Με κάθε μέσο έρχονται στην Ελλάδα οι τουρίστες φέτος, ωστόσο, προκαλεί αρνητική εντύπωση το απότομο φρένο που τράβηξαν στις δαπάνες κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη χώρα.
Ενώ είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα καταρριφθεί το ρεκόρ των αφίξεων, με εκκωφαντικό τρόπο, το ρεκόρ των εισπράξεων, αν και θα σπάσει, δεν αναμένεται να είναι τόσο εντυπωσιακό όσο αρχικά υπολογιζόταν, εκτός αν παρατηρηθεί ανατροπή στο διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου, που είναι ίσως το καλύτερο τρίμηνο του έτους για τον τουρισμό.
Αναλυτές σχολιάζουν ότι, με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία, οι εισπράξεις αναμένεται να υπερβούν τα περυσινά δεδομένα, δηλαδή να διαμορφωθούν πάνω από τα 20,5 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, η επίτευξη επιπέδων άνω των 22 δισ. ευρώ, που φαινόταν εφικτή στην αρχή της περιόδου, δεν είναι πλέον τόσο σίγουρη.
Όσον αφορά τις αφίξεις, πέρυσι άγγιξαν τα 33 εκατ., ενώ φέτος φαίνεται ότι θα είναι πολύ πάνω από αυτό το νούμερο, με πιθανό στόχο να φτάσουν ακόμη και τα 38 εκατ. Αν και οι αναλυτές εκτιμούν ότι αυτό αποτελεί μία εξαιρετικά υπεραισιόδοξη πρόβλεψη.
►Διαβάστε επίσης: Ελληνικός τουρισμός πολλών ταχυτήτων – Τι δείχνουν τα στοιχεία και οι στρατηγικές αντιμετώπισης
Σε προ πανδημίας επίπεδα οι οδικές αφίξεις
Η αύξηση των οδικών αφίξεων, ιδιαίτερα των τουριστών που επιλέγουν να έρθουν στην Ελλάδα με το αυτοκίνητο, σηματοδοτεί την επιστροφή του οδικού τουρισμού στα προ πανδημίας μεγέθη. Το 2024, για πρώτη φορά μετά την πανδημία, η χώρα υποδέχτηκε μέσω των συνόρων της 4 εκατ. οδικές αφίξεις, ακριβώς όπως την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου του 2019.
Σύμφωνα με το τελευταίο στατιστικό δελτίο του ΙΝΣΕΤΕ, τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους οι οδικές αφίξεις ανήλθαν σε 1,5 εκατ., παρουσιάζοντας αύξηση κατά 14,5% σε σχέση με το 2023, δηλαδή 189 χιλ. περισσότερους. Στην πράξη, οι οδικές αφίξεις ήταν 200 χιλ. περισσότερες από τον Ιούνιο του 2019, που είχε καταγράψει 1,3 εκατ.
Όσον αφορά τις διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, παρά την καταγραφή μικρότερης αύξησης σε σχέση με τις οδικές αφίξεις, η αύξηση παραμένει εντυπωσιακή. Τον Ιούνιο, οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις ανήλθαν σε 3,8 εκατ., σημειώνοντας αύξηση 5,6% (203 χιλ.).
Σε επίπεδο εξαμήνου (Ιανουάριος-Ιούνιος 2024), καταγράφηκαν 9,7 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, αυξημένες κατά 9,6% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023 (8,9 εκατ.).
►Διαβάστε επίσης: Τουρισμός: Οι Έλληνες επιλέγουν ηπειρωτική Ελλάδα και οι ξένοι τα νησιά - Ποιοι είναι νέοι hot προορισμοί
Ταξιδιωτικές εισπράξεις
Όσον αφορά τις ταξιδιωτικές εισπράξεις, όλα δείχνουν ότι θα καταγραφεί νέο ρεκόρ το 2024. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ, την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2024, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις παρουσίασαν αύξηση 16,2%, φτάνοντας τα 3,806 δισ. ευρώ. Ωστόσο, η μέση δαπάνη των μη κατοίκων ταξιδιωτών τον Μάιο μειώθηκε κατά 12,2%, ενώ για την πενταμηνία υπήρξε μείωση 3,6% σε σχέση με την περσινή χρονιά.
Επιπλέον, ενώ οι άλλες γεωγραφικές ενότητες παρουσίασαν αύξηση, οι Κυκλάδες αποτέλεσαν εξαίρεση. Στη γεωγραφική ενότητα της Κρήτης, οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις ανήλθαν σε 1,8 εκατ., καταγράφοντας αύξηση 8,6%. Στα Δωδεκάνησα, οι αφίξεις ήταν 1,5 εκατ., σημειώνοντας αύξηση 10,2%. Στα Ιόνια Νησιά, η αύξηση ήταν 6,9%, ενώ στην Πελοπόννησο 8,3%. Αντίθετα, στις Κυκλάδες σημειώθηκε μείωση 2,6%, με 370 χιλ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!