Η ελληνική οικονομία είναι πιο ευάλωτη, σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης, ακόμη και του Νότου εξαιτίας του ότι εξαρτάται κατά πολύ από τον τουρισμό. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ένα μεγάλο μέρος της ύφεσης του 2020 οφείλεται στο γεγονός ότι ο τουρισμός υπέστη πραγματική καθίζηση χάνοντας σχεδόν 75% των εσόδων του 2019. Για τη φετινή χρονιά, κυβέρνηση και τουριστικοί παράγοντες εκτιμούσαν πριν από μερικούς μήνες ότι μπορεί να κερδηθεί μέρος της περυσινής ζημιάς και τα έσοδα να ανέλθουν στο 50% - 60% αυτών του 2019.
Ωστόσο αυτός ο στόχος δείχνει να έχει θολώσει εξαιτίας του ότι η πανδημία είναι ακόμη παρούσα σε πολλές χώρες του πλανήτη και ταυτόχρονα ο εμβολιασμός κινείται με χαμηλές ταχύτητες.
Συγκρατημένη αισιοδοξία για το 2021
Παρόλα αυτά υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι τελικά θα μπορέσει η Ελλάδα να πάρει ένα μέρος αυτών που θα ταξιδέψουν το φετινό καλοκαίρι.
Σημαντικό ρόλο θα παίξει σε αυτό το πιστοποιητικό εμβολιασμού, που ναι μεν δεν έχει ακόμη πάρει «σάρκα και οστά», επίσημα τουλάχιστον, αλλά όλα δείχνουν παρά τις αντιρρήσεις κάποιων χωρών από το Βορά ότι τελικά στις 17 Μαρτίου θα υπάρξει μία συνολική πρόταση για την επιστροφή στην κανονικότητα η οποία εκτός των άλλων θα περιλαμβάνει και το πιστοποιητικό εμβολιασμού.
Πρόσφατα μάλιστα ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης σε συνέντευξή του στο CNN εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει συμφωνία για το πιστοποιητικό εμβολιασμού ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Επεσήμανε επίσης ότι «όλο και περισσότερες χώρες συνειδητοποιούν πως το πιστοποιητικό εμβολιασμού αποτελεί το μέσον επιστροφής στην ελευθερία των μετακινήσεων». Παράλληλα, σημείωσε πως «η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, σε επιστολή που απέστειλε στους πρωθυπουργούς των κρατών-μελών, διαβεβαιώνει ότι υποστηρίζει την ιδέα των πιστοποιητικών».
Παράλληλα ο υπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε στην αρνητική στάση ορισμένων χωρών στην ελληνική πρόταση περί πιστοποιητικού εμβολιασμού, υπογραμμίζοντας πως «μερικές φορές χρειάζονται ορισμένες ηγετικές φωνές. Οταν ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε την ανάγκη για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, είδαμε ότι υπήρξε αρνητική αντίδραση από κάποιες πλευρές, ακόμα και από το Ηνωμένο Βασίλειο. Αλλά μέσα σε λίγες ημέρες ή εβδομάδες, όλοι έκαναν στροφή και συνειδητοποίησαν ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος να προχωρήσουμε. Επομένως, υπάρχει ελπίδα. Μπορούμε να συνεργαστούμε και να πάρουμε από κοινού αποφάσεις. Θεωρώ ότι αυτό είναι καλό, τόσο για την τουριστική βιομηχανία, όσο και για τους πολίτες» τόνισε χαρακτηριστικά.
Τα τρία κλειδιά που θα φέρουν τουρίστες
Η πορεία του εμβολιασμού, το πιστοποιητικό, αλλά και η προετοιμασία ώστε να δημιουργηθεί ένα ασφαλές περιβάλλον, είναι τα τρία βασικά στοιχεία που θα κρίνουν το στοίχημα του τουρισμού. Τα πρωτόκολλα που θα εφαρμοστούν και η σαφήνειά τους είναι ένα ακόμη ζητούμενο. Σίγουρα οι εμβολιασμένοι θα έχουν covid free «πάσο», ενώ οι υπόλοιποι θα πρέπει να φέρουν μαζί τους ή να υπόκεινται σε τεστ.
Μεγάλη σημασία θα έχει βέβαια και το περιβάλλον. Υπάρχουν σκέψεις λίγο πριν ή λίγο μετά το Πάσχα ένα μέρος των εμβολίων να κατευθυνθεί προς τους εργαζομένους στην τουριστική βιομηχανία, έτσι ώστε η χώρα να μπορεί να διαφημίσει την ασφάλεια για όποιον θέλει να έρθει στην χώρα.
Σκληρός αναμένεται ο ανταγωνισμός
Η χώρα που είναι πιο μπροστά από όλους στον εμβολιασμό είναι η Βρετανία. Ετσι χώρες του Νότου, αναμένεται να δώσουν «μάχη» για την προσέλκυσή τους. Ηδη η Κύπρος έχει ανακοινώσει ότι από την 1η Μαΐου θα δέχεται βρετανούς τουρίστες που θα είναι εμβολιασμένοι χωρίς να χρειάζονται τεστ ούτε να μείνουν σε καραντίνα. Κάτι ανάλογο αναμένεται να κάνουν και άλλες χώρες.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!