Χαμηλώνει επικίνδυνα ο πήχης για τα τουριστικά έσοδα του 2021. Ενώ με το ξεκίνημα της περιόδου υπήρχαν σοβαρές ενδείξεις ότι τα αυτά μπορεί να κινηθούν στο 50% ή και πάνω από αυτά του 2019, πλέον όλα συντείνουν ότι η απόδοση τελικά θα είναι πολύ χαμηλότερη.
Η Τράπεζα της Ελλάδος, μάλιστα, σημειώνει ότι είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν τελικά τα συνολικά έσοδα μπορούν να φτάσουν το 40% του 2019. Προκειμένου να αντιληφθεί ο καθένας πού τοποθετείται ο πήχης, αρκεί να σημειώσουμε ότι πέρυσι τα έσοδα ήταν περίπου στο 25% αυτών του 2019, δηλαδή πριν από την εμφάνιση της πανδημίας.
Οι τέσσερις πληγές του ελληνικού τουρισμού
Πολλά ήταν εκείνα που πήγαν άσχημα εφέτος για τον ελληνικό τουρισμό:
- Η στάση της Μ. Βρετανίας, που από την πρώτη στιγμή προσπάθησε να κλείσει τα σύνορα για τους πολίτες της και σε μεγάλο βαθμό το έχει πετύχει
- Η απροθυμία της Ρωσίας να επιτρέψει τα ταξίδια
- Η προβληματική εικόνα με τους τουρίστες από τις σκανδιναβικές χώρες
- Η ινδική μετάλλαξη Δέλτα που δείχνει να κυριαρχεί σε πολλές χώρες
Όλοι συμφωνούν ότι η μετάλλαξη Δέλτα τορπιλίζει τις όποιες ελπίδες, πως η φετινή χρονιά μπορεί στοιχειωδώς να ικανοποιήσει τις προσδοκίες του τουριστικού κλάδου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Τράπεζα Της Ελλάδος, η επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα στην Ευρώπη επηρεάζει άμεσα τη χώρα μας. Η Τράπεζα αναφέρει ότι είναι εξαιρετικά αμφίβολο να πιάσουμε τον στόχο ακόμα και του 40% των εσόδων του 2019. Να σημειωθεί ότι πριν ξεκινήσει η σαιζόν το συγκεκριμένο σενάριο, ήταν το δυσμενές στο τραπέζι και όπως φαίνεται τείνει να επικρατήσει.
ΤτΕ: Κλειδί η πορεία του εμβολιασμού
Όπως αναφέρεται στην έκθεση, οι εισπράξεις από τις ταξιδιωτικές υπηρεσίες επηρεάζονται άμεσα και από την πορεία του εμβολιασμού. Πιο συγκεκριμένα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, αναφέρει στην έκθεση του, ότι «υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία, καθώς η ανάκαμψη των δραστηριοτήτων του τουρισμού συναρτάται στενά με την επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας και ειδικότερα με την πορεία του εμβολιασμού.
Οι εισπράξεις από τον εισερχόμενο τουρισμό εκτιμάται ότι θα αυξηθούν περίπου κατά 65% σε σχέση με το 2020, αλλά και πάλι θα παραμείνουν σε σημαντικά χαμηλότερο επίπεδο σε σχέση με το 2019». Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εισπράξεις το 2020 έφτασαν τα 4,319 δισ. ευρώ. Παρουσίασαν δηλαδή μείωση κατά 76,2% σε σχέση με τα 18,17 δισ. ευρώ του 2019. Η εκτίμηση της ΤτΕ είναι ότι το 2021 τα έσοδα θα φτάσουν τα 7,12 δισ., περίπου στο 39,2% του 2019.
Η μετάλλαξη Δέλτα θα κυριαρχήσει και στην Ελλάδα
Οι χώρες που καλούνται να διαχειριστούν την ορμητική διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα, είναι η Μεγάλη Βρετανία, το Ισραήλ και η Ρωσία, ενώ οι εκτιμήσεις των Ελλήνων ειδικών αναφέρουν ότι μέχρι τον Αύγουστο θα έχει κυριαρχήσει και στη χώρα μας. Τα νέα κρούσματα της μετάλλαξης σε όλη την Ευρώπη συνιστούν μια νέα πηγή ανησυχίας για τον τουρισμό.
Θα καθυστερήσει η επιστροφή στην κανονικότητα
Ο Γιάννης Στουρνάρας στην έκθεσή του αναφέρει πως «οι προβλέψεις υπόκεινται σε κινδύνους, οι οποίοι σχετίζονται με την εξέλιξη της πανδημίας σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο. Παρά το γεγονός ότι το εμβολιαστικό πρόγραμμα εξελίσσεται ομαλά, η εξάπλωση των μεταλλάξεων του κορονοϊού αποτελεί πηγή αβεβαιότητας και τυχόν επιδείνωση της πανδημίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε υποτονική τουριστική περίοδο και να καθυστερήσει την επιστροφή στην κανονικότητα».
Σε άλλο σημείο αναφέρει ότι «η κρίση που επέφερε στον τουρισμό η πανδημία δεν επιτρέπει προβλέψεις για ανάκαμψη της ταξιδιωτικής κίνησης και δαπάνης στο επίπεδο του 2019 σε διάστημα μικρότερο των δύο έως τριών ετών. Αυτός είναι ο χρόνος που αναμένεται να χρειαστεί το ταξίδι αναψυχής ώστε να επιστρέψει στα αυξημένα επίπεδα ζήτησης, τόσο για την Ελλάδα όσο και διεθνώς».
Μια έρευνα του UNWTO αναφέρει ότι το 51% των ερωτηθέντων στην Ευρώπη πιστεύει ότι η επιστροφή του διεθνούς τουρισμού σε επίπεδα προ Covid αναμένεται το 2023, ενώ ένα ποσοστό 35% προβλέπει ότι θα γίνει από το 2024 και μετά. Τέλος, στην έκθεσή της, η ΤτΕ αναφέρει ότι οι αφίξεις και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις για το πρώτο τρίμηνο του 2021 στη χώρα μας δεν ξεπέρασαν το 13% και 10% αντίστοιχα των μεγεθών του 2019.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!