Εδώ και πολλές εβδομάδες οι επιχειρηματίες στον τουρισμό που διαθέτουν μονάδες σε χειμερινούς προορισμούς ήταν έντονα προβληματισμένοι, και αυτό διότι η κατακόρυφη επιδείνωση των υγειονομικών δεικτών της πανδημίας είχε ως αποτέλεσμα να περιορίσει το ενδιαφέρον των πολιτών.
Αποτέλεσμα αυτού ήταν οι πληρότητες, με εξαίρεση μόνο τις ημέρες των εορτών Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά και αυτές αυστηρά για 2ήμερα ή 3ήμερα, να είναι κατώτερες των προσδοκιών, αλλά οι επιχειρηματίες έτρεφαν ελπίδες ότι όσο πλησίαζε ο καιρός των εορτών και όσο γέμιζαν με χιόνι τα βουνά, τόσο θα αυξανόταν η κίνηση και το ενδιαφέρον των πολιτών.
Στο αρνητικό αυτό κλίμα ήρθε να προστεθεί και η μετάλλαξη Όμικρον που δυσχεραίνει ακόμη περισσότερη την όλη κατάσταση και δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας στον κλάδο. Και αυτό διότι οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις πέρυσι σχεδόν δεν δούλεψαν καθόλου, ενώ την περίοδο 2019-2020 χάθηκε ένα μέρος της περιόδου, λόγω του ότι τότε ξέσπασε η πανδημία του Covid.
«Κλειδί» η εξέλιξη της Όμικρον
Οι παράγοντες της αγοράς δηλώνουν ότι η νέα μετάλλαξη Όμικρον δημιουργεί επιπλέον προβλήματα και πλέον η ευχή όλων είναι αφενός η νέα μετάλλαξη να αποδειχθεί σύντομα ότι δεν δημιουργεί σοβαρά επιπλέον προβλήματα και αφετέρου αυτό να είναι τόσο πιστευτό, ώστε να μπορέσουν οι πολίτες να προγραμματίσουν τις χειμερινές τους διακοπές.
Να σημειωθεί ότι ο χειμερινός τουρισμός στηρίζεται στη συντριπτική του πλειονότητα σε Έλληνες ταξιδιώτες και αυτό ως εκ τούτου περιορίζει σημαντικά την δεξαμενή των υποψήφιων πελατών.
Όμως το πρόβλημα, λόγω της πανδημίας, των αυξημένων κρουσμάτων και της μετάλλαξης Δέλτα, δεν αγγίζει μόνο τους χειμερινούς προορισμούς, αλλά και τα ξενοδοχεία πόλης. Την περίοδο των εορτών παραδοσιακά αρκετοί είναι εκείνοι που επισκέπτονται τις μεγάλες πόλεις, είτε για ψώνια, είτε απλά για διασκέδαση, είτε για να συναντήσουν συγγενείς και φίλους.
Να σημειωθεί επίσης ότι τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα, έχουν πληγεί σημαντικά λόγω της μη πραγματοποίησης συνεδρίων και γενικά εκδηλώσεων από επιχειρήσεις, οργανισμούς κ.α. Επίσης έχουν περιοριστεί σημαντικά τα επαγγελματικά ταξίδια.
Η αβεβαιότητα αυτή έρχεται να προστεθεί σε κάτι απολύτως βέβαιο όμως, όπως είναι το αυξημένο ενεργειακό κόστος που από το 25% που αντιπροσώπευε σε σχέση με το συνολικό λειτουργικό κόστος έχει εκτοξευθεί στο 40%.
Τι ζητούν οι επιχειρηματίες του κλάδου
Το πρόβλημα αυτό είναι εν γνώση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Τουρισμού και σύμφωνα με τον υπουργό Βασίλη Κικίλια «οι χειμερινοί προορισμοί αξίζουν τη φροντίδα και τη στήριξή μας».
Εδώ και καιρό πάντως οι ξενοδόχοι έχουν ζητήσει συγκεκριμένα μέτρα στήριξης όπως
- Επίσπευση της διαδικασίας έκδοσης του ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΙΙ, ώστε να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να αναβαθμίσουν ενεργειακά τις εγκαταστάσεις τους.
- Επιδότηση του Ε.Φ.Κ. του πετρελαίου θέρμανσης των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων (για την περίοδο κατά την οποία γίνεται η διανομή του).
- Επέκταση της επιδότησης που θα ισχύσει για τη χαμηλή τάση και στους καταναλωτές με παροχές που συνδέονται στη μέση τάση.
- Διασφάλιση μέγιστων τιμών χρεώσεων, π.χ. 100 Euro / Mwh και επιδότηση της διαφοράς.
- Μετάθεση του χρόνου καταβολής των αναδρομικών χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ.
Τέλος όπως σημειώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) είναι η κατάλληλη στιγμή για να εξετασθεί επιτέλους επί της ουσίας το πάγιο αίτημά του κλάδου να προβλεφθεί ειδικό τιμολόγιο για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, στο πρότυπο όσων ισχύουν για τη βιομηχανία.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!