Ένα μικρό «πάρτι» έχει στηθεί τις ημέρες αυτές στο «Ελ. Βενιζέλος» με τις αφίξεις να αντιστοιχούν περίπου στο 70% αυτών του 2019, που είχε σημειωθεί το απόλυτο ρεκόρ για τον τουρισμό, τη βαριά βιομηχανία της χώρας.
Δύο είναι οι βασικοί λόγοι που η εικόνα, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή -διότι τα πάντα αλλάζουν με τρομερή ταχύτητα-, είναι κατά πολύ καλύτερη του αναμενομένου.
Ο πρώτος έχει να κάνει με το γεγονός ότι με το πέρασμα του χρόνου όλο και περισσότεροι τουρίστες επιλέγουν την Ελλάδα για τις θερινές τους διακοπές, με αιχμή του δόρατος τους Βρετανούς που από τις 19 Ιουλίου και μετά κάνουν πραγματική απόβαση στην Ελλάδα.
Ο άλλος έχει να κάνει με την πανδημία. Ναι μεν φαίνεται να κυριαρχεί η μετάλλαξη Δέλτα, ωστόσο είναι πολύ πιο ήπια και σε καμία περίπτωση, επί του παρόντος τουλάχιστον, δεν επιφέρει ισχυρή πίεση στο σύστημα υγείας, όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και των άλλων χωρών, με ελάχιστες εξαιρέσεις.
Υπό τα παραπάνω δεδομένα η αισιοδοξία έχει επιστρέψει για τα καλά πάνω από τον τουρισμό της Ελλάδας. Παράγοντες της αγοράς σημειώνουν ότι εφόσον η εικόνα αυτή αναλογικά διατηρηθεί τόσο τον Αύγουστο όσο και τους δύο επόμενους μήνες, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, τότε είναι εφικτό να επιτευχθεί ο αρχικός στόχος που έκανε λόγο για έσοδα στα επίπεδα του 50% αυτών του 2019 ή και ακόμη πιο πάνω.
Κλειδί το επόμενο τρίμηνο
Όπως σημείωσε με δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό ο επικεφαλής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος, «η γενική εικόνα της μέχρι στιγμής τουριστικής κίνησης μας κάνει να αισιοδοξούμε σε σχέση με το 2020. Μπαίνουμε στον Αύγουστο με μια καλή διάθεση από τον κόσμο να ταξιδέψει».
Αναφερόμενος στην τουριστική κίνηση, επισήμανε τα εξής στοιχεία: «Τον Ιούνιο πέρυσι ήμασταν κλειστοί, φέτος άνοιξαν τα ξενοδοχεία, είχαν μια μέση πληρότητα 45%. Τον Ιούλιο έχουν ανοίξει και τα 10.000 ξενοδοχεία και η μέση πληρότητα είναι 60%-85% πανελλαδικά».
Επίσης, αναφορικά με τα έσοδα σημείωσε ότι «δεν κάνουμε εκτιμήσεις. Είμαστε με βάση το 2020. Προφανώς για να μπορέσουμε να φθάσουμε σε αυτό το νούμερο, θα πρέπει να πάει πολύ καλά ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος».
Σε ό,τι αφορά τα έσοδα, σαφείς εκτιμήσεις πράγματι δεν μπορούν να γίνουν για το πώς πάει η χρονιά. Αναφορικά με τις αφίξεις, όμως, αυτές τις ημέρες κινούνται στα επίπεδα ακόμη και του 70% σε σχέση με αυτές του 2019.
Καλύτερες οι προσδοκίες για τον Αύγουστο
Όπως είναι βέβαια αναμενόμενο, πολλά θα εξαρτηθούν από την εικόνα που θα έχει η αγορά τον Αύγουστο που είναι παραδοσιακά ο καλύτερος μήνας του χρόνου. Το 2019 τον ίδιο μήνα οι αφίξεις έφτασαν τα 6,8 εκατ. και οι εισπράξεις είχαν διαμορφωθεί στα 4,2 δισ.
Ο Ιούλιος φαίνεται να κλείνει -τηρουμένων των αναλογιών- σε καλύτερα επίπεδα από τις προβλέψεις. Οι αφίξεις αγγίζουν τα 2,8 εκατ. από όταν άνοιξε επισήμως ο τουρισμός, στα μέσα Μαΐου, έως και την προηγούμενη εβδομάδα και είναι πολύ πιθανό όταν θα γίνει ταμείο για τον Ιούλιο το νούμερο αυτό να υπερβαίνει τα 3 εκατ.
Αναφορικά με τους προορισμούς, σταθερά καλά πηγαίνουν Μύκονος και Σαντορίνη, που παρουσιάζουν ισχυρή ζήτηση, ενώ ενδιαφέρον και κρατήσεις από ξένους τουρίστες υπάρχουν και για άλλα νησιά, την ίδια στιγμή που αναζωπυρώνεται και η κίνηση στην ηπειρωτική Ελλάδα, την οποία και προτιμούν οι εγχώριοι τουρίστες.
Για την εβδομάδα 12 έως 19 Ιουλίου παρατηρήθηκε αύξηση στις αεροπορικές αφίξεις σε Μύκονο και Σαντορίνη κατά 305% και 285% αντίστοιχα, σε σχέση με το 2020. Εν συγκρίσει, δε, με τη χρονιά-ρεκόρ του 2019, οι αφίξεις σε Μύκονο και Σαντορίνη έδειξαν να προσεγγίζουν το 97,5% και το 97,2% αντίστοιχα.
Βελτιωμένη είναι η εικόνα των αφίξεων και σε μια σειρά άλλων προορισμών, όπως Ηράκλειο, Κέρκυρα, Ρόδος, Κως, Ζάκυνθος και Σκιάθος, με τις αφίξεις να παρουσιάζουν τριψήφιο ποσοστό αύξησης σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο το 2020. Βάσει των προκαταρκτικών στοιχείων για την επιβατική κίνηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της Fraport, η κίνηση ξεπερνά τις καθημερινές το 60% του 2019, με το ποσοστό να κυμαίνεται μεταξύ 80% με 90% του 2019 για τους premium προορισμούς τα Σαββατοκύριακα.
Σύμφωνα, μάλιστα, με το Recovery Tracker του ΙΝΣΕΤΕ, για την εβδομάδα 2 έως 8 Αυγούστου οι προγραμματισμένες θέσεις σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις καταγράφουν αύξηση 9,5%, με την Αθήνα, τη Ρόδο, το Ηράκλειο, την Κέρκυρα και τη Θεσσαλονίκη να παρουσιάζουν το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης.
Τη θετική αυτή εικόνα που περιγράφεται παραπάνω επιβεβαιώνουν τόσο η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη όσο και ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.
Η πρώτη σημειώνει ότι «κινούμαστε στο 60% του 2019», συμπληρώνοντας ότι «τα μηνύματα είναι αισιόδοξα, αρκεί να μην υπάρξει κάποια υγειονομική ανατροπή», ενώ ο υπουργός Ανάπτυξης αναφέρει ότι «μέχρι τέλος του Ιουλίου οι στόχοι για το 40% του μεριδίου του 2019 έχουν υπερκεραστεί κατά πολύ. Σήμερα είμαστε πάνω από το 60% του 2019. Εάν τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο διατηρήσουμε την καλή μας πορεία, θα έχουμε πετύχει τον στόχο του προϋπολογισμού και να θεραπεύσουμε σε μεγάλο βαθμό την οικονομική ζημιά του 2020».
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!