Ακόμη και πάνω από τα 20 δις μπορεί να διαμορφωθούν τα τουριστικά έσοδα για το 2022, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των παραγόντων της αγοράς και με βάση τα πρώτα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, αλλά και τις ενδείξεις που υπάρχουν από τις κρατήσεις.
Παρόλα αυτά υπάρχουν αρκετοί αστερίσκοι που ενδεχομένως είτε θολώσουν το success story που πάει να χτίσει η Ελλάδα εφέτος ή ξεθωριάσουν την γενικότερη εικόνα. Και τα σημεία αυτά δεν είναι άλλα από το πως θα εξελιχθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η ακρίβεια και βέβαια τα προβλήματα που υπάρχουν σε πολλά αεροδρόμια της Ευρώπης με τις μεγάλες καθυστερήσεις.
Ασταθές περιβάλλον Vs Δίψα για ταξίδια
Όλα τα παραπάνω διαμορφώνουν ένα περιβάλλον μάλλον ασταθές. Απέναντι σε αυτή την αστάθεια υπάρχει μία δυναμική που όμοιά της δεν έχει υπάρξει στο πρόσφατο παρελθόν και η οποία εν πολλοίς προκύπτει από την δίψα που υπάρχει σε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού ανά την υφήλιο για ταξίδια, τα οποία έχουν στερηθεί τα τελευταία δύο χρόνια λόγω του Covid.
Την εκτίμησης ότι μπορεί τα έσοδα να υπερβούν ακόμη και τα 20 δις, έναντι 18,2 δις που ήταν το απόλυτο ρεκόρ του 2019, έκανε ο πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανδρέας Ανδρεάδης, που δήλωσε ότι θα έχουμε αύξηση εσόδων ακόμη και κατά 10% έναντι του 2019.
Ο επικεφαλής του τουριστικού ομίλου Sani/ Ikos εκτιμά σε αυτή τη φάση ότι είναι πολύ πιθανό φέτος τα τουριστικά έσοδα της χώρας να προσεγγίσουν τα 20 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με τα 18,2 δισ. ευρώ προ πανδημίας.
Στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν αυτές οι προβλέψεις, τότε η ελληνική οικονομία θα έχει επιπλέον ΑΕΠ που ίσως αγγίξει τις τρεις επιπλέον μονάδες.
Γ. Ρέτσος: Μπορεί να ξεπεράσουμε εφέτος το 2019
Ιδιαίτερα αισιόδοξος έχει εμφανιστεί πρόσφατα και ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος που στην πρόσφατη γενική συνέλευση ανέφερε ότι το 2022 «μπορεί να αγγίξει και γιατί όχι να ξεπεράσει σε έσοδα το 2019», τονίζοντας παράλληλα ότι ο κλάδος, ο «από μηχανής θεός» της τελευταίας 12ετίας των κρίσεων συνεχίζει να ενισχύει οικονομία και κοινωνία, με την πρόκληση ωστόσο να παραμένει: Να αντιμετωπιστεί απ’ όλους στρατηγικά και όχι δεδομένα και ευκαιριακά.
Από την άλλη πλευρά, το ευμετάβλητο περιβάλλον παραμένει, σε επίπεδο ακρίβειας και πληθωριστικών πιέσεων με άμεσο αντίκτυπο στις τσέπες των Ευρωπαίων, όπως και η πανδημία παραμένει ως παράμετρος αστάθειας, την ίδια στιγμή που η αναταραχή στην τουριστική αλυσίδα στην Ευρώπη εντείνεται όσο προχωρά η σεζόν.
Ε. Βασιλάκης: Παρατηρούνται σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό
«Το βασικό που έχουμε να κάνουμε φέτος είναι να στηρίξουμε την ποιότητα του ελληνικού τουρισμού, ειδικά σε ένα περιβάλλον δύσκολο όσον αφορά το τουριστικό προϊόν και ειδικότερα στη μεταφορά», ανέφερε χαρακτηριστικά στη γενική συνέλευση του ΣΕΤΕ ο πρόεδρος της Αegean Ευτύχης Βασιλάκης.
«Ήδη σε πολλές χώρες το σύστημα καλείται να μεταφέρει και να ανταποκριθεί σε πολύ μεγαλύτερους όγκους ταξιδιωτών σε σχέση με τα δύο προηγούμενα χρόνια», ανέφερε ο ίδιος κι αυτό ενώ παρατηρούνται σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό δεδομένου ότι εκατοντάδες χιλιάδες πιλότοι, αεροσυνοδοί, χειριστές εδάφους και άλλοι εργαζόμενοι στην αεροπορική βιομηχανία έχασαν τη δουλειά τους ή αποχώρησαν τα τελευταία δύο χρόνια, γεγονός που έχει διαταράξει όλη την αλυσίδα και τα δρομολόγια των αεροπορικών εταιρειών με πιο εμφανή τα προβλήματα στα μεγάλα αεροδρόμια - κόμβους.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!