Το πρόβλημα με το βέτο Ουγγαρίας-Πολωνίας στη δημιουργία του Ταμείου Ανάπτυξης δεν φαίνεται να προβληματίζει ούτε τους επενδυτές ούτε τις ηγεσίες. Ενδεικτική και η αντίδραση της Α. Μέρκελ που ουσιαστικά υποβάθμισε το πρόβλημα. Η Ουγγαρία και η Πολωνία θα έχουν σημαντικά οφέλη από το Ταμείο Ανάκαμψης άρα δεν έχουν κανέναν λόγο για να αντιδρούν σ’ αυτό.
Έκθεση επιτροπής Πισσαρίδη
H Ελλάδα έχει έτοιμη την έκθεση – σχέδιο της «Επιτροπής Πισσαρίδη» πάνω στην οποία θα βασιστεί η χρηματοδότηση της χώρας από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η έκθεση χωρίς να έχει τεχνικές λεπτομέρειες, εστιάζει στην διόρθωση των παθογενειών της ελληνικής οικονομίας και στην παροχή φορολογικών και λοιπών κινήτρων στους επενδυτές. Η πρόταση για απλοποίηση των φορολογικών συντελεστών και των φορολογικών δηλώσεων είναι ένα μέτρο προς τη σωστή κατεύθυνση.
«Αλλαγή φρουράς» και πολιτικής στον Λευκό Οίκο
Στην Αμερική, προετοιμάζεται η ομαλή αλλαγή φρουράς (Μπάιντεν αντί Τραμπ) στον Λευκό Οίκο καθώς οι αντιδράσεις από την πλευρά του Τραμπ φαίνεται να εκτονώνονται. Άλλωστε ο Μπάιντεν έχει ήδη αρχίσει να ετοιμάζει το επιτελείο του ενόψει της 20ης Ιανουαρίου που θα γίνει η ανακήρυξη (inauguration) της προεδρίας.
Εμπορική τόνωση από την χαλάρωση των lockdowns
H χαλάρωση των lockdowns στις περισσότερες χώρες ενόψει των Χριστουγέννων δημιουργούν την ψευδαίσθηση για επιστροφή στην εορταστική κανονικότητα. Όμως, το τρίτο κύμα ελλοχεύει και τουλάχιστον μέχρι το Μάρτιο οι οικονομίες και οι κοινωνίες θα είναι σε υγειονομική επαγρύπνηση.
Οι συνεχείς θετικές ειδήσεις από το μέτωπο των εμβολίων έχουν δημιουργήσει επενδυτική εμπιστοσύνη στα χρηματιστήρια. Οι μεγάλοι οίκοι ετοιμάζουν αλλαγές στρατηγικών ενόψει της νέας χρονιάς αγοράζοντας μετοχές που είχαν υπο-αποδώσει στο προηγούμενο διάστημα. Οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Αμερική, κινούνται στα ιστορικά υψηλά τους ενώ και οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες απέχουν μέχρι 10% από τα ιστορικά υψηλά που ειχαν τον Φεβρουάριο 2020.
Οικονομική ανάκαμψη από το 2021 βλέπει η Goldman Sachs
Η Goldman Sachs αναμένει ισχυρότερη ώθηση στη δραστηριότητα των κλάδων εξυπηρέτησης καταναλωτών - οι οποίοι και έχουν χτυπηθεί έντονα σε πολλές χώρες και ειδικά στην Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο - και πολύ μικρότερο κέρδος για τον βιομηχανικό κλάδο. Διατηρεί την πρόβλεψή της για αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ της ευρωζώνης κατά 3,2% το β’ τρίμηνο, 1,8% το γ’ τρίμηνο και 1,4% το δ’ τρίμηνο για το 2021.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!