«Τα πρώτα στοιχεία της φετινής τουριστικής σεζόν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά», υπογράμμισε ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.
Όπως σημείωσε ο κ. Κικίλιας, έπειτα από δύο και πλέον χρόνια πανδημίας, εν μέσω των πολλαπλών προκλήσεων με έναν πόλεμο που μαίνεται στην καρδιά της Ευρώπης, με μία εντεινόμενη παγκόσμια ενεργειακή και πληθωριστική κρίση, το ελληνικό τουριστικό προϊόν απέδειξε και αποδεικνύει την αντοχή του, κάτι που -όπως είπε- οφείλεται στη σωστή προεργασία και τη σκληρή δουλειά που προηγήθηκε όλους τους προηγούμενους μήνες. «Τίποτα από ό,τι βλέπουμε, αυτή τη στιγμή, δεν έχει γίνει τυχαία. Και επειδή μου αρέσει να μιλώ με αριθμούς, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, οι αφίξεις επιβατών εξωτερικού, για τον μήνα Μάιο, καταγράφουν αύξηση της τάξης του 3,2%, σε σχέση με τον Μάιο του 2019», επισήμανε χαρακτηριστικά ο yπουργός Τουρισμού.
Ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε στην υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομής σε όλη τη χώρα που συνδέονται και με τον τουρισμό -με την αξιοποίηση των πόρων και από το Ταμείο Ανάκαμψης- φέρνοντας το παράδειγμα της Πάτμου και το αίτημα της δημοτικής αρχής για ένα νέο λιμάνι για την κρουαζιέρα. «Και αυτό γιατί; Γιατί, οι αφίξεις κρουαζιερόπλοιων στο νησί ξεπερνούν φέτος τις 285, όταν το 2019, χρονιά-ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό, οι αφίξεις κρουαζιερόπλοιων στην Πάτμο ήταν 157.
Δρομολογούμε τις απαραίτητες ενέργειες και θα βρεθεί η κατάλληλη λύση, προκειμένου να μπορέσουμε να έχουμε λιμάνι που θα υποδέχεται την κρουαζιέρα και στην Πάτμο. Και επιμένω στις υποδομές, γιατί ο τουρισμός δεν είναι κάτι το οποίο γίνεται "αυτόματα". Στόχος μας είναι ένα βιώσιμο τουριστικό μοντέλο με αναβάθμιση όλων των υπηρεσιών μας και καλύτερη ποιότητα. Αυτά, εξάλλου, είναι και τα ζητούμενα της νέας εποχής, σε ένα πολύ ανταγωνιστικό περιβάλλον», τόνισε ο υπουργός Τουρισμού.
Τουρισμός για Ολους
Παράλληλα, παρουσίασε τους νέους άξονες του προγράμματος "Τουρισμός για Όλους" που υλοποιεί το Υπουργείο Τουρισμού και πρόκειται να "τρέξει" εντός της πρώτης εβδομάδας του Ιουλίου. Πρόκειται, όπως είπε, για ένα πρόγραμμα ύψους 30 εκατ. ευρώ -10 εκατ. ευρώ περισσότερα από πέρυσι- που αφορά σε περισσότερους από 200.000 δικαιούχους, με αυτόματες -μη γραφειοκρατικές- διαδικασίες, τόσο για τους ωφελούμενους, όσο και για την αποζημίωση των παρόχων.
«Το πρόγραμμα προβλέπει μία άυλη ψηφιακή κάρτα, ύψους 150 ευρώ, την οποία κάθε δικαιούχος θα μπορεί να χρησιμοποιήσει για τη διαμονή του σε όποιο ξενοδοχείο ή κατάλυμα επιθυμεί, όποτε και με όποιον τρόπο επιθυμεί, μέχρι και τον Ιούνιο του 2023», σημείωσε ο υπουργός Τουρισμού.
Όπως είπε, το πρόγραμμα αυτό θα "τρέξει" παράλληλα με τα υπόλοιπα δύο προγράμματα: το πρόγραμμα του «Κοινωνικού Τουρισμού» της ΔΥΠΑ -συνολικού ύψους 35 εκατ. ευρώ- και το ψηφιακό πάσο που έχει προβλεφθεί ειδικά για όλους όσοι επιλέξουν να κάνουν φέτος διακοπές στη Βόρεια Εύβοια και τη Σάμο, ύψους έως 150 ευρώ και έως 300 ευρώ αντίστοιχα, για κάθε δικαιούχο.
«Συνολικά, η ελληνική κυβέρνηση δίνει φέτος και για τα τρία αυτά προγράμματα -"Τουρισμός για Όλους", "Κοινωνικός Τουρισμός", ειδικό ψηφιακό πάσο για Βόρεια Εύβοια και Σάμο- 70 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τρία προγράμματα που στηρίζουν τους Έλληνες που δυσκολεύονται να κάνουν διακοπές. Είμαστε και θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα στη μέση ελληνική οικογένεια. Είμαστε και θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα στην ελληνική κοινωνία», δήλωσε ο κ. Κικίλιας.
Σχετικά, τέλος, με την εντεινόμενη επιθετική ρητορική της Τουρκίας και για το κατά πόσο αυτή επηρεάζει τον τουρισμό, ο Υυπουργός Τουρισμού δήλωσε: «Η Ελλάδα προάγει την καλή γειτονία και την ευημερία της περιοχής. Και στη Μυτιλήνη και στην Κω και στη Σάμο και στη Χίο και στη Ρόδο, οι Τούρκοι τουρίστες ψηφίζουν Ελλάδα. Αφήνουν συνάλλαγμα, επισκέπτονται τα νησιά μας και χαίρονται τις ομορφιές τους. Η ειρήνη και η ευημερία βοηθάει και την οικονομία και τον τουρισμό. Και αυτό είναι το πιο σημαντικό».
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!