Με το κυβερνητικό σχέδιο για την επανεκκίνηση του τουρισμού να έχει οριστικοποιηθεί, πλέον το μεγάλο στοίχημα, τόσο για τους επιχειρηματίες του κλάδου της φιλοξενίας, όσο και για το δημόσιο ταμείο, είναι κατά πόσο η «βαριά βιομηχανία» της χώρας θα καταφέρει αντί για πολλαπλασιαστής της ύφεσης να ξαναγίνει κινητήρια δύναμη προς την ανάκαμψη.
Το σενάριο για τουριστικά έσοδα της τάξεως του 50% αυτών που είχαν επιτευχθεί το 2019 φαίνεται ότι ακόμη κατατάσσεται στα αισιόδοξα, ωστόσο δεν αποκλείεται, με την προϋπόθεση βεβαίως ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα θα έχουν βελτιωθεί και οι εμβολιασμοί θα προχωρούν με γοργό ρυθμό.
Μάλιστα στην μελέτη «Μακροοικονομικές τάσεις – Προκλήσεις & καταλύτες για την ανάκαμψη το 2021», οι αναλυτές της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος αναφέρουν ότι η «πιθανότητα θετικής έκπληξης με τριψήφια αύξηση των τουριστικών εισπράξεων κατά το 2021 δεν είναι καθόλου αμελητέα, ωστόσο, οι πρώτες σαφείς ενδείξεις θα καθυστερήσουν να φανούν, καθώς οι τρέχουσες συνθήκες αποθαρρύνουν τις προκρατήσεις».
Ορόσημο για την τουριστική αγορά είναι βεβαίως η 17η Μαρτίου οπότε αναμένονται τα νεότερα από τις Βρυξέλλες για τον «οδικό χάρτη» των μετακινήσεων, ενώ οι τουριστικοί φορείς ζητούν πλέον μέτρα στήριξης για όλο το 2021, δεδομένων και των φετινών απωλειών έως ότου ανοίξει ο τουρισμός.
Το αισιόδοξο σενάριο
Με το αισιόδοξο σενάριο η Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας αναφέρει ότι οι τουριστικές εισπράξεις θα μπορούσαν εφέτος να φτάσουν, υπό προϋποθέσεις, τα 11,3 δισ. ευρώ. Σημειώνεται πως το 2019 έφερε στο τουριστικό ταμείο 17,7 δισ. ευρώ ταξιδιωτικές εισπράξεις, το υψηλότερο ποσό των τελευταίων ετών, με ταυτόχρονο ρεκόρ και στο επίπεδο των αφίξεων.
Το αισιόδοξο σενάριο για εφέτος συνεπάγεται τα ακόλουθα:
- περίπου τα 2/3 του πληθυσμού στην ΕΕ να έχουν εμβολιαστεί έως το τέλος του 3ου τριμήνου του 2021, επιτρέποντας συγχρονισμένη χαλάρωση των περιορισμών στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο.
- χώρες που βρίσκονται ψηλά στη λίστα των αφίξεων στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας και οι ΗΠΑ να έχουν επιτύχει ακόμη και υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού, αντισταθμίζοντας τις καθυστερήσεις που ενδέχεται να εμφανίσουν άλλες αγορές, όπως οι χώρες των Βαλκανίων, και
- η σχετικά αργή πρόοδος των εμβολιασμών σε άλλες περιοχές παγκοσμίως θα μπορούσε ενδεχομένως να εκτρέψει την τουριστική ζήτηση στην Ελλάδα, ιδίως από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Σύμφωνα με αυτό το πιο αισιόδοξο σενάριο, η Ελλάδα θα μπορούσε να παρουσιάσει αύξηση των εισπράξεων από τον τουρισμό κατά 150-200% (περίπου 11 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου 35% χαμηλότερα από τα επίπεδα εισπράξεων από τον τουρισμό το 2019), η οποία θα ισοδυναμούσε με συνεισφορά σε αύξηση του ΑΕΠ τουλάχιστον 4,0 μονάδων αγοραστικής δύναμης (pps).
Το βασικό σενάριο
Ωστόσο, σύμφωνα με το βασικό σενάριο της τράπεζας, η ώθηση στο ΑΕΠ το 2021 από την αναμενόμενη βελτίωση των συνθηκών στον τουριστικό τομέα εκτιμάται ότι θα υπερβεί τις 1,8 ποσοστιαίες μονάδες (εξαιρώντας τις καθαρές έμμεσες επιδράσεις), αντανακλώντας την αύξηση των τουριστικών εσόδων κατά 80% ετησίως ή κατά 3,4 δισ. ευρώ υψηλότερα από το 2020, με τα συνολικά, όμως, έσοδα να υπολείπονται κατά περίπου 10 δισ. ευρώ σε σύγκριση με τα τουριστικά έσοδα του 2019 (εκτιμώμενα 7,7 δισ. ευρώ το 2021 έναντι 17,7 δισ. ευρώ το 2019).
Οπως αναφέρεται στην έκθεση, «Οι ανωτέρω εκτιμήσεις προκύπτουν υπό αρκετά συντηρητικές υποθέσεις αναφορικά με την πρόοδο στην ανάσχεση της πανδημίας μέσω εμβολιασμών, αλλά και με την υπόθεση διατήρησης των περιορισμών και των ελέγχων στις διεθνείς μετακινήσεις για μεγάλο διάστημα του 2021».
Μάλιστα, επισημαίνεται, ότι η Ελλάδα επλήγη περισσότερο από τις άλλες χώρες, λόγω του εξαιρετικά μεγάλου ποσοστού τουρισμού από το εξωτερικό, κυρίως, μέσω αεροπορικών αφίξεων, με τις νέες συνθήκες που δημιουργούν οι εμβολιασμοί και οι χειρισμοί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για ενιαίους κανόνες αύξησης της κινητικότητας να μπορούν να δώσουν ακόμη σημαντικότερη ώθηση στην ανάκαμψη της τουριστικής κίνησης, αν και η αφετηρία εκτιμάται ότι θα είναι εξαιρετικά χαμηλή.
«Στην τρέχουσα φάση, ο μεγαλύτερος βαθμός εξοικείωσης με τα προστατευτικά μέτρα, η προσδοκώμενη άρση των περισσοτέρων περιορισμών στα ταξίδια εντός ΕΕ (με την αγορά της ΕΕ να αντιστοιχεί περίπου στο 54% των εισερχόμενων αφίξεων της Ελλάδας και στο 68% συμπεριλαμβάνοντας το Ηνωμένο Βασίλειο) και η διατήρηση, πιθανότατα, περιορισμών στις διασυνδέσεις τις ΕΕ με τρίτες χώρες, αναμένεται να ενισχύσουν, άμεσα και έμμεσα, τις αφίξεις στην Ελλάδα, αντισταθμίζοντας πιθανή υστέρηση στις αφίξεις από Βαλκανικές χώρες και άλλες χώρες εκτός ΕΕ», σημειώνεται.
Κρίσιμος ο ρόλος των εμβολιασμών
Καίριας σημασίας θεωρείται, σύμφωνα με τους αναλυτές της ΕΤΕ, η πρόοδος των εμβολιασμών διεθνώς, όπου, με βάση τις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις που λαμβάνουν υπόψη τη μειωμένη διαθεσιμότητα εμβολίων το α’ τρίμηνο του 2021 σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό, προβλέπεται ότι το 70% του πληθυσμού στην ΕΕ θα έχει εμβολιαστεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!