Απώλειες για το παγκόσμιο ΑΕΠ, οι οποίες μπορεί να ξεπεράσουν τα 4 τρισ. δολάρια στη διετία 2020-2021, από την πτώση της τουριστικής κίνησης λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, σύμφωνα με έκθεση της UNCTAD (Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Οι απώλειες είναι συνέπεια του άμεσου αντίκτυπου της πανδημίας στον τουρισμό καθώς και των έμμεσων συνεπειών που έχει η πτώση του τουρισμού σε άλλους τομείς που συνδέονται με αυτόν, όπως τον αγροτικό και τον βιομηχανικό τομέα.
Πέρυσι αναμένονταν μικρότερες απώλειες
Είναι δε υψηλότερες από τις περυσινές προβλέψεις, όταν η UNCTAD εκτιμούσε ότι οι απώλειες για την παγκόσμια οικονομία από μία ανάσχεση του τουρισμού για 4-12 μήνες θα κυμαίνονταν από 1,2 έως 3,3 τρισ. δολάρια. Ωστόσο, ακόμη και το χειρότερο σενάριο που είχε λάβει υπόψη η UNCTAD αποδείχθηκε αισιόδοξο, καθώς ο διεθνής τουρισμός παραμένει χαμηλός αν και έχουν περάσει πάνω από 15 μήνες από την έναρξη της πανδημίας.
Η έκθεση, η οποία παρουσιάστηκε από κοινού με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (UNWTO), υπολογίζει ότι ο διεθνής τουρισμός και οι στενά συνδεδεμένοι με αυτόν τομείς υπέστησαν απώλειες 2,4 τρισ. δολαρίων το 2020, ενώ αντίστοιχα μεγάλη μπορεί να είναι και φέτος.
Οι διεθνείς οργανισμοί σημειώνουν ότι το πλήγμα είναι αναλογικά μεγαλύτερο στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου τα ποσοστά του πληθυσμού που έχουν εμβολιαστεί είναι πολύ χαμηλά, ενώ τονίζουν ότι η ανάκαμψη του τουριστικού τομέα θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την πρόοδο των εμβολιασμών σε όλο τον κόσμο.
«Ο κόσμος χρειάζεται μία προσπάθεια εμβολιασμών σε διεθνές επίπεδο που θα προστατεύει τους εργαζόμενους, θα μετριάζει τις δυσμενείς κοινωνικές συνέπειες και θα επιτρέπει στρατηγικές αποφάσεις αναφορικά με τον τουρισμό, λαμβάνοντας υπόψη τις πιθανές διαρθρωτικές μεταβολές», δήλωσε η υπηρεσιακή γενική γραμματέας της UNCTAD, Isabelle Durant.
O γενικός γραμματέας του UNWT, Zurab Pololikashvili, δήλωσε: «Ο τουρισμός είναι σανίδα σωτηρίας για εκατομμύρια κόσμο και η πρόοδος των εμβολιασμών για την προστασία των κοινοτήτων και τη στήριξη της ασφαλούς επανέναρξης του τουρισμού είναι κρίσιμης σημασίας για την ανάκαμψη των θέσεων απασχόλησης και τη δημιουργία των αναγκαίων πόρων, ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες, πολλές από τις οποίες είναι πολύ εξαρτημένες από τον τουρισμό».
Η έκθεση αναφέρει ότι οι απώλειες εσόδων από τον τουρισμό είναι μειωμένες στις πιο αναπτυγμένες χώρες, αλλά αυξημένες στις αναπτυσσόμενες χώρες. Τα ποσοστά του πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί κυμαίνονται από λιγότερο από 1% σε ορισμένες χώρες σε πάνω από 60% σε άλλες.
Από το 2023 η επάνοδος στα προ κορονοϊού επίπεδα
Οι απώλειες των αναπτυσσόμενων χωρών μπορεί να φθάσουν στο 60% των παγκόσμιων απωλειών στο ΑΕΠ, εκτιμούν οι ειδικοί των διεθνών οργανισμών.
Ο τουριστικός κλάδος αναμένεται να ανακάμψει ταχύτερα στις χώρες, όπου τα προγράμματα εμβολιασμών έχουν προχωρήσει πολύ, όπως στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ελβετία και τη Βρετανία.
Οι ειδικοί του UNWTO, ωστόσο, δεν αναμένουν να υπάρξει πριν το 2023 επάνοδος στα προ κορονοϊού επίπεδα. Τα βασικά εμπόδια είναι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί, η αργός περιορισμός του ιού, η χαμηλή εμπιστοσύνη των τουριστών και το φτωχό οικονομικό περιβάλλον.
Απώλειες από 1,7 έως 2,4 τρισ. δολάρια φέτος σε σχέση με το 2019
Η UNCTAD εκτιμά ότι θα υπάρξει ανάκαμψη του διεθνούς τουρισμού στο δεύτερο εξάμηνο φέτος, αλλά παρά ταύτα προβλέπει απώλειες από 1,7 τρισ. δολάρια έως 2,4 τρισ. δολάρια σε σχέση με τα επίπεδα του 2019, με βάση τα τρία σενάρια που έχει επεξεργαστεί.
Το πρώτο σενάριο, που έχει καταρτίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού και είναι το πιο απαισιόδοξο, στηρίζεται στην υπόθεση ότι η διεθνής τουριστική κίνηση θα μειωθεί κατά 75%, όσο και το 2020. Στην περίπτωση αυτή, μία πτώση των παγκόσμιων τουριστικών εισπράξεων κατά 948 δισ. δολάρια θα προκαλέσει απώλεια 2,4 τρισ. δολαρίων στο ΑΕΠ, δηλαδή δυόμισι φορές μεγαλύτερη. Ο λόγος των συνολικών απωλειών προς τις άμεσες απώλειες από τον τουρισμό θα διαφέρει πολύ από χώρα σε χώρα και θα κυμαίνεται από το ένα έως το τρία ή τέσσερα.
Για παράδειγμα, στην Τουρκία ο διεθνής τουρισμός συμβάλλει το 5% του ΑΕΠ και η πτώση της τουριστικής κίνησης στη χώρα ήταν 69% το 2020. Η μείωση των τουριστικών εσόδων εκτιμάται στα 33 δισ. δολάρια και η συνολική απώλεια εσόδων για τη χώρα στα 93 δισ. δολάρια που αντιστοιχεί στο 9% του ΑΕΠ. Στην πραγματικότητα, η μείωση αυτή αντισταθμίστηκε εν μέρει από τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης, σημειώνει η έκθεση.
Το δεύτερο σενάριο βασίζεται στην υπόθεση μίας μείωσης κατά 63% της διεθνούς τουριστικής κίνησης, ενώ το τρίτο σενάριο στην υπόθεση μείωσης κατά 75% του τουρισμού στις χώρες με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμένων και μείωσης 37% για τις χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμένων.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!