Η τουριστική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει και μάλιστα με τους καλύτερους δυνατούς οιωνούς, αφού την «παγωμάρα» στις κρατήσεις που προκάλεσε η έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, διαδέχθηκε ένα πραγματικό πάρτι με ισχυρή ζήτηση, φέρνοντας μνήμες του 2019.
Πρωταγωνιστές σε αυτή την κίνηση είναι οι τουρίστες από τις κλασικές αγορές, όπως η Γερμανία, η Μ. Βρετανία, η Γαλλία, ενώ η χώρα που όλα δείχνουν ότι θα κλέψει εφέτος τις εντυπώσεις είναι οι ΗΠΑ.
Οι Αμερικάνοι δείχνουν τα τελευταία χρόνια, ένα μεγάλο έρωτα για την Ευρώπη και η Ελλάδα είναι ψηλά στις προτιμήσεις τους. Πέρυσι για παράδειγμα ήρθαν στην Ελλάδα περίπου 400 χιλιάδες τουρίστες και ξόδεψαν 607 εκατομμύρια, κατά μέσο όρο δηλαδή 1.500 ευρώ ανά άτομο.
Βέβαια το απόλυτο ρεκόρ ήταν το 2019 όταν και ήρθαν στην χώρα 1,2 εκατ. τουρίστες ξοδεύοντας σχεδόν από 1.000 ευρώ ο καθένας, συνολικά δηλαδή 1,2 δις.
Ξεπέρασαν τους αρχικούς τους ενδοιασμούς
Γίνεται κατανοητό ότι η περυσινή επίδοση, με την εκτόξευση της κατά κεφαλήν δαπάνης δημιουργεί σοβαρές προσδοκίες ότι εφέτος θα έρθουν πολλοί περισσότεροι τουρίστες και αθροιστικά θα ξοδέψουν ένα σεβαστό ποσό.
Οι Αμερικανοί τουρίστες φαίνεται πως ξεπερνούν τους αρχικούς ενδοιασμούς αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στην Ευρώπη λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και προγραμματίζουν ξανά τις διακοπές τους, με την Ελλάδα να βρίσκεται ψηλά στις προτιμήσεις.
Σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας, στην οποία συμμετείχαν 400 ταξιδιώτες αναψυχής, το 61% των Αμερικανών παραθεριστών που σχεδιάζουν να επισκεφθούν τη Γηραιά ήπειρο εφέτος σκοπεύουν να το κάνουν, ανεξάρτητα τον πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία.
Στο σύνολό τους οι Αμερικανοί που είχαν σχεδιάσει ή σκέφτονταν να επισκεφθούν την Ευρώπη φέτος, παραμένουν πιστοί στα σχέδιά τους να ταξιδέψουν στην ήπειρο, ωστόσο, ένας στους τρεις συμμετέχοντες στην έρευνα ανέφερε ότι ο πόλεμος θα επηρεάσει τον προορισμό που θα επιλέξουν, να μην είναι σε κοντινή απόσταση στην εμπόλεμη περιοχή.
Μόνο το 23% αυτών σκοπεύουν να περιμένουν να δουν πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση με τον πόλεμο πριν οριστικοποιήσουν τα σχέδιά τους. Ενώ, το 10% είπε πως θα καθυστερήσουν ή και θα αναβάλουν τον προγραμματισμό και 7% πως θα ακυρώσουν τα σχέδιά τους.
Διαθέσιμες αεροπορικές θέσεις
Τα μηνύματα από την αγορά των ΗΠΑ είναι αισιόδοξα, με την απευθείας αεροπορική σύνδεση μεταξύ των δύο χωρών να αποτελεί το «κλειδί» για την άνοδο της ζήτησης. Το μισό εκατομμύριο φτάνουν πιο συγκεκριμένα οι διαθέσιμες αεροπορικές θέσεις.
Σύμφωνα με το υπουργείο Τουρισμού, μόνο από τις ΗΠΑ θα γίνονται 9 πτήσεις την ημέρα, ένας αριθμός που αντιστοιχεί δηλαδή σε 63 πτήσεις την εβδομάδα, ενώ είναι πιθανό να υπάρξουν απευθείας πτήσεις με τα μεγάλα αεροδρόμια της Αμερικής και με τη Θεσσαλονίκη.
Σημειώνεται πως η πρώτη πτήση από τις ΗΠΑ προς την Ελλάδα ήταν στις 7 Μαρτίου. Στις εταιρείες που πραγματοποιούν τις απευθείας πτήσεις, οι Delta Airlines, American Airlines και United Airlines, ενώ θέσεις προσφέρει και η Emirates.
Ένας λόγος που οι Αμερικανοί θα προτιμήσουν εφέτος Ευρώπη και κατά συνέπεια και Ελλάδα, είναι το γεγονός ότι το δολάριο έχει ανατιμηθεί έναντι του ευρώ και έτσι οι διακοπές τους, θα κοστίσουν στους φθηνότερα.
Τέλος να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση της προτίμησης των Γάλλων επισκεπτών, ενώ πολύ σημαντικό είναι το κύμα των κρατήσεων από την Αγγλία, τη Γερμανία και τη σκανδιναβική αγορά.
«Περιμένουμε ισχυρό ρεύμα – έπειτα από δύο χρόνια – και από την Αυστραλία. Έχουμε, επίσης, δύο απευθείας πτήσεις από τον Καναδά, ενώ και το Ισραήλ αποδεικνύεται σημαντικός εταίρος. Και το πιο εντυπωσιακό είναι ότι έχουμε αυτά τα στοιχεία και τα νούμερα με κλειστή την Κίνα, όπως γνωρίζετε, λόγω της πανδημίας», σημείωσε ο Β. Κικίλιας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!