Την ευχή να μην υπάρξει πισωγύρισμα εκφράζουν οι παράγοντες του τουρισμού. Τις τελευταίες ημέρες έχει στηθεί ένα πραγματικό πάρτι στις πύλες εισόδου της χώρας, ενώ οι πληρότητες στους δημοφιλείς προορισμούς αγγίζουν πλέον «σταλινικού» τύπου ποσοστά κι αν κάποιος θελήσει να βρει κατάλυμα θα πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι του στην τσέπη.
Η πορεία των κρουσμάτων, αν μη τι άλλο, δεν δείχνει να επιδεινώνεται. Πολλοί θα περίμεναν, βέβαια, να υπάρξει κάποιου είδους βελτίωση, αλλά αυτό επί του παρόντος είναι μάλλον χλιαρό.
Εκείνο που απεύχονται οι περισσότεροι από τους παράγοντες του τουρισμού είναι να υπάρξει αλλαγή βαθμίδας από την πλευρά των δύο ισχυρών παικτών της αγοράς, της Γερμανίας και της Αγγλίας. Και αυτό διότι στην περίπτωση που υπάρξει επιδείνωση της διαβάθμισης, τότε είναι πιθανό να υπάρξει ξανά ο φόβος της καραντίνας που σήμερα δεν υπάρχει.
Οι επικίνδυνες περιοχές είναι βέβαια τα ισχυρά χαρτιά της Ελλάδος. Δηλαδή Μύκονος, Πάρος, Ιός κ.λπ., που δείχνουν να έχουν αυξημένο υιικό φορτίο.
Επικίνδυνη σύσταση από το ECDC
Την ίδια στιγμή, νησιά του Νότιου Αιγαίου βρέθηκαν σήμερα στο «βαθύ κόκκινο» στον χάρτη των Ευρωπαϊκών Κέντρων για την Πρόληψη Ασθενειών (ECDC) μετά την άνοδο των κρουσμάτων. Για όσες περιοχές εντάσσονται σε αυτή την κατηγορία υπάρχει σύσταση να αποφεύγονται τα μη αναγκαία ταξίδια.
Όπως μεταδίδει το Reuters, στα 13 νησιά περιλαμβάνονται δημοφιλείς προορισμοί που προσελκύουν εκατομμύρια τουρίστες, όπως η Μύκονος, η Ρόδος, η Κρήτη και η Σαντορίνη.
Οι ζώνες που βρίσκονται στο «βαθύ κόκκινο» στον χάρτη του ECDC βοηθούν στη διάκριση των περιοχών υψηλού κινδύνου και βοηθούν, επίσης, τα κράτη-μέλη να επιβάλλουν κανόνες για την πραγματοποίηση τεστ και την παραμονή σε καραντίνα, επισημαίνει το πρακτορείο.
Την ίδια στιγμή στον νέο χάρτη δεν υπάρχει περιοχή της ηπειρωτικής χώρας που είναι στο πράσινο. Αντίθετα πολλές έχουν περάσει από το πορτοκαλί στο κόκκινο.
Δεν πτοούνται οι τουρίστες και ψηφίζουν Ελλάδα
Όλα τα παραπάνω δεν φαίνεται να πτοούν τους τουρίστες που βρίσκονται στην Ελλάδα ή σκοπεύουν να έρθουν. Οι αφίξεις στο «Ελ. Βενιζέλος» κινούνται αυτή την περίοδο στο 70% αυτών του 2019, που ήταν μία χρονιά ορόσημο για την Ελλάδα με το απόλυτο ρεκόρ σε έσοδα και αφίξεις. Παράλληλα, είδος εν εξαφανίσει είναι την περίοδο αυτή και μέχρι τις 20 Αυγούστου κατάλυμα σε κάποιον από τους δημοφιλείς προορισμούς. Αν κάποιος βρει, τότε η τιμή θα είναι εξωφρενική.
Επίσης και οι Έλληνες ταξιδιώτες δείχνουν ότι εφέτος θα κάνουν περισσότερες διακοπές σε σχέση με πέρυσι. Προτιμούν, πάντως, περισσότερο την ηπειρωτική Ελλάδα, παρά την νησιωτική.
Παράγοντες της αγοράς σημειώνουν ότι εφόσον η εικόνα αυτή αναλογικά διατηρηθεί τόσο τον Αύγουστο όσο και τους δύο επόμενους μήνες, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, τότε είναι εφικτό να επιτευχθεί ο αρχικός στόχος που έκανε λόγο για έσοδα στα επίπεδα του 50% αυτών του 2019.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!