Με τους επιδημιολογικούς δείκτες να συνεχίζουν να βρίσκονται στο κόκκινο, η επόμενη ημέρα για τον χειμερινό τουρισμό, αλλά και τα ξενοδοχεία 12μηνης διάρκειας, αν μη τι άλλο προβληματίζει.
Λιγότερο από 20 ημέρες πριν από την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και οι πληρότητες κινούνται σε επίπεδα που αν μη τι άλλο δεν προσφέρονται για πανηγυρισμούς.
Παρά την περί του αντιθέτου εικόνα που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα, η εικόνα δεν είναι η επιθυμητή. Ναι μεν είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα από πέρυσι, που ουσιαστικά ο κλάδος ήταν κλειστός, εντούτοις απέχει σημαντικά από τον στόχο που είχε τεθεί στην αρχή της περιόδου.
Η ίδια εικόνα παρατηρείται και στα ξενοδοχεία που είναι 12μηνης διάρκειας και βρίσκονται στα αστικά κέντρα.
Οι Ελληνες στηρίζουν το χειμερινό τουρισμό
Η συγκεκριμένη χρονική περίοδος έχει μία σημαντική ιδιαιτερότητα σε σχέση με τον θερινό τουρισμό. Στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά σε Ελληνες ταξιδιώτες και ως εκ τούτου υπάρχει σημαντική μεταβλητότητα. Εκείνο, πάντως, που κάνει τους παράγοντες του τουρισμού να δηλώνουν συγκρατημένα αισιόδοξοι, είναι το ότι πολλοί μπορεί να είναι εκείνοι που θα κάνουν κράτηση την τελευταία στιγμή, κάτι που άλλωστε αποτελεί και στοιχείο της ιδιοσυγκρασίας των Ελλήνων.
Δύο είναι τα κομβικής σημασίας ζητούμενα προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση:
- Το πρώτο είναι να φανεί στο αμέσως προσεχές διάστημα σαφής βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων, σε συνδυασμό με το να διαπιστωθεί ότι η Ομικρον δεν είναι τόσο επικίνδυνη.
- Το δεύτερο στοιχείο, είναι να χιονίσει στα χιονοδρομικά κέντρα, έτσι ώστε να λειτουργήσουν ως πόλος έλξης για τους ταξιδιώτες. Για την ώρα πάντως αυτό δεν έχει συμβεί, παρά μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις.
Μάλιστα, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος «το τελευταίο χρονικό διάστημα διαβάζουμε δημοσιεύματα με υπεραισιόδοξες προβλέψεις ενόψει Χριστουγέννων. Δυστυχώς αυτά καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα που αντιμετωπίζει καθημερινά ο Ελληνας ξενοδόχος. Τη δεδομένη χρονική στιγμή τα στοιχεία που διαθέτει η ΠΟΞ από όλες τις ξενοδοχειακές ενώσεις της ανά την Ελλάδα σχετικά με την πληρότητα στα αστικά ξενοδοχεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και των επαρχιακών πόλεων, είναι απογοητευτικά».
Χαμηλές οι πληρότητες στις γιορτές
Όπως λέει ο Γρ. Τάσιος η μέση πληρότητα στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές πανελλαδικά -αν και έχουμε ήδη μπει στο Δεκέμβριο- δεν ξεπερνά ούτε το 50% - 60%, με εξαίρεση ορισμένους περισσότερο δημοφιλείς προορισμούς και περιοχές που έχουν θεματικά πάρκα που καταγράφουν λίγο υψηλότερη κινητικότητα. «Ο δεύτερος χειμώνας της πανδημίας λοιπόν, εξακολουθεί και παραμένει "ψυχρός" και εναποθέτουμε τις ελπίδες μας στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής (last minute) προκειμένου να "ζεσταθεί" η αγορά».
«Είναι σημαντικό, ότι η χώρα μας δεν έχει μπει σε ένα καθεστώς τύπου lockdown, το οποίο θα ήταν καταστροφή για τον τουρισμό», λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ξενοδόχων. Ο ίδιος εξηγεί ότι όσο υπάρχει πανδημία η κατάσταση παραμένει ρευστή. «Η χειμερινή περίοδος έχει διάρκεια 120 ημέρες. Δεν αρκεί για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις μόνο ένα καλό 15νθήμερο που μάλιστα δεν είναι για την ώρα εξασφαλισμένο, ώστε να καταφέρουν να καλύψουν τεράστιες ζημίες 18 μηνών. Πόσο μάλλον, όταν το αυξημένο ενεργειακό κόστος και η αγορά πρώτων υλών επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τη λειτουργία επιχειρήσεων που παλεύουν να εξέλθουν από την παρατεταμένη απραξία».
Οπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, η τουριστική κίνηση αποτυπώνεται με βάση τα στοιχεία των νόμιμα αδειοδοτημένων επιχειρήσεων, οι οποίες είναι και αυτές που στηρίζουν την απασχόληση, τα δημόσια έσοδα και τα ασφαλιστικά ταμεία.
«Το απόλυτο μπάχαλο που επικρατεί στην αγορά της βραχυχρόνιας μίσθωσης και στα παράνομα καταλύματα "θολώνει" όπως φαίνεται την πραγματική εικόνα και δημιουργεί ψευδαισθήσεις τουριστικής ανάκαμψης», καταλήγει στη δήλωσή του ο Γρ. Τάσιος.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!