Τα αρνητικά μαντάτα για την πορεία του τουρισμού είχαν αρχίσει να διαφαίνονται από τον περασμένο Μάιο, όταν η κατά κεφαλήν δαπάνη παρουσίασε σημαντική πτώση, αποτελώντας το πρώτο ηχηρό καμπανάκι για την πορεία της βαριάς βιομηχανίας της χώρας.
Ωστόσο, τα στοιχεία του Ιουνίου μάλλον ανέκοψαν τις ανησυχίες, χωρίς όμως να τις εξαλείψουν πλήρως. Την Παρασκευή ήρθε μια πραγματική «βόμβα», που αφορά την υποχώρηση των εισπράξεων – μια εξέλιξη κάθε άλλο παρά αναμενόμενη, και μάλιστα σε έναν κομβικό μήνα όπως ο Ιούλιος, ο δεύτερος καλύτερος μήνας του χρόνου για τον τουρισμό.
Η μείωση αυτή, μάλιστα, συνοδεύτηκε από αύξηση των αφίξεων, κάτι που δείχνει ότι η μέση δαπάνη μειώθηκε σημαντικά. Τα ακριβή στοιχεία αναμένονται να δημοσιοποιηθούν τη Δευτέρα, οπότε θα φανερωθούν και τα αίτια της πτώσης.
Πιο συγκεκριμένα, οι τουριστικές εισπράξεις του Ιουλίου 2024 ήταν μειωμένες κατά 4,2% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, παρά την αύξηση των αφίξεων κατά 4,1% στην ίδια περίοδο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το ισοζύγιο πληρωμών Ιουλίου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου Ιουλίου και τη διεύρυνση του ελλείμματος του 7μήνου.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, οι τουριστικές εισπράξεις τον Ιούλιο διαμορφώθηκαν στα 4,031 δισ. ευρώ από 4,2 δισ. τον αντίστοιχο μήνα του 2023. Στο επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου οι τουριστικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά περίπου 5,6%, στα 10,9 δισ. ευρώ περίπου. Σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2023, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 11,2%.
Έρχονται τουρίστες με χαμηλό βαλάντιο
Η πρώτη ανάγνωση δείχνει ότι η Ελλάδα προσελκύει πλέον χαμηλότερου κόστους τουρισμό, μια τάση που είχε αρχίσει να διαφαίνεται από πέρυσι. Σε αυτό, μερίδιο ευθύνης έχει και η ταχεία εξάπλωση της βραχυχρόνιας μίσθωσης, που από τη φύση της σημαίνει χαμηλότερη δαπάνη για τους τουρίστες.
Μια άλλη ερμηνεία, που μένει να επιβεβαιωθεί από τα επίσημα στοιχεία, αφορά τη στάση των Αμερικανών τουριστών. Μέχρι και τον Μάιο, οι τουρίστες από τις ΗΠΑ αποτελούσαν τον πολιορκητικό κριό, καθώς και πολλοί έρχονταν στην Ελλάδα και ξόδευαν μεγάλα ποσά. Για λόγους που δεν έχουν διασαφηνιστεί πλήρως, η τάση αυτή άλλαξε από τον Ιούνιο. Έρχονται αρκετά λιγότεροι, με αποτέλεσμα να σημειώνεται σημαντική πτώση στην κατά κεφαλήν δαπάνη.
Να υπενθυμίσουμε ότι στην περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2024, οι εισπράξεις από τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 7,4% και ανήλθαν σε 1,223 δισ. ευρώ. Οι εισπράξεις από τη Γαλλία αυξήθηκαν κατά 2,5% και διαμορφώθηκαν στα 445,7 εκατ. ευρώ. Αύξηση 48,8% σημείωσαν οι εισπράξεις από την Ιταλία, που φτάνουν τα 329 εκατ. ευρώ. Οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 19,9%, φτάνοντας το 1,009 δισ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 1% και διαμορφώθηκαν στα 540,1 εκατ. ευρώ.
Για τον Ιούνιο, η πορεία των αφίξεων είχε ως εξής:
- Γερμανία: Αύξηση 2,5% τον Ιούνιο, με τις αφίξεις να διαμορφώνονται σε 701,8 χιλ. ταξιδιώτες.
- Γαλλία: Μείωση κατά 13,5%, με τις αφίξεις να είναι 206,7 χιλ. ταξιδιώτες.
- Ιταλία: Άνοδος 10,3%, με τις αφίξεις να φτάνουν τις 235,4 χιλ. ταξιδιώτες.
- Βρετανία: Αύξηση 7,8%, με τις αφίξεις να είναι 705,8 χιλ. ταξιδιώτες.
- ΗΠΑ: Μείωση κατά 11,2%, με τις αφίξεις να διαμορφώνονται σε 185,9 χιλ. ταξιδιώτες.
Πλέον, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στα στοιχεία που θα ανακοινωθούν για τον Αύγουστο, τον καλύτερο μήνα του έτους. Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι οι εισπράξεις είχαν διαμορφωθεί στα 4,350 δισ. ευρώ.
Αν η νέα τάση εδραιωθεί και χαθεί το ρεκόρ του έτους, θα υπάρξουν επιπτώσεις και στο ΑΕΠ, καθώς στον προϋπολογισμό έχει προβλεφθεί αύξηση εσόδων κατά 1 δισ. ευρώ.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!