Νέα
  • ΓΔ: 1390.65 +0.01%
  • Τζίρος: 65,70 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Που θα κριθεί η «μάχη» για τα τουριστικά έσοδα του 2021 - Οι δυο κρίσιμοι παράγοντες

Πηγή: Eurokinissi

Μπορεί να σωθεί η φετινή τουριστική περίοδος; Αυτό είναι μεγάλο ερώτημα που πλανάται πάνω από τη βαριά βιομηχανία της χώρας. Απάντηση σαφής δεν υπάρχει, μετά το μίνι lockdown στη Μύκονο, την μεγάλη διασπορά των κρουσμάτων, τους φόβους για 7ήμερη καραντίνα στους τουρίστες από το Ισραήλ αλλά και τις εκτιμήσεις βρετανικών μέσων για 10ήμερη καραντίνα ακόμη και των εμβολιασμένων Βρετανών που επιστρέφουν από την Ελλάδα. Τα δεδομένα αλλάζουν από στιγμή σε στιγμή και το ένα καλό νέο διαδέχεται το άλλο κακό.

Ο πήχης για τα έσοδα του 2021 έχει πέσει αρκετά σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, ωστόσο είναι ακόμη είναι πολύ νωρίς προκειμένου κάποιος να κάνει αξιόπιστες προβλέψεις. Αν κανείς λάβει υπόψη του τα στοιχεία από τις αφίξεις, τότε μπορεί να εύκολα να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η μάχη δεν έχει χαθεί.

Πολλά θα κριθούν πάντως από δύο στοιχεία:

  1. πως θα πάει ο Αύγουστος, που είναι και ο καλύτερος μήνας του χρόνου και
  2. αν τελικά θα υπάρξει η πολυπόθητη επέκταση της τουριστικής περιόδου. Αν μάλιστα αυτή μπορεί να φέρει ικανοποιητικά νούμερα, τότε ενδεχομένως να δούμε θετικές εκπλήξεις.

Ολα αυτά βέβαια υπό τη βασική προϋπόθεση ότι η μετάλλαξη Δέλτα δεν θα χτυπήσει το σύστημα υγείας και οι όποιες πιέσεις θα είναι σχετικά ήπιες.

Στο 40% του 2019 οι αφίξεις τον Ιούνιο

Οι αφίξεις τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, κινούνται στο 40% αυτών του του 2019, ενώ τον Ιούλιο οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για τουλάχιστον 50% της κίνησης του 2019. Συγκριτικά με το 2020, καταγράφεται αύξηση 246,2% τον Ιούνιο, ενώ τον Μάιο αύξηση επιβατικής κίνησης 589,7%.

Σε επίπεδο επιβατικής κίνησης, τον Ιούνιο διακινήθηκαν 1.092.737 επιβάτες, ενώ πέρυσι την αντίστοιχη περίοδο 315.000. Τον Μάιο διακινήθηκαν περίπου 580.000 επιβάτες, όταν τον Μάιο του 2020 περίπου 84.000 επιβάτες.

Η εντυπωσιακή άνοδος που καταγράφεται το τρίμηνο Μαΐου -  Ιουλίου συγκριτικά με το 2020 οφείλεται στην άρση της καραντίνας και στο γεγονός πως σταδιακά ανοίγουν οι αγορές του εξωτερικού για τη χώρα μας. Βρετανοί, Γερμανοί, Ρώσοι, Πολωνοί και Γάλλοι προτιμούν το ελληνικό καλοκαίρι, ενώ σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση της κίνησης του Ιουλίου, η εικόνα που επικρατεί είναι θετική, καθώς αναμένεται να αγγίξουμε το 50% της κίνησης του 2019, ενώ τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο ίσως φτάσουμε και το 70%.

Σχεδόν παρόμοια εικόνα επικρατεί και στα περιφερειακά αεροδρόμια με την κίνηση τον Ιούνιο του 2021 να καταγράφει αύξηση 407% συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2020, ενώ σε ορισμένα αεροδρόμια όπως του Ηρακλείου Κρήτης, σύμφωνα με πληροφορίες η κίνηση αγγίζει το 65-70% του 2019.

Κλειδί η στάση των βρετανών πολιτών

Πολλά θα εξαρτηθούν πάντως από την στάση που θα τηρήσουν από την προσεχή Δευτέρα 19 Ιουλίου οι Βρετανοί τουρίστες, που δεν θα είναι υποχρεωμένοι σε 10ήμερη καραντίνα. Οι πρώτες ενδείξεις είναι ιδιαίτερα θετικές. Αυτό όμως δεν μπορεί να ωθήσει σε οριστικά συμπεράσματα και ως εκ τούτου θα πρέπει κανείς να περιμένει προκειμένου να δει που θα κάτσει η μπίλια. 

Σε κάθε περίπτωση εξαιρετικα σημαντικό είναι η Ελλάδα να αποφύγει την «πορτοκαλί+» ζώνη στην οποία έχει ενταχθεί ήδη η Γαλλία και η οποία απαιτεί 10ήμερη καραντίνα κατά την επιστροφή ακόμη και για τους εμβολιασμένους. 

'Οπως έγραψε η "Η", μια ημέρα πριν η Μεγάλη Βρετανία επιτρέψει τα ταξίδια στην Ελλάδα χωρίς καραντίνα στην επιστροφή, βρετανικά Μέσα όπως η Daily Mail δημοσιεύουν εκτιμήσεις και φόβους τουριστικών παραγόντων για νέους περιορισμούς στα ταξίδια προς την Ελλάδα και την Ισπανία. Όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα, σύντομα χώρες της Νότιας Ευρώπης, όπως η Ισπανία και η Ελλάδα θα ακολουθήσουν την τύχη της Γαλλίας.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση Μπ. Τζόνσον από την περασμένη Παρασκευή έχει τοποθετήσει την Γαλλία σε μία νέα λίστα, την λεγόμενη «πορτοκαλί+», με αποτέλεσμα ακόμα και οι εμβολιασμένοι Βρετανοί να υποχρεούνται σε καραντίνα 10 ημερών μετά την επιστροφή τους από την Γαλλία. Γι αυτή την απόφαση, το Λονδίνο επικαλέστηκε την αύξηση του ρυθμού διάδοσης της μετάλλαξης Βήτα στην Γαλλία.

Ωστόσο τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα που παρουσιάζουν οι χώρες της Ευρώπης προκαλούν ανησυχία στους επιστήμονες, οι οποίοι εκφράζουν φόβους ένταξης στη λίστα χωρών όπως η Ισπανία και η Ελλάδα, αλλά και η Γερμανία, το Βέλγιο και η Ολλανδία.

Ο Πολ Τσαρλς, επικεφαλής της συμβουλευτικής εταιρίας PC Agency, δήλωσε στην εφημερίδα Daily Mail ότι «είναι πολύ πιθανό η κυβέρνηση να προσθέσει και την Ισπανία και την Ελλάδα στην ίδια λίστα με την Γαλλία». «Πιστεύω θα δούμε και άλλα μέτρα όσο τα κρούσματα ανεβαίνουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Περισσότερα