Νέα
  • ΓΔ: 1408.43 +0.49%
  • Τζίρος: 27,90 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ON Residence: Eπιστρέφει το 2022 στη Θεσσαλονίκη το θρυλικό εστιατόριo «Ολυμπος Νάουσα»

Τα φώτα στο ιστορικό «Όλυμπος Νάουσα» ετοιμάζονται να ανάψουν ξανά και η Θεσσαλονίκη υποδέχεται όχι μόνο το θρυλικό εστιατόριο που φέρει τη λάμψη μιας άλλης εποχής, αλλά και ένα ξενοδοχείο της κατηγορίας luxury hospitality.

Το ON Residence σηματοδοτεί ένα νέο κεφάλαιο για το Tor Hotel Group, που συνδέεται άρρηκτα με τον χώρο της φιλοξενίας από το 1925. Επιπλέον, η λειτουργία του αποτελεί και μια ψήφο εμπιστοσύνης στην τουριστική αγορά της βορείου Ελλάδας από τη Grivalia Hospitality. Το project αποτελεί μια σύμπραξη των δύο εταιρειών, με το ύψος της επένδυσης να φτάνει τα 20 εκατομμύρια ευρώ.

Το ακίνητο που μέχρι το 1994 φιλοξενούσε στο ισόγειό του το φημισμένο εστιατόριο «Ολυμπος-Νάουσα» κατασκευάστηκε το 1926, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Ζακ Μοσσέ. Βρισκόταν ακριβώς δίπλα στο διάσημο «Μεντιτερανέ», το πρώτο ξενοδοχείο της οικογένειας Τορνιβούκα, που κατεδαφίστηκε μετά τους σεισμούς του 1978. Το «Όλυμπος-Νάουσα» αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα αρχιτεκτονικής της πόλης της εποχής του μεσοπολέμου, στο πλαίσιο του εκλεκτικισμού των πρώτων δεκαετιών του 20ού αιώνα.

Το αγαπημένο εστιατόριο, επίκεντρο της κοσμικής Θεσσαλονίκης επί δεκαετίες, ήταν αγαπημένο στέκι για επιφανείς προσωπικότητες και πολιτικούς όπως ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Ζισκάρ ντ’ Εστέν και πολλοί ακόμη, μέχρι το κλείσιμό του στα μέσα του ’90.

«Το ‘Όλυμπος Νάουσα’ επιστρέφει στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Το όραμά μας να αναβιώσουμε το ιστορικό εστιατόριο, αλλά και να δημιουργήσουμε μαζί με την οικογένεια Τορνιβούκα ένα ξενοδοχειακό προορισμό απαράμιλλης ομορφιάς και υψηλού επιπέδου υπηρεσιών ολοκληρώνεται. Είμαστε σίγουροι ότι όλοι οι επισκέπτες θα το αγαπήσουν και θα το αγκαλιάσουν, όπως κάναμε και εμείς από την πρώτη στιγμή. Η Grivalia Hospitality αυτήν τη στιγμή υλοποιεί ένα επενδυτικό πρόγραμμα άνω των €500 εκατ. το οποίο θα συμβάλει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας στη διεθνή αρένα ποιοτικού τουρισμού», δηλώνει σχετικά ο Γιώργος Χρυσικός, CEO της Grivalia.

Το ON Residence θα διαθέτει 60 πολυτελή δωμάτια, το κεντρικό εστιατόριο «Όλυμπος Νάουσα» στο ισόγειο μαζί με μια πανέμορφη εσωτερική αυλή, το cocktail μπαρ Tiger Loop, σύγχρονο γυμναστήριο, αλλά και ένα ειδικά διαμορφωμένο mezzanine ιδανικό για επαγγελματικές συναντήσεις και εκδηλώσεις.

Μια ένδοξη πορεία που διακόπηκε...ξαφνικά

Για τον Κωνσταντίνο Τορνιβούκα, CEO του Tor Hotel Group, το ΟΝ Residence αποτελεί ένα κομβικό έργο για την εταιρεία αλλά και την ίδια τη Θεσσαλονίκη. “Μετά τη βίαιη διακοπή της λειτουργίας του Μεντιτερανέ λόγω του σεισμού το 1978, το όνειρό μου ήταν πάντα να μπορέσω να επιστρέψω στην παραλία με ένα πρότζεκτ που να διαθέτει τη δυναμική που είχε το θρυλικό ξενοδοχείου που είχε ιδρύσει ο συνονόματος παππούς μου το 1925.

Οταν λοιπόν βγήκε σε δημοπρασία το ακίνητο του Όλυμπος Νάουσα, το οποίο ήταν και συνδεδεμένο με το Μεντιτερανέ λόγω της άμεσης γειτνίασής τους, αλλά και της παρόμοιας ιστορίας τους, θεώρησα ότι είναι μια ευκαιρία, αλλά και χρέος της οικογένειάς μας προς την πόλη, να επαναφέρουμε το ιστορικό εστιατόριο, και ταυτόχρονα να δημιουργήσουμε ένα ξενοδοχείο υψηλών προδιαγραφών που θα έπιανε το νήμα της πολυτελούς φιλοξενίας στη Θεσσαλονίκη από εκεί που το αφήσαμε μετά το κλείσιμο του Μεντιτερανέ. Η σύμπραξη της Tor Hotel Group με τη Grivalia Hospitality μας επίτρεψε να πραγματοποιήσουμε αυτό το όνειρο.”, αναφέρει.

Το πολυτελές design που ενώνει δυναμικά το παρελθόν με το παρόν

Το ακίνητο που στεγάζει το ON Residence βασίστηκε σε σχέδια του αρχιτέκτονα Ζακ Μοσσέ και χτίστηκε το 1926. Aποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα αρχιτεκτονικής της πόλης της εποχής του μεσοπολέμου στο πλαίσιο του εκλεκτικισμού των πρώτων δεκαετιών του 20ού αιώνα, με στοιχεία που παραπέμπουν στην μπελ επόκ και το νεοκλασικισμό. Το σημαντικό παρελθόν του κτιρίου έδωσε ουσιαστικά τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές στους αρχιτέκτονες, την Divercity και τον Δημήτρη Θωμόπουλο που δούλεψαν από κοινού για το έργο.

Η διατήρηση της όψης και τα διακοσμητικά στοιχεία του κτιρίου, που αναπαράχθηκαν και συντηρήθηκαν με τις υποδείξεις του ΥΠΠΟΑ, ήταν από τα βασικά στοιχεία της προσέγγισης τους project. Έτσι, με απόλυτο σεβασμό στα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του κτιρίου από το ένδοξο παρελθόν του, οι αρχιτέκτονες φρόντισαν να φέρουν ξανά στην επιφάνεια όλα τα χαρακτηριστικά που έκαναν το κτίριο τόσο μοναδικό, αλλά και να τα συνδυάσουν προσεκτικά με στοιχεία του σήμερα, πάντα με γνώμονα την επίτευξη μιας αρμονικής συνύπαρξης.

Οι βραβευμένοι αρχιτέκτονες Νικηφορίδης και Cuomo ανέλαβαν την διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, ενώ το γραφείο του Νίκου Φλετορίδη την εκπόνηση της εφαρμογής της αρχιτεκτονικής μελέτης.

Το interior design επιμελήθηκε η Γαλλίδα διακοσμήτρια Fabienne Spahn που ήθελε να δώσει ένα ανανεωμένο κλασικό - art deco στιλ, εμπλουτίζοντάς το με μια διακριτική πολυτέλεια, ταιριαστή με τον χαρακτήρα του κτιρίου. “Με την πρώτη μου επίσκεψη στον χώρο ένιωσα ότι βρέθηκα στο σπίτι της ‘Ωραίας Κοιμωμένης’. Το να δώσω ξανά ζωή στο μέρος χρησιμοποιώντας σύγχρονα design στοιχεία αλλά σεβόμενη απόλυτα την αρχιτεκτονική του κτιρίου ήταν μια μεγάλη πρόκληση. Μου θυμίζει τα υπέροχα μπρασερί στο Παρίσι με τη νεοκλασική γοητεία τους”, λέει.

Η ρεσεψιόν σχεδιάστηκε με έμπνευση από τη δεκαετία του ‘50, αξιοποιώντας άφθονα στοιχεία από βελούδο, ξύλο και ορείχαλκο. Στο κεντρικό εστιατόριο, χώρο που συνδέεται στενότερα με την ιστορία του κτιρίου, οι υφές, τα φωτιστικά από μπρούντζο και φυσητό γυαλί, αλλά και τα έπιπλα κινούνται σε art deco ρυθμούς. Η παλέτα είναι σε γκρι και μπλε, χρώματα σήμακατατεθέν του ιστορικού εστιατορίου, ενώ οι περίφημες καρέκλες μπιστρό που υπήρχαν κάποτε εδώ επανασχεδιάστηκαν για περισσότερη άνεση.

Η γαστρονομία πάντα σε πρώτο πλάνο

Η σημαντικότατη γαστρονομική κληρονομιά του Όλυμπος Νάουσα και η απόλυτη ταύτισή του με την εστίαση της Θεσσαλονίκης δεν θα μπορούσαν να μην αποτελούν βασικά στοιχεία και της νέας γευστικής ταυτότητας του ON Residence.

Έτσι, το κεντρικό εστιατόριο του ξενοδοχείου διατηρεί το θρυλικό όνομα Όλυμπος Νάουσα, ενώ ο κομψός εσωτερικός χώρος μπλέκει με τον πιο όμορφο τρόπο διακοσμητικά στοιχεία από το παρελθόν του εστιατορίου και ευρωπαϊκά μπιστρό, φιλτράροντάς τα με μια σύγχρονη, αστική αισθητική. Πέρα από το εκλεπτυσμένο ambience εσωτερικά του εστιατορίου, ο επισκέπτης καλείται να ανακαλύψει και μια μοναδική, “κρυφή” καταπράσινη αυλή

Την κουζίνα επιμελείται ο executive chef Δημήτρης Τασιούλας, βασικός εκπρόσωπος μιας νέας, άκρως δυναμικής γενιάς σεφ της Βόρειας Ελλάδας, με σημαντικά και βραβευμένα projects, όπως το Σέμπρικο αλλά και το Thria, για το οποίο το περιοδικό Sunday Times Travel απέδωσε τον τίτλο Gourmand’s Destination το 2019.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Περισσότερα