Η Γερμανίδα Σαμπρίνα Βάιμπελ έχει τη Σαντορίνη ως δεύτερο σπίτι της. Ένας έρωτας την έφερε πριν από 30 χρόνια στο μαγευτικό νησί του Αιγαίου. Η κόρη της πλέον διευθύνει εδώ ένα πεντάστερο ξενοδοχείο. Αλλά η ίδια από το 2019 δεν νιώθει πλέον άνετα στο νησί.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Χιλιάδες άνθρωποι συνωστίζονται στα σοκάκια της Οίας, σώμα με σώμα κυριολεκτικά, δεν υπάρχει απόσταση ούτε ενός εκατοστού μεταξύ τους. Ο ένας σπρώχνει τον άλλον, στο νησί υπάρχει διαρκώς κίνηση και μποτιλιάρισμα. Μάλιστα πολλές φορές για να προλάβει κάποιος το πλοίο της γραμμής κάτω στο λιμάνι πρέπει να αφήσει το αυτοκίνητο, να μπει σε κάποιο λεωφορείο και να τρέξει με τα πόδια, φορτωμένος με βαλίτσες».
Η Σαντορίνη έχει έκταση 76 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Εδώ ζουν μόνιμα 15.000 άνθρωποι. Σύμφωνα με τις δημοτικές αρχές, πριν από την έλευση του κορονοϊού, το καλοκαίρι του 2019 επισκέφθηκαν το νησί σχεδόν δύο εκατομμύρια τουρίστες. Ο φυσικός Λουκάς Λυγνός από τη Σαντορίνη εκτιμά ότι στην πραγματικότητα αυτός ο αριθμός ήταν πολύ μεγαλύτερος, με σοβαρές συνέπειες για το μικρό νησί και τους κατοίκους του. «Τα δύο με τρία εκατομμύρια τουριστών που δέχεται η Σαντορίνη κάθε χρόνο έχουν οδηγήσει όλα τα δίκτυα του νησιού σε εξάντληση, σε υπερκορεσμό», παρατηρεί ο Λυγνός.
«Το περιβάλλον στη Σαντορίνη υποφέρει»
Από τo 2017 έως το 2021 η κατανάλωση νερού στο νησί αυξήθηκε πάνω από 100%. Η παροχή νερού στη Σαντορίνη είναι έτσι κι αλλιώς μια πολύπλοκη υπόθεση. Η Σαντορίνη τροφοδοτείται με πόσιμο νερό από την ηπειρωτική Ελλάδα με φιάλες. Υπάρχει βέβαια και το νερό της βρύσης, αλλά δεν πίνεται διότι είναι αφαλατωμένο θαλασσινό νερό.
Η διαδικασία φιλτραρίσματος και αφαλάτωσης του θαλασσινού νερού, που γίνεται μέσω ειδικών γεωτρήσεων σε διάφορα σημεία του νησιού, φέρνει πάντως υπό κανονικές συνθήκες νερό στα νοικοκυριά της Σαντορίνης για τις καθημερινές ανάγκες τους. Η απότομη όμως αύξηση της κατανάλωσης νερού τα τελευταία χρόνια λόγω τουρισμού μπλοκάρει τη διαδικασία φιλτραρίσματος δημιουργώντας προβλήματα στην παροχή νερού. Όπως αναφέρει ο Λουκάς Λυγνός: «Ο τουρισμός, η έντονη ανθρώπινη παρέμβαση τα τελευταία σαράντα χρόνια στο νησί, έχουν οδηγήσει σε μια ισχυρή καταπόνηση του περιβάλλοντος στη Σαντορίνη. Το περιβάλλον στη Σαντορίνη υποφέρει».
Μια νέα πρωτοβουλία προωθεί πλέον τον βιώσιμο τουρισμό στη Σαντορίνη. Ο Λουκάς Λυγνός εκτιμά επίσης ότι η αναγκαστική ανάσα που παίρνει το νησί εξαιτίας της πανδημίας, θα μπορούσε να οδηγήσει τους ντόπιους σε αναθεώρηση του τουριστικού μοντέλου και ίσως σε μια πιο βιώσιμη επανεκκίνηση για το νησί συνολικά.
Πηγή: DW
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!