Στο ποσό των 50 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα ανέλθουν τα έσοδα από το Τέλος Κρουαζιέρας που θα ισχύει στο εξής και τα έσοδα αυτά θα κατευθυνθούν προς τις τοπικές κοινωνίες με στόχο την βελτίωση των υποδομών, όπως ανακοίνωσε χθες η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη. Το Τέλος θα επιβάλλεται ανά επιβάτη που αποβιβάζεται σε συγκεκριμένα λιμάνια της Ελλάδας.
Όπως έγινε γνωστό το κόστος ανέρχεται στα 20 ευρώ ανά επιβάτη για τα λιμάνια της Μυκόνου και της Σαντορίνης, ενώ για τα υπόλοιπα λιμάνια της χώρας καθορίζεται στα 5 ευρώ. Η χρονική περίοδος επιβολής του τέλους ορίζεται από την 1η Ιουνίου έως την 30η Σεπτεμβρίου, που θεωρείται η υψηλή τουριστική περίοδος.
Η Ολ. Κεφαλογιάννη διευκρίνισε επίσης ότι για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Οκτώβριο, το τέλος θα μειώνεται κατά 40%, διαμορφώνοντας τις χρεώσεις στα 12 ευρώ για τα λιμάνια της Μυκόνου και της Σαντορίνης και στα 3 ευρώ για τα υπόλοιπα λιμάνια. Ακόμα μεγαλύτερη μείωση θα ισχύει κατά τη χειμερινή περίοδο, από τον Νοέμβριο έως τον Μάρτιο, όπου το τέλος θα είναι μειωμένο κατά 80%, φτάνοντας τα 4 ευρώ και 1 ευρώ αντίστοιχα.
Διαχείριση τουριστικών ροών
Αυτό το σύστημα διαφοροποίησης των τελών ανάλογα με την περίοδο αποσκοπεί στο να λαμβάνεται υπόψη η εποχικότητα της τουριστικής κίνησης, βοηθώντας στη διαχείριση των ροών τουριστών και στην προστασία των υποδομών των δημοφιλών προορισμών.
Τα έσοδα από το τέλος αυτό θα κατανεμηθούν ισότιμα σε τρεις κατευθύνσεις:
- Το 1/3 θα διατεθεί στους δήμους όπου αποβιβάζονται επιβάτες από τα κρουαζιερόπλοια, προκειμένου να στηριχθούν οι τοπικές κοινωνίες και οι ανάγκες που προκύπτουν από τη μεγάλη τουριστική ροή.
- Το 1/3 θα ενταχθεί στον προϋπολογισμό του υπουργείου Ναυτιλίας, με στόχο τη χρηματοδότηση απαραίτητων λιμενικών έργων, όπως η βελτίωση των υποδομών στα λιμάνια για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πλοίων και των επιβατών.
- Το 1/3 των εσόδων θα κατευθυνθεί στον προϋπολογισμό του υπουργείου Τουρισμού, με σκοπό τη βελτίωση των τουριστικών υποδομών της χώρας, ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω η ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.
Διαχείριση κρουαζιέρας
Επιπλέον, ανακοινώθηκαν πέντε βασικούς άξονες για την ορθολογική διαχείριση της κρουαζιέρας στην Ελλάδα, οι οποίοι στοχεύουν στη διασφάλιση της βιώσιμης ανάπτυξης του τομέα.
- Περαιτέρω ανάπτυξη του home porting, δηλαδή τη δυνατότητα τα κρουαζιερόπλοια να χρησιμοποιούν τα ελληνικά λιμάνια ως αφετηρία και τερματικό προορισμό των ταξιδιών τους. Αυτό θα ενισχύσει σημαντικά τα τοπικά λιμάνια και θα αυξήσει τη διάρκεια παραμονής των επιβατών στην Ελλάδα.
- Ανάπτυξη των υποδομών στα λιμάνια, ώστε να διασφαλίζεται η ομαλή διαχείριση των ροών των επιβατών και η ορθολογική κατανομή των πλοίων σε συγκεκριμένες θέσεις ελλιμενισμού (berth allocation), αλλά και ο έλεγχος των επιβατών στην ξηρά.
- Ολοκληρωμένη μελέτη για την αξιολόγηση της συμβολής της κρουαζιέρας στην ελληνική οικονομία, καθώς και το αποτύπωμά της στις τοπικές κοινωνίες, προκειμένου να διαμορφωθούν στοχευμένες πολιτικές που θα προωθούν τα οφέλη και θα μετριάζουν τις ενδεχόμενες αρνητικές συνέπειες.
- Δημιουργία κινήτρων για την προσέλκυση μικρότερων κρουαζιερόπλοιων, τα οποία μεταφέρουν επιβάτες υψηλότερου εισοδηματικού επιπέδου, προκειμένου να ενισχυθεί η ποιότητα του τουρισμού που προσελκύει η χώρα.
- Δημιουργία Παρατηρητηρίου Παράκτιου και Θαλάσσιου Τουρισμού στη Μεσόγειο, το οποίο θα συμβάλλει στην παρακολούθηση και αξιολόγηση των επιπτώσεων της κρουαζιέρας στο περιβάλλον και στις τοπικές κοινωνίες.
Τέλος Ανθεκτικότητας
Όσον αφορά το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση, η κ. Κεφαλογιάννη ανακοίνωσε ότι αυτό θα αυξηθεί για τα ξενοδοχεία, τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και τα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης (τύπου Airbnb) κατά την περίοδο από Απρίλιο έως Οκτώβριο. Το μειωμένο τέλος που ισχύει κατά τους χειμερινούς μήνες (Νοέμβριο έως Μάρτιο) επεκτείνεται πλέον και στον Μάρτιο, αυξάνοντας τη διάρκεια της χαμηλής περιόδου σε 5 μήνες, αντί για 4 που ίσχυε έως σήμερα. Τα έσοδα από το τέλος ανθεκτικότητας θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη δαπανών πρόληψης και αποκατάστασης φυσικών καταστροφών, καθώς και για τη βελτίωση των τουριστικών υποδομών.
Ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, ανακοίνωσε συγκεκριμένες αυξήσεις στο τέλος ανθεκτικότητας ανά κατηγορία διαμονής.
- Για τα ξενοδοχεία ενός-δύο αστέρων και τα ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια, το τέλος αυξάνεται κατά 0,50 ευρώ, διαμορφώνοντας το συνολικό ποσό στα 2 ευρώ από 1,5 ευρώ που ισχύει σήμερα.
- Στα ξενοδοχεία τριών αστέρων, το τέλος αυξάνεται κατά 2 ευρώ, διαμορφώνοντας το συνολικό ποσό στα 5 ευρώ από 3 ευρώ.
- Στα ξενοδοχεία τεσσάρων αστέρων, το τέλος αυξάνεται κατά 3 ευρώ, φτάνοντας στα 10 ευρώ από 7 ευρώ, ενώ
- στα ξενοδοχεία πέντε αστέρων και τις βίλες, το τέλος αυξάνεται κατά 5 ευρώ, διαμορφώνοντας το συνολικό ποσό στα 15 ευρώ από 10 ευρώ.
- Αντίστοιχες αυξήσεις θα ισχύσουν και στις βραχυχρόνιες μισθώσεις (Airbnb), με τα τέλη να αυξάνονται από 0,5 ευρώ το χειμώνα σε 2 ευρώ και από 1,5 ευρώ το καλοκαίρι σε 8 ευρώ.
Airbnb
Τέλος, από την 1η Ιανουαρίου 2025, στο 1ο, 2ο και 3ο δημοτικό διαμέρισμα της Αθήνας δεν θα επιτρέπεται η σύναψη νέων βραχυχρόνιων μισθώσεων για ένα έτος, με δυνατότητα παράτασης. Η υπουργός Τουρισμού ανακοίνωσε ότι το υπουργείο προχωρά στην επεξεργασία ενός πλαισίου λειτουργίας για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, το οποίο θα περιλαμβάνει τη θέσπιση ελάχιστων λειτουργικών προδιαγραφών, προδιαγραφών ασφαλείας, καθώς και τη διενέργεια αυστηρών ελέγχων για την τήρηση των προβλεπόμενων κανόνων.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!