Η πασχαλιάτικη ανάπαυλα δεν στάθηκε αρκετή για να ηρεμήσει τους επενδυτές, οι οποίοι ήρθαν αντιμέτωποι με ένα ισχυρό κύμα αβεβαιότητας, που επηρεάζεται τόσο από τη σκληρή ρητορική του Λευκού Οίκου προς τη Fed, όσο και από τις συνεχιζόμενες εντάσεις στο μέτωπο του παγκόσμιου εμπορίου. Την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης μετά το Πάσχα, οι δείκτες στη Wall Street υποχώρησαν σημαντικά.
Ο Dow Jones υποχωρεί 1,14% στις 38.696 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει πτώση 1,29% στις 5.214 μονάδες και ο Nasdaq διολισθαίνει 1,76% στις 16.000 μονάδες. Στο ταμπλό, η Tesla καταγράφει πτώση πάνω από 5%, ενώ η Nvidia χάνει 4%. Οι AMD, Meta και Amazon χάνουν περίπου 2% έκαστη.
Η επιθετική ρητορική Τραμπ πυροδοτεί ανησυχία
Ο Ντόναλντ Τραμπ συνέχισε τις επιθέσεις του κατά του επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, τον οποίο αποκάλεσε «μεγάλο χαμένο», προειδοποιώντας για επιβράδυνση της οικονομίας αν δεν μειωθούν άμεσα τα επιτόκια. Την προηγούμενη εβδομάδα, όλοι οι βασικοί δείκτες σημείωσαν απώλειες, με τον S&P 500 να πέφτει 1,5% και τον Dow και τον Nasdaq να χάνουν πάνω από 2%. Από την ανακοίνωση των δασμών στις 2 Απριλίου, οι δείκτες έχουν χάσει περίπου 7% της αξίας τους.
Επιπλέον, ο εκνευρισμός της αγοράς εντάθηκε όταν ο διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου, Κέβιν Χάσετ, παραδέχθηκε δημόσια ότι ο Λευκός Οίκος εξετάζει νομικά σενάρια αποπομπής του Πάουελ, αμφισβητώντας ευθέως την ανεξαρτησία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας.
Η Fed υπό πολιτική πίεση
Ο πρόεδρος της Fed του Σικάγου, Όσταν Γκουλσμπί, προειδοποίησε κατά της υπονόμευσης της ανεξαρτησίας της Κεντρικής Τράπεζας, λέγοντας πως υπάρχει «σχεδόν καθολική συμφωνία» μεταξύ οικονομολόγων ότι η νομισματική ανεξαρτησία είναι κρίσιμη για τη σταθερότητα.
Μέσα σε αυτό το ταραχώδες τοπίο, η Κίνα έστειλε σαφές μήνυμα σε τρίτες χώρες να μην εμπλακούν σε συμφωνίες με τις ΗΠΑ που θα στρέφονται κατά των συμφερόντων της. Το κινεζικό Υπουργείο Εμπορίου τόνισε πως «ο συμβιβασμός δεν θα γίνει σεβαστός» και προειδοποίησε για αντίποινα σε περίπτωση που θιγούν τα εθνικά της συμφέροντα.
Δολάριο και ομόλογα υπό πίεση
Η συνεχιζόμενη αστάθεια επηρεάζει αρνητικά και την αγορά συναλλάγματος. Το δολάριο διολίσθησε στο 97,92, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2022, ενώ η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ εκτινάχθηκε κατά οκτώ μονάδες βάσης, φτάνοντας το 4,401%.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, η αγορά καλείται να διαχειριστεί τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για εμπορικές συμφωνίες, αλλά και την αβεβαιότητα που προκαλούν οι προστατευτικές πολιτικές των ΗΠΑ, οι δασμοί και οι αντιδράσεις μεγάλων οικονομιών όπως η Κίνα. Το νευρικό κλίμα αναμένεται να συνεχιστεί, τουλάχιστον μέχρι να υπάρξουν πιο ξεκάθαρα σημάδια αποκλιμάκωσης της έντασης.