Τον Αύγουστο και για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, οι πληρότητες των ξενοδοχείων στην Αθήνα παρουσίασαν αρνητική τάση, γεγονός που προκαλεί ανησυχία στους φορείς της αγοράς και φυσικά στους επιχειρηματίες του κλάδου του τουρισμού. Ωστόσο, σε επίπεδο οκταμήνου, διατηρείται η θετική εικόνα, καθώς οι αποδόσεις κατά τους μήνες εκτός αιχμής ήταν πολύ ικανοποιητικές.
Παρά τα ανησυχητικά μηνύματα, υπάρχουν και θετικά στοιχεία. Η πρωτεύουσα της Ελλάδας εξακολουθεί να εμφανίζει καλύτερες πληρότητες σε σχέση με άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, όπως το Παρίσι και η Ρώμη.
Οι διαπιστώσεις αυτές ανήκουν στην Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών - Αττικής και Αργοσαρωνικού. Παράλληλα, η ακρίβεια αναδεικνύεται ως σημαντικός ανασταλτικός παράγοντας, κάτι που επιβεβαιώνεται από τις καλύτερες επιδόσεις των ξενοδοχείων 3 αστέρων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης, η μέση πληρότητα σε επίπεδο οκταμήνου το 2024 έφτασε το 77,5%, έναντι 76,1% το 2023 (θετική μεταβολή 1,9%). Ωστόσο, ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι για τέταρτο συνεχόμενο μήνα το 2024, και παρά την αυξημένη τουριστική δραστηριότητα στην πόλη, η πληρότητα εμφανίζει μείωση σε σχέση με το 2023.
Πιο συγκεκριμένα, η μέση πληρότητα του Αυγούστου 2024 έφτασε το 79,8%, σημειώνοντας πτώση 2,1% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2023, καθώς και πτώση 2,1% έναντι του Αυγούστου 2022. Αυτή η πτωτική τάση παρατηρείται μετά την καταγραφή αρνητικών αποτελεσμάτων και για τους μήνες Ιούλιο (μείωση 1,9% έναντι του Ιουλίου 2023), Ιούνιο (μείωση 1,5% έναντι του Ιουνίου 2023) και Μάιο (μείωση 2,7% έναντι του Μαΐου 2023).
Καλοί οι μήνες εκτός αιχμής
Η Ένωση εκτιμά ότι η θετική μεταβολή στον μέσο όρο του οκταμήνου οφείλεται κυρίως στην καλή πορεία των μηνών εκτός αιχμής. Από τη μία πλευρά, αυτό δίνει ένα θετικό μήνυμα για τη δυναμική του τουρισμού της Αθήνας σε ετήσια βάση και ενισχύει τη θέση της Ένωσης για την ανάγκη ενίσχυσης των υποδομών, όπως η δημιουργία ενός συνεδριακού κέντρου, για την καλύτερη αξιοποίηση της χειμερινής περιόδου, η οποία μέχρι σήμερα παραμένει αναξιοποίητη.
Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι η Αθήνα παρουσιάζει καλύτερη μέση πληρότητα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπως το Παρίσι (72,9%), η Ρώμη (71,5%), η Μαδρίτη (74,2%) και η Κωνσταντινούπολη (66,8%), ενώ υστερεί μόνο σε σχέση με τη Βαρκελώνη (79,2%) και το Λονδίνο (79,7%).
Από την άλλη πλευρά, τα αρνητικά πρόσημα στην πληρότητα για τέσσερις συνεχείς μήνες ενισχύουν την ανησυχία για τον μεγάλο αριθμό επισκεπτών που επιλέγουν καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης αντί για ξενοδοχεία. Σύμφωνα με στοιχεία του 2023, στην Αττική υπάρχουν 137.499 κλίνες σε 34.295 καταγεγραμμένα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης μέσα από πλατφόρμες όπως το Airbnb.
Ο αντίστοιχος αριθμός ξενοδοχειακών κλινών ανέρχεται σε 67.398 σε 698 ξενοδοχειακές μονάδες όλων των κατηγοριών, ενώ δεν είναι καταγεγραμμένος ο αριθμός κλινών σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα.
Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι τα ξενοδοχεία 3 αστέρων, που προσφέρουν οικονομικότερες τιμές διαμονής, συνεχίζουν να παρουσιάζουν μέση πληρότητα άνω του μέσου όρου, φτάνοντας το 84,4% σε επίπεδο οκταμήνου και το 86,8% τον Αύγουστο του 2024. Αυτό δείχνει τις τάσεις της αγοράς που πρέπει να ληφθούν υπόψη.
Αυξημένη η μέση τιμή δωματίου
Η μέση τιμή των αθηναϊκών ξενοδοχείων (ADR) και το έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPar) σε επίπεδο οκταμήνου βελτιώθηκαν σημαντικά. Η μέση τιμή δωματίου αυξήθηκε κατά 9,1% (150,34 ευρώ το 2024 έναντι 137,79 ευρώ το 2023) και το RevPar αυξήθηκε κατά 11,2%, φτάνοντας τα 116,58 ευρώ σε επίπεδο οκταμήνου και τα 126,34 ευρώ τον Αύγουστο του 2024.
Οι επιδόσεις αυτές ξεπερνούν αυτές πόλεων όπως η Βιέννη, το Βερολίνο και η Κωνσταντινούπολη, αλλά υστερούν σε σχέση με πόλεις όπως η Ρώμη, το Παρίσι και το Λονδίνο.
Συμπερασματικά, η Ένωση Ξενοδόχων Αττικής αναφέρει ότι τα μηνύματα που λαμβάνονται από την απόδοση των ξενοδοχείων και την έρευνα ικανοποίησης επισκεπτών είναι πολύ θετικά και υποδεικνύουν ότι η Αθήνα και τα νησιά της μπορούν να καθιερωθούν ως κορυφαίοι τουριστικοί προορισμοί. Ωστόσο, για να επιτευχθεί αυτό, είναι απαραίτητη η αναβάθμιση της καθημερινής ζωής στην Αθήνα, η ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας και η προώθηση σύγχρονων τουριστικών προτάσεων μέσω στοχευμένων επενδύσεων και υποδομών.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!