Στην καλή πορεία του τουρισμού επενδύει η κυβέρνηση καθώς το μπαράζ ανατιμήσεων «καίει» τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και δημιουργεί όλο και μεγαλύτερη δημοσιονομική πίεση. Τα σοκ στα νοικοκυριά είναι διαδοχικά από την πορεία του πληθωρισμού που τον Απρίλιο άγγιξε το 10.2%, σημειώνοντας ρεκόρ 28 ετών. Οι τιμές του ρεύματος και του φυσικού αερίου έχουν πάρει «φωτιά» , ενώ σημαντικές αυξήσεις παρατηρούνται ακόμα και στα τρόφιμα.
Σε αυτή την χρονική συγκυρία΄, σύμφωνα με το ethnos.gr, η κυβέρνηση ρίχνει όλο το βάρος στην αντιμετώπιση του ενεργειακού ράλι, επιστρατεύοντας ένα πακέτο μέτρων σε δόσεις. Τον Ιούνιο θα δοθεί η οικονομική ενίσχυση στα νοικοκυριά για το ρεύμα - που θα φτάνει έως τα 600 ευρώ- ενώ τον Ιούλιο θα μπει σε εφαρμογή το πλαφόν (σημειώνεται πως εκκρεμεί σχετική συζήτηση και σε επίπεδο Ε.Ε.). Παράλληλα ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τις ανακοινώσεις αναφορικά με τα υπερέσοδα των εταιρειών ενέργειας, στα οποία θα επιβληθεί ένα τέλος 90% ( τα έσοδα θα κατευθυνθούν για την υλοποίηση του εθνικού σχεδίου για την ακρίβεια).
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο βλέπουν πως δεν φαίνεται φως στο ενεργειακό τούνελ, ενώ αυτό επηρεάζει ευρύτερα και την πορεία των τιμών. Την ίδια στιγμή η Ε.Ε. δεν δείχνει αποφασισμένη να πάρει τολμηρά μέτρα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα ρευστό σκηνικό και να μην είναι εύκολο να γίνουν προβλέψεις για την διάρκεια αυτής της κρίσης.
Προς το παρόν στην κυβέρνηση δεν προκρίνεται η υλοποίηση πρόσθετων μέτρων στήριξης, καθώς ο όποιος δημοσιονομικός χώρος αξιοποιήθηκε για το ενεργειακό πακέτο. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως δεν έχει γίνει επεξεργασία εναλλακτικών μέτρων, τα οποία θα επιστρατευθούν μόνο όμως αν ξεφύγει η πορεία των τιμών. Ένα από τα μέτρα που έχουν συζητηθεί είναι η μείωση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα βασικά αγαθά, ωστόσο φαίνεται πως για το θέμα αυτό υπάρχουν διαφορετικές απόψεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο.
Οι επόμενες κινήσεις στο οικονομικό πεδίο εξαρτώνται πρωτίστως από την πορεία της «βαριάς βιομηχανίας» της χώρας, δηλαδή του τουρισμού. Τα μέχρι τώρα μηνύματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και στόχος είναι η επιστροφή στα προ covid επίπεδα, γεγονός που θα δώσει μια «ανάσα» στην οικονομία. Να σημειωθεί πως σύμφωνα με έρευνα του ΙΝΣΕΤΕ το 2019 η συνεισφορά του τουρισμού στην οικονομία αντιστοιχούσε στο 12.6% (και στο 17.1% της απασχόλησης).
Σε περίπτωση που υπάρξει ολική επαναφορά του τουρισμού θα αυξηθούν σημαντικά τα έσοδα στα δημόσια ταμεία και θα μπορέσει να επεκταθεί το πακέτο των μέτρων στήριξης. Παράλληλα επιχειρήσεις και νοικοκυριά που «συνδέονται» με τον τουρισμό θα πάρουν μια … ανάσα μετά από δύο δύσκολα χρόνια λόγω της πανδημίας.
Διαβάστε περισσότερα ethnos.gr
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!