Οι αποφάσεις και το διάγγελμα Πούτιν βυθίζουν τις αγορές μετοχών ανά τον κόσμο, εκτοξεύουν τις τιμές πετρελαίου, φυσικού αερίου και τις αποδόσεις των ομολόγων.
Οι χρηματιστηριακές αγορές μετοχών, ομολόγων και εμπορευμάτων (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, χρυσός) ήταν οι πρώτες που έδειξαν το σοκ από το διάγγελμα-ανακοίνωση Πούτιν χθες το βράδυ (ώρα Ελλάδας). Η ισοτιμία Ρουβλιού/Δολαρίου εκτοξεύτηκε στα 8 ρούβλια το δολάριο, η απόδοση του 10ετούς ρώσικου ομολόγου έφτασε στα 10,7% ενώ χθες το απόγευμα οι δύο ρώσικοι χρηματιστηριακοί δείκτες (MOEX και RTSI) υποχώρησαν κατά 10,5% και 13,2% αντίστοιχα ενώ συνεχίζουν και σήμερα πτωτικά (πάνω από -3% και οι δύο δείκτες).
Την σκυτάλη των χρηματιστηριακών εξελίξεων πήραν τα ασιατικά χρηματιστήρια που είχαν υποχώρηση (όχι ιδιαίτερα έντονη όμως) και οι ευρωπαικές αγορές , στην έναρξή τους καταγράφουν μεγάλη πτώση με τον γερμανικό DAX να υποχωρεί πάνω από 2% , τον Eurostoxx 50 να υποχωρεί κατά 1,8% και τους υπόλοιπους δείκτες να δέχονται σημαντικές πιέσεις πάνω από 1%.
Στις 936 μονάδες μονάδες (-1,4%) ξεκίνησε την συνεδρίαση ο Γεν. Δείκτης
Το ελληνικό χρηματιστήριο ξεκινά και αυτό πτωτικά την συνεδίαση με ζητούμενο τις μικρότερες δυνατές απώλειες. Οι αναλυτές θεωρούν κρίσιμη στήριξη των 925 μονάδων για τον Γεν. Δείκτη και δεύτερη στήριξη στις 905 μονάδες. Εάν χαθούν αυτές οι δύο στηρίξεις τότε ουσιαστικά ακυρώνεται η μέχρι τούδε ανοδική κίνηση στο ελληνικό χρηματιστήριο και μπαίνουμε πάλι σε μία παρατεταμένη εσωστρέφεια.
Ουσιαστικά κατά τη σημερινή συνεδρίαση θα κριθούν οι αντοχές και οι αμυντικές συμπεριφορές των ελληνικών blue chips. Ποιά δηλαδή θα υποστούν τις λιγότερες απώλειες. Το βλέμμα θα είναι πάλι στραμμένο στις γεωπολιτικές εξελίξεις, καθώς οποιαδήποτε εξέλιξη συμβεί είτε προς την κατεύθυνση της αναζήτησης λύσης είτε προς την κατεύθυνση της ρήξης θα έχει άμεσες επιδράσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο. Και πάλι οι τραπεζικές μετοχές θα δείξουν εάν μπορούν να κρατήσουν τα προηγούμενα επίπεδά τους και πόσο τα μη χρηματοοικονομικά blue chips θα καταφέρουν να λειτουργήσουν ως αντιστάθμισμα στην πτώση. Eπίσης σήμερα θα εξεταστούν και οι όγκοι συναλλαγών στην πτώση, εάν είναι υψηλοί ή εάν είναι μικροί.
Οι ξένοι αναλυτές της Morgan Stanley αλλά και άλλων οίκων είχαν δώσει την κατεύθυνση ότι 'αγοράζουμε στην πτώση' Το ερώτημα είναι εάν η πτώση προέρχεται από βίαιες γεωπολιτικές εξελίξεις θα δώσει ευκαιρίες ανάκαμψη στις αγορές; Ας μην ξεχνάμε ότι και ο πληθωρισμός κινείται σε υψηλά δεκαετίας στην Ε.Ε.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!