Νέους κινδύνους για τον ελληνικό τουρισμό «βλέπει» έκθεση της Deutsche Bank που υποστηρίζει ότι η Ελλάδα έμεινε πίσω στους εμβολιασμούς, την ώρα που η μετάλλαξη Δέλτα «χτυπά» την Ευρώπη η οποία σταδιακά κλείνει τους τουριστικούς διαδρόμους προς το νότο, για να προφυλαχθεί.
Σε παρόμοια δυσμενή κατάσταση βρίσκεται και η Γαλλία, με τις δύο χώρες να είναι οι τελευταίες στην ΕΕ σε ποσοστό εμβολιασμού, καθώς απέχουν 15 ποσοστιαίες μονάδες από τις πρώτες σε επιδόσεις χώρες.
Η Deutsche Bank, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα έχει από τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμένων ειδικά στις μεγάλες ηλικιακές ομάδες γεγονός που προκαλεί ανησυχία για την αντοχή του Συστήματος Υγείας.Συγκεκριμένα, το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων στους άνω των 80 ετών είναι μόλις 67,1%, όταν η επόμενη χώρα με τη χειρότερη επίδοση, η Γαλλία, φτάνει στο 71,9%.
Η Deutsche Bank διευκρινίζει ωστόσο, ότι η μετάλλαξη Δέλτα δεν θα τινάξει στον αέρα την πορεία προς την κανονικότητα, αλλά θα την καθυστερήσει. «Ο βαθμός στον οποίο η εξάπλωση της Μετάλλαξης Δέλτα αναμένεται να περιορίσει την δραστηριότητα είναι αβέβαιος. Το κεντρικό μας σενάριο λέει ότι θα φέρει καθυστέρηση στην επιστροφή στην κανονικότητα αλλά δεν αλλάζει θεμελιωδώς το μονοπάτι της ανάκαμψης», εξηγούν οι αναλυτές.
Τα επιδημιολογικά στοιχεία που έρχονται από τη Βρετανία, η οποία κυριάρχησε στην εξάπλωση της Δέλτα στην Ευρώπη, δείχνουν ότι τα κρούσματα εντοπίζεται κυρίως ανάμεσα στους νεότερους οι οποίοι δεν έχουν επικείμενα νοσήματα και δεν κινδυνεύουν τόσο. Σε αυτό οφείλεται και το χαμηλό ποσοστό θανάτων και νοσηλεία, αν και οι εμβολιασμοί είναι αυτοί που θα βελτιώσουν την συνολική εικόνα.
«Συνολικά, περιμένουμε ότι οι χώρες της Ευρωζώνης θα συνεχίσουν σε γενικές γραμμές να ανοίγουν ξανά τις οικονομίες τους για την καλοκαιρινή σεζόν, αλλά εφαρμόζοντας μία πιο προσεκτική προσέγγιση από τη Βρετανία, κατά τις επόμενες εβδομάδες» , σημειώνει η έκθεση κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις νυχτερινές δραστηριότητες και τις εκδηλώσεις, όπου συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός ατόμων.
«Ακόμα και εάν οι καθυστερήσεις στην άρση των περιοριστικών μέτρων είναι ελάχιστες, το νέο κύμα των κρουσμάτων ενδεχομένως να επιβαρύνει την οικονομική δραστηριότητα, καθώς η εθελοντική κοινωνική αποστασιοποίηση θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια», καταλήγει η Deutsche Bank.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!