Στην τελική ευθεία για την έναρξη της θερινής σαιζόν έχει εισέλθει ο ελληνικός τουρισμός. Το 3ήμερο της 25ης Μαρτίου στέλνει ένα θετικό μήνυμα αφού οι πληρότητες ήταν ιδιαίτερα υψηλές, υποβοηθούμενες από τον πολύ καλό καιρό.
Τα μηνύματα τις τελευταίες ημέρες, χωρίς να είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρα, εντούτοις δείχνουν μία μικρή αναστροφή της τάσης που είχε δημιουργηθεί μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία.
Το πάγωμα στις κρατήσεις, για το καλοκαίρι, διαδέχεται ένα μουδιασμένο μεν, αλλά ελπιδοφόρο σκηνικό. Αρκετοί είναι εκείνοι, κυρίως μεμονωμένοι ταξιδιώτες που έχουν ξεκινήσει να προχωρούν σε κρατήσεις. Επίσης, οι πληροφορίες από τους μεγάλους tour operator αναφέρουν ότι έχει αρχίσει να επιστρέφει η ζήτηση για πακέτα, όχι βέβαια με την δυναμική προ του πολέμου, αλλά με πολύ υψηλότερους ρυθμούς σε σχέση με τα προ δύο εβδομάδων επίπεδα, που κυριολεκτικά η αγορά είχε παγώσει.
Επίσης, τα πρώτα στοιχεία για το 2022 μπορεί, όπως αυτά προκύπτουν από την Τράπεζα της Ελλάδος, μπορεί μεν να υπολείπονται κατά πολύ αυτών του 2020, που δεν είχε ξεσπάσει ακόμη η πανδημία, ωστόσο, υπερβαίνουν εντυπωσιακά αυτά του 2021.
Ολοι πάντως συμφωνούν ότι η αγορά θα έχει λάβει ένα ξεκάθαρο μήνυμα, για το προς τα που γέρνει η πλάστιγγα, το Πάσχα. Μέχρι τότε θα έχει διαμορφωθεί τάση και θα έχει φανεί η εξέλιξη του πολέμου, σε ένα βαθμό τουλάχιστον.
Με σύμμαχο τον καλό καιρό, οι πληρότητες που καταγράφηκαν αυτό το τριήμερο, που ουσιαστικά ήταν το πρώτο μετά από ένα εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα, προσομοιάζουν σε μεγάλο βαθμό με τις προ Covid εποχές, ειδικά στους δημοφιλείς προορισμούς, είτε αυτοί είναι κοντά στα αστικά κέντρα, είτε λίγο πιο μακριά.
Σημαντικές πληρότητες το 3ήμερο
Ενδεικτικά, στην Αράχοβα οι πληρότητες ξεπερνούν το 85%. Το 90% φτάνουν οι πληρότητες στα Τρίκαλα Κορινθίας, πάνω από 80% στο Πήλιο, σε Ζαγοροχώρια και στο Καρπενήσι. Υψηλές πληρότητες επίσης καταγράφονται στο Ναύπλιο και στους προορισμούς της μεσσηνιακής Μάνης. Στα Καλάβρυτα σύμφωνα με τους ξενοδόχους οι πληρότητες άγγιξαν επίπεδα ρεκόρ.
Αντίβαρο σε αυτή την κατάσταση ευφορίας αποτελεί το μεγάλο κόστος στις μετακινήσεις, αλλά και στο λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων, που αναμφίβολα θα αφήσουν το αποτύπωμά τους στο εν λόγω 3ήμερο.
Από την πλευρά των ταξιδιωτών κάτι θα αφαιρεθεί ή σε ημέρες διαμονής ή σε δαπάνη, ενώ από την πλευρά των επιχειρήσεων προφανώς οι πελατες θα δουν ελαφρά τσιμπημένες τιμές.
Το επόμενο στοίχημα είναι η αγορά του Πάσχα που εφέτος είναι αρκετά αργά και αυτό αποτελεί σύμμαχο στις μετακινήσεις, αφού λογικά θα έχουμε εισέλθει δυναμικά σε προ καλοκαιρινή περίοδο.
Βέβαια, υπάρχουν πολλές ενστάσεις για το αν και κατά πόσο η εικόνα θα είναι θετική, καθώς και το κόστος των ακτοπλοϊκών και αεροπορικών εισιτηρίων θα είναι μεγαλύτερο.
Χαμηλές πτήσεις για τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας
Πρόσφατα το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων είχε δημοσιοποιήσει τις επιδόσεις των ξενοδοχείων από το Δεκέμβριο μέχρι και το Φεβρουάριο. Το εν λόγω τρίμηνο, ήταν ανοιχτό το 79,3% των ξενοδοχείων, ενώ 1 στα 5 δεν λειτούργησε, επιλέγοντας να παραμείνει κλειστό.
Η μέση πληρότητα στα ανοιχτά ξενοδοχεία ήταν 28,2%, που με αναγωγή στο σύνολο των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας, γίνεται 21,3%.
Η μέση τιμή διάθεσης δίκλινου δωματίου ήταν τα 48 ευρώ.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!