες επιλέγουν αρχιτεκτονικό στυλ και τάση, περιβάλλοντα χώρο και κυρίαρχο υλικό, ενσωματώνοντάς τα στον σχεδιασμό ενός μοναδικού ανελκυστήρα, ο οποίος ενσαρκώνει μία σουρεαλιστική αισθητική. Μέσα από αυτό το εργαλείο, η KLEEMANN δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να πειραματιστούν με τον σχεδιασμό του ανελκυστήρα, εξερευνώντας παράλληλα το φαντασιακό πεδίο της αρχιτεκτονικής.

ΙΟΒΕ: Βλέπει οριακή υποχώρηση της ανάπτυξης στην Ελλάδα λόγω χαμηλής ανάπτυξης στην Ευρωζώνη και του "εμπορικού πολέμου"

Το ΙΟΒΕ αναθεωρεί οριακά προς τα κάτω την εκτίμησή του για ανάπτυξη στο +2,2% (από +2,4% της προηγούμενης πρόβλεψης, Ιανουαρίου 2025).

Ως προς τις συνιστώσες: Οι πάγιες επενδύσεις αναμένεται να διατηρήσουν τη δυναμική τους καθ’ όλη τη διάρκεια του 2025 (+9,5%). Η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να επιβραδυνθεί ελαφρά (+1,2%). Το έλλειμμα στο εξωτερικό ισοζύγιο αναμένεται να μειωθεί, αν και σε υψηλά επίπεδα, με τις εξαγωγές και τις εισαγωγές να αυξάνονται ετησίως κατά +2,2% και +1,5%, αντίστοιχα.

Σημαντικοί κίνδυνοι απορρέουν από: Τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας της Ευρωζώνης. Την όξυνση της οικονομικής αβεβαιότητας σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, λόγω κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου. Την αβεβαιότητα ως προς τα δημοσιονομικά μεγέθη της ΕΕ, ως απόρροια του σχεδίου επανεξοπλισμού. Τη διατήρηση των γεωπολιτικών εντάσεων σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή (με ερωτηματικό για την ενεργειακή ασφάλεια, τις αλυσίδες εφοδιασμού και τις διεθνείς πολιτικές εξελίξεις). Το υψηλό έλλειμμα στο εξωτερικό ισοζύγιο. Την απώλεια ανταγωνιστικότητας λόγω υψηλότερου του μ.ό. της Ευρωζώνης πληθωρισμού. Τις καθυστερήσεις στην εξυγίανση των κόκκινων δανείων εκτός τραπεζικών ισολογισμών.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ