Δύσκολο διαγράφεται και το 2021 για τον τουρισμό στην Ελλάδα και γενικότερα τις χώρες της Νότιας Ευρώπης, καθώς τα εμβολιαστικά προγράμματα δεν προχωρούν τόσο γρήγορα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.
Το δημοσίευμα, με τίτλο: «Το 2021 μοιάζει με μαύρη τρύπα για τον χειμαζόμενο ευρωπαϊκό τουρισμό», σημειώνει ότι το μόνο που μπορούν να κάνουν στα τουριστικά κέντρα της Νότιας Ευρώπης είναι να προετοιμασθούν και να ελπίζουν. Οι εμβολιασμοί γίνονται, αλλά θα πάρει μήνες για να έχουν προχωρήσει τόσο, ώστε ο κόσμος να μπορεί να αρχίσει να μπαίνει σε αεροπλάνα, να κάνει κρουαζιέρες ή να στέκεται σε μπαρ στις παραλίες όπου επικρατεί συνωστισμός. Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις είναι κατά βάση στο σκοτάδι για τη φετινή καλοκαιρινή σεζόν
Η προσδοκία είναι το 2021 θα είναι καλύτερο από το 2020, αλλά ο πήχης αυτός είναι πολύ χαμηλός. Στη Σαντορίνη έφθασαν πέρυσι μόλις τρία κρουαζιερόπλοια από 600 το 2019. Τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες, με τις χειμερινές προβλέψεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδειξαν ότι οι διανυκτερεύσεις ξένων τουριστών στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία μειώθηκαν τουλάχιστον 70%.
Η Κομισιόν προειδοποίησε τον κλάδο να προετοιμαστεί για μία ακόμη υποτονική χρονιά. «Οι τουριστικές ροές συνολικά δεν αναμένεται να ανακάμψουν πλήρως στα προ κρίσης επίπεδά τους το 2021», ανέφερε στην έκθεσή της. Στην Ιταλία, η ανάκαμψη του τουριστικού κλάδου θα είναι χαμηλότερη σε σχέση με αυτή της συνολικής οικονομίας τους καθώς οι επισκέπτες «θα επανέρχονται μόνο σταδιακά με τη μείωση της αβεβαιότητας».
«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι χωρίς να ξέρουμε αν μπορούμε να ανοίξουμε. Δεν μπορούμε μα αφήσουμε τις προετοιμασίες για την τελευταία στιγμή», είπε ο Μανώλης Καραμολέγκος, που είναι ιδιοκτήτης ξενοδοχείων στη Σαντορίνη και πρόεδρος της τοπικής ένωσης ξενοδόχων.
Ο τουριστικός κλάδος έχει κρίσιμη σημασία για πολλές περιοχές στη Νότια Ευρώπη, καθώς σε αυτόν αντιστοιχεί το 21% της ελληνικής οικονομίας και το 17% της πορτογαλικής. Σε πολλές περιπτώσεις είναι ο μοναδικός εργοδότης σε περιοχές που δεν υπάρχουν άλλοι κλάδοι, παρέχοντας σημαντικό εισόδημα για τις οικογένειες και στήριξη για τις τοπικές οικονομίες.
Οι προοπτικές θα βελτιωθούν καθώς θα συνεχίζονται οι εμβολιασμοί, με την εκκρεμή ζήτηση να οδηγεί σε πιο αυθόρμητες κρατήσεις για διακοπές, αλλά ακόμη και αν οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής εκτιναχθούν, τα οφέλη δεν θα είναι ομοιόμορφα. Η Κομισιόν σημειώνει στην έκθεσή της ότι αυτές οι κρατήσεις θα αφορούν περισσότερο προορισμούς στις χώρες των τουριστών ή σε όσους μπορεί να πάνε αυτοί με το αυτοκίνητό τους και λιγότερο προορισμούς όπως της Ελλάδας και της Πορτογαλίας.
Εν τω μεταξύ, καθώς τα προγράμματα εμβολιασμών προχωρούν με αργό ρυθμό, οι κυβερνήσεις αναζητούν κάθε ευκαιρία για να βοηθήσουν τον τουρισμό. Η Ελλάδα θέλει να υπάρξει ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού από την ΕΕ, με το οποίο οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα. Εχει κάνει ήδη συμφωνία με το Ισραήλ, το οποίο είναι πρωταθλητής στον κόσμο στους εμβολιασμούς.
Η μεγαλύτερη ταξιδιωτική εταιρεία στον κόσμο TUI ανακοίνωσε ότι εμμένει στο σχέδιό της να προσφέρει για τις φετινές καλοκαιρινές διακοπές το 80% της συνήθους δυναμικότητάς της, ποντάροντας στον ταχύ ρυθμό των εμβολιασμών στη Βρετανία. Η βρετανική κυβέρνηση, όμως, δεν συμμερίζεται τον ενθουσιασμό της. Ο υπουργός Μεταφορών συνέστησε στους Βρετανούς αυτή την εβδομάδα να μην κάνουν ακόμη κρατήσεις για διακοπές λόγω της αβεβαιότητας. «Απλά δεν ξέρω την απάντηση στην ερώτηση που θα είμαστε έως το καλοκαίρι. Η καλύτερη συμβουλή είναι να μην κάνεις τίποτε σε αυτή τη φάση», είπε.