Εντονη ανησυχία δημιούργησε την προηγούμενη εβδομάδα η εκτίναξη της απόδοσης του 10ετους ελληνικού ομολόγου στα επίπεδα του 4,1% όταν τον Αύγουστο 2021 ήταν στο 0,6%. Η ραγδαία άνοδος των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων έχει προβληματίσει θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές που τα τελευταία 4 χρόνια χρόνια είχαν τοποθετήσει πάνω από 2 δισ. ευρώ σε ελληνικούς τίτλους και κέρδιζαν σχεδόν διψήφιες αποδόσεις από την πορεία τους.
Για τις ελληνικές τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες, η εκτίναξη των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων (κινούνται αντίστροφα με τις τιμές τους) πάνω από το 4% σημαίνει ότι όσοι είχαν αγοράσει μέχρι πέρυσι ελληνικά ομόλογα γράφουν υπο-αξίες της τάξης του 10% περίπου. Ηδη την προηγούμενη Πέμπτη, οι περισσότερες τράπεζες και χρηματοοικονομικοί οργανισμοί (ΑΕΔΑΚ, χρηματιστηριακές κ.λπ.) που δραστηριοποιούνται στα ελληνικά ομόλογα έκαναν έκτακτες συσκέψεις προκειμένου να δουν την επόμενη στρατηγική τους και να ενημερώσουν τους μεγάλους πελάτες τους για τις εξελίξεις. Η ανησυχία την Πέμπτη και την Παρασκευή έφτανε στα όρια του πανικού και ευτυχώς το τριήμερο ίσως βοηθήσει να αποκατασταθεί η νηφαλιότητα στα επενδυτικά γραφεία των ευρωπαϊκών ομολόγων.
Εχει ξεκινήσει η φυγή από τα ομολογιακά α/κ Εσωτερικού (Ελλάδος) και Ευρωζώνης
Ως γνωστόν τα ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια Ελλάδος (αυτά που επενδύουν κυρίως σε ελληνικά ομόλογα) κατέγραψαν τη μεγαλύτερη άνοδο αποδόσεων από το 2018 μέχρι και το 2021 εξαιτίας της μείωσης των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων. Για τουλάχιστον τρία χρόνια είχαν τις καλύτερες αποδόσεις ανάμεσα σε όλα τα ομολογιακά α/κ της Ευρωζώνης.
Ωστόσο, από τις αρχές του χρόνου οι συνθήκες άλλαξαν και ξεκίνησαν οι μικρές εκροές. Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία (24/2) οι ρευστοποιήσεις στα μερίδια των ομολογιακών α/κ εσωτερικού αυξήθηκαν ενώ όλα έχουν περάσει σε αρνητικές αποδόσεις.
Ενδεικτικά, το τελευταίο τρίμηνο (μέσα Μαρτίου-μέσα Ιουνίου) οι εκροές στα ομολογιακά εσωτερικού έφτασαν τα 50 εκατ. ευρώ ενώ η μεσοσταθμική απόδοση στο διάστημα αυτό είναι -5%. Αντίστοιχες αρνητικές αποδόσεις έχουν και τα υπόλοιπα ομολογιακά α/κ της Ευρωζώνης (δηλαδή όσα επενδύουν σε ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα).
Σε καλύτερη κατάσταση είναι τα ομολογιακά με ρήτρα αμερικανικού δολαρίου (USD) τα οποία ναι μεν έχουν χάσει από τα αμερικανικά ομόλογα αλλά κερδίζουν από την ανατίμηση του δολαρίου έναντι του ευρώ.
Δύο κατηγορίες επενδυτών στα ομολογιακά α/κ
Στελέχη ΑΕΔΑΚ , μιλώντας στην imerisia.gr μας είπαν ότι υπάρχουν δύο κατηγορίες επενδυτών στα ομολογιακά α/κ αυτή την στιγμή. Αυτοί που δεν παρακολουθούν τις εξελίξεις, έχουν βγάλει κέρδη από παθητική διαχείριση και θα περιμένουν μέχρι να επιστρέψουν τα κέρδη στα ομολογιακά α/κ και αυτοί που καταλαβαίνοντας τον κίνδυνο από τη μεγάλη άνοδο των επιτοκίων θέλουν να στρέψουν τα κεφάλαια κάπου αλλού.
Η τελευταία κατηγορία, ρευστοποιεί μερίδια, διατηρεί ρευστότητα και περιμένει να τοποθετηθεί, είτε σε μετοχές σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών είτε σε μεικτά α/κ εξωτερικού που διαθέτουν μεγάλη επενδυτική διαφοροποίηση (επενδύοντας σε μετοχές, ομόλογα, διαθέσιμα).