Τα στοιχεία που ανακοίνωσε το μεσημέρι η Τράπεζα της Ελλάδος, για την πορεία του τουρισμού, έφεραν χαμόγελα στους παράγοντες της αγοράς. Οι αναλυτές σημειώνουν ότι όλα δείχνουν ότι τα έσοδα του 2021 θα υπερβούν καθαρά τα 10 δισ. και θα διαμορφωθούν υψηλότερα, με τα 12 δισ. να μην είναι πλέον ένα άπιαστο όνειρο.
Ηδη το 8μηνο, που περιέχει το παραδοσιακά ισχυρό 2μηνο Ιουλίου – Αυγούστου, τα έσοδα ήταν στα 6,6 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι απαιτούνται άλλα 3,5 δισ. ευρώ για να ξεπεραστούν τα 10 δισ., ή άλλα 5,5 δισ. για να επαληθευτούν όλοι εκείνοι που εκτιμούσαν ότι και τα 12 δισ. δεν είναι πλέον όνειρο θερινής νυκτός.
►Τουρισμός: Μεγάλη αύξηση των εσόδων τον Αύγουστο - Στο 75% του 2019
Εξαιρετικοί Σεπτέμβριος και Οκτώβριος
Μέχρι στιγμής και ο Σεπτέμβριος και Οκτώβριος έχουν πάει εξαιρετικά, αλλά είναι πολύ δύσκολο να συγκριθούν με τον Αύγουστο. Για να έχει κανείς μία τάξη μεγέθους, να σημειώσουμε ότι το Σεπτέμβριο του 2019 τα έσοδα ήταν στα 2,84 δισ. και τον Οκτώβριο 1,44 δισ. Αθροιστικά, δηλαδή, 4,3 δισ. Ενώ το τελευταίο δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου ήταν στα περίπου 600 εκατ.
Δηλαδή, εάν επαναληφθεί το 2019 για το διάστημα Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου, τα έσοδα θα ανέλθουν στα 11,5 δισ. ευρώ και θα χρειάζονται άλλα 500 εκατ. επιπλέον, ώστε να επιτευχθεί ο υπεραισιόδοξος στόχος για τα 12 δισ.
Παράγοντες της αγοράς σημειώνουν ότι οι ενδείξεις μέχρι στιγμής δείχνουν ότι το τελευταίο δίμηνο, οι επιδόσεις είναι καλύτερες από αυτές του 2019, ενώ για πρώτη φορά η τουριστική περίοδος πάει μέχρι και τις 15 Νοεμβρίου, με αρκετές εποχικές μονάδες να έχουν προγραμματίσει για τότε το κλείσιμο.
►Τουρισμός: Με πληρότητες… καλοκαιριού και τον Οκτώβριο - Το αδιαχώρητο σε Μύκονο και Σαντορίνη
Εσοδα 6,6 δισ. στο οκτάμηνο
Υπερδιπλάσια ήταν τα τουριστικά έσοδα τον Αύγουστο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα, σημειώνοντας αύξηση 125%, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ αντιστοιχούσαν στα τρία τέταρτα των εσόδων (75,8%) που είχαν σημειωθεί τον Αύγουστο του 2019, δηλαδή προ κορονοϊού.
Αντίστοιχη με τα έσοδα ήταν και η αύξηση της ταξιδιωτικής κίνησης τον Αύγουστο (125% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2020).
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, τα τουριστικά έσοδα αυξήθηκαν τον Αύγουστο σε 3,11 δισ. ευρώ από 1,38 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2020, ενώ τον Αύγουστο του 2019 είχαν φθάσει τα 4,10 δισ. ευρώ.
Στο 50% τα έσοδα στο 8μηνο
Υπερδιπλάσια ήταν τα έσοδα και στο πρώτο 8μηνο του έτους, φθάνοντας τα 6,58 δισ. ευρώ από 2,79 δισ. ευρώ (αύξηση 135,7%) το αντίστοιχο διάστημα του 2020, ενώ η ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε 79,2% στο ίδιο διάστημα. Ωστόσο, είναι τα μισά σε σχέση με το 8μηνο του 2019 (13,22 δισ. ευρώ), καθώς η τουριστική κίνηση άρχισε ουσιαστικά από τα μέσα Μαΐου φέτος λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό.
►Τουρισμός: Το 2022 ο κλάδος βάζει ψηλά τον πήχη και σχεδιάζει την επιστροφή στην κανονικότητα
Οι κίνδυνοι όμως παραμένουν
Την ίδια στιγμή ο οίκος αξιολόγησης Moody’s προειδοποιεί ότι οι κίνδυνοι για τον τουρισμό δεν έχουν περάσει, καθώς οι νέες μεταλλάξεις και η διστακτικότητα απέναντι στα εμβόλια απειλούν την ανάκαμψη του κλάδου, αφού θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επιστροφή των περιοριστικών μέτρων.
Σε μία τέτοια περίπτωση, οι χώρες που θα κινδυνεύσουν περισσότερο είναι εκείνες με τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμών, όπως η Κροατία και το Μαυροβούνιο.
Παρόλα αυτά, η Moody’s θεωρεί ότι το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας και των άλλων τουριστικών προορισμών της Ευρώπης δεν κινδυνεύει πλέον να αποδυναμωθεί σημαντικά, εξαιτίας αυτής ακριβώς της έκθεσης στον τουρισμό.
Κατόπιν τούτων, είναι πλέον σαφές ότι η Ελλάδα ξεπέρασε τον σκόπελο της πανδημίας (στον οποίο υπήρξε πολύ εκτεθειμένη λόγω της μεγάλης εξάρτησής της από τον τουρισμό), όχι μόνο χωρίς να υποστεί μία υποβάθμιση της πιστοληπτικής της αξιολόγησης, αλλά καταφέρνοντας και να αναβαθμιστεί, παρά το αβέβαιο περιβάλλον.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!