Νέα
  • ΓΔ: 1530.68 -0.57%
  • Τζίρος: 131,82 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τουρισμός Υγείας: Ηλιος, θάλασσα και αποκατάσταση - Μια μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα

Μείσω 83% στη συνολική επιβατική κίνηση
Πηγή: Intime

Η Ελλάδα από την ανάπτυξη του τουρισμού της υγείας μπορέι να κερδίσει ένα δυνατό μέρισμα σε αυτή την τεράστια και ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά που προσπαθεί, έστω και καθυστερημένα, να αποσπάσει. Η Ελλάδα αν και διαθέτει μια σειρά ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων (δημοφιλής τουριστικός προορισμός, εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, επαρκείς υποδομές κ.ά) για χρόνια επαναπαυόταν στο τρίπτυχο «νησιά, ήλιος, θάλασσα».

Στο πλαίσιο αυτό η Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece) και το Ελληνικό Συμβούλιο Τουρισμού Υγείας-ΕLITOUR υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας (MοU) για την από κοινού ανάληψη πρωτοβουλιών, οι οποίες θα προωθούν την Ελλάδα ως ελκυστικό προορισμό για τον τουρισμό υγείας.

Η σύμπραξη των δύο φορέων θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τον τουρισμό υγείας, με την ELITOUR να αναλαμβάνει το ρόλο του διαμεσολαβητικού εταίρου στη δικτύωση των φορέων Ελλάδας και εξωτερικού.

Η ανάπτυξη του τουρισμού υγείας αναμένεται να προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα, ενώ εξίσου σημαντικά θα είναι και τα οφέλη και στον τομέα της απασχόλησης, με την αξιοποίηση του αξιόλογου επιστημονικού και ιατρικού δυναμικού της. Σημειώνεται ότι πάροχοι σε πάνω από 100 χώρες δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο τομέα. Πολλοί εξ αυτών μάλιστα έχουν ιδρύσει εθνικούς φορείς προώθησης του τουρισμού υγείας, ενώ λειτουργούν επιπλέον και πολλά συνεργατικά οικοσυστήματα (clusters).

Την Enterprise Greece εκπροσώπησε ο Διευθύνων Σύμβουλος, Γιώργος Φιλιόπουλος, και την ΕLITOUR, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της και Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης. Ο Πρόεδρος της Enterprise Greece και Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννης Σμυρλής, απηύθυνε χαιρετισμό, ενώ αναφορά στη συνεργασία έκανε και ο Γενικός Γραμματέας της ΕLITOUR, Πέτρος Μαμαλάκης.

Τι είναι ο τουρισμός υγείας;

Ο τουρισμός υγείας περιλαμβάνει τρεις επιμέρους κατηγορίες:

  1. τον ιατρικό τουρισμό
  2. τον ιαματικό
  3. τον τουρισμό ευεξίας

Ο ιατρικός τουρισμός αναφέρεται κυρίως στον ιατρικό τουρισμό επιλογής. Δηλαδή στην μετακίνηση εντός – εκτός συνόρων ατόμων με διάφορα είδη προβλημάτων υγείας που αποφασίζουν να ταξιδέψουν για να λάβουν μια συγκεκριμένη ιατρική υπηρεσία. Η παρακίνηση εξαρτάται από παράγοντες όπως το κόστος της υπηρεσίας, η ποιότητά της, η αναμονή που πιθανόν να υπάρχει στα νοσοκομεία της χώρας προέλευσης, ή ακόμα και η ευκαιρία να συνδυαστεί η ιατρική φροντίδα με την αναψυχή. Οι ασθενείς συνήθως συνοδεύονται από φιλικά ή συγγενικά πρόσωπα (υγιή) τα οποία διαμένουν κοντά στον ασθενή καθ’ όλη τη διάρκεια της θεραπείας του.

Ο ιαματικός τουρισμός στόχο έχει την πρόληψη, τη διατήρηση και την αποκατάσταση της σωματικής και ψυχικής υγείας, καθώς και την ευεξία με τη χρήση φυσικών ιαματικών πόρων. O τουρισμός ευεξίας είναι το άθροισμα όλων των σχέσεων και των φαινομένων που είναι αποτέλεσμα ενός ταξιδιού και διαμονής ατόμων, των οποίων το κύριο κίνητρο είναι να αποκαταστήσουν, να διατηρήσουν και να προάγουν την σωματική και πνευματική τους υγεία, αλλά και την κοινωνική τους ευημερία.

Συμπεριλαμβάνει τις κατηγορίες πρωτογενών τουριστών που αποκλειστικά ταξιδεύουν για λόγους ευεξίας και δευτερογενών τουριστών που επιδιώκουν να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες ευεξίας ως μέρος οποιουδήποτε είδους ταξιδιού.

Ποιες χώρες πρωταγωνιστούν

Επί του παρόντος, η Ταϊλάνδη είναι ο κορυφαίος προορισμός για ιατρικό τουρισμό, που δέχεται 1.200.000 επισκέπτες. Ακολουθεί το Μεξικό, το οποίο δέχεται ετησίως 1.000.000 τουρίστες που αναζητούν υπηρεσίες υγείας, κυρίως Καναδούς και Αμερικανούς.

Το Μεξικό ξεπερνά τις Ηνωμένες Πολιτείες, που βρίσκεται στην τρίτη θέση, με 800.000 τουρίστες. Στους δημοφιλείς προορισμούς για τουρισμό υγείας συγκαταλέγονται επίσης η Σιγκαπούρη, η Ινδία, η Βραζιλία, η Τουρκία και η Ταϊβάν, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του οργανισμού Ασθενείς Χωρίς Σύνορα (Patients Beyond Borders). Επιπλέον η Κόστα Ρίκα, το Ντουμπάι, η Ισπανία και το Ισραήλ έχουν ήδη διεκδικήσει ένα κομμάτι από αυτή την προσοδοφόρο αγορά με εντυπωσιακά αποτελέσματα, ενώ σε success story έχει μετατραπεί τελευταία και η Νότια Κορέα, η οποία κερδίζει διαρκώς μερίδια από τη ρωσική αγορά.

Σαρώνει η μεταμόσχευση μαλλιών στην Τουρκία

Η Τουρκία, με 42 διεθνώς πιστοποιημένα νοσοκομεία ιατρικού τουρισμού, το 2015 ξεπέρασε τους 600.000 ασθενείς/τουρίστες, όταν η Ελλάδα είχε προσελκύσει περίπου 85.000 τέτοιους τουρίστες. Στην 5ετία που ακολούθησε τα νούμερα για την Ελλάδα δεν άλλαξαν δραματικά, ωστόσο στην Τουρκία εκτοξεύτηκαν.

Ακόμη και πέρσι που ο παγκόσμιος τουρισμός κατέρρευσε, η τουρκική τουριστική βιομηχανία υγείας κατέγραψε απώλειες μόλις 20%. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκικής Ένωσης Τουρισμού Υγείας (TÜSATDER) Servet Terziler, η αξία του τουρισμού υγείας το 2020 στην Τουρκία έφθασε τα 2,5 δισ. δολάρια από 3 δισ. το 2019. Μόνο στη μεταμόσχευση μαλλιών, ο κύκλος εργασιών του 2020 έφτασε τα 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια!

Στα 92 δισ. δολάρια η αξία του τουρισμού υγείας

Χωρίς να υπάρχουν ακριβή στοιχεία, καθώς οι εκτιμήσεις και οι προβλέψεις ποικίλλουν σημαντικά μεταξύ των κορυφαίων ερευνητικών εταιρειών και δημόσιων φορέων σε διάφορες χώρες του κόσμου, το μέγεθος της αγοράς του τουρισμού υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο υπολογίζεται σε 74-92 δισεκατομμύρια δολάρια. Σε αυτό το μέγεθος, σύμφωνα με τον οργανισμό Patient Beyond Borders δεν συνυπολογίζονται οι τουρίστες που χρειάζονται επείγουσα ιατρική περίθαλψη, οι συνοδοί των τουριστών που επισκέπτονται μια χώρα για λόγους υγείας, ούτε οι ομογενείς που πιθανόν επιστρέφουν στη χώρα καταγωγής τους για να λάβουν κάποια θεραπεία.

Αμιγώς ο αριθμός των επισκεπτών που επιλέγουν να ταξιδέψουν εκτός εθνικών συνόρων με την πρόθεση να λάβουν κάποιας μορφής ιατρική θεραπεία κυμαίνεται από 21 έως 26 εκατομμύρια παγκοσμίως και ξοδεύουν κατά μέσο όρο 3.550 δολάρια ΗΠΑ ανά επίσκεψη, συμπεριλαμβανομένων ιατρικών δαπανών, διασυνοριακών και τοπικών μεταφορών και διαμονής σε νοσοκομείο και καταλύματα.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών ο τουρισμός υγείας αποτελεί από μία τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες μορφές τουρισμού με ρυθμό 15-25% σε ετήσια βάση, ενώ το 25% της παγκόσμιας αγοράς κατέχει η Ευρώπη.

Τι αναζητούν οι ασθενείς/τουρίστες

Παγκοσμίως, η μεγαλύτερη ζήτηση εστιάζεται στην αισθητική χειρουργική, στις οδοντιατρικές πράξεις, σημειωτέον ότι στην Ελλάδα το κόστος των οδοντιατρικών εργασιών είναι το 20%-30% του αντίστοιχου στον τόπο προορισμού των διεθνών ασθενών, στις καρδιαγγειακές, σε ορθοπαιδικό και για ογκολογικές θεραπείες, στην εξωσωματική γονιμοποίηση, στην απώλεια βάρους (LAP-BAND, γαστρική παράκαμψη) και στις οφθαλμολογικές υπηρεσίες.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ