Η αβεβαιότητα για την πορεία του ελληνικού τουρισμού το 2021 όχι μόνο δεν μειώνεται, αλλά εντείνεται κάθε ημέρα που περνάει. Το μισό βήμα που έκανε χθες ο Μπόρις Τζόνσον με την ανακοίνωση ότι η καραντίνα δεν θα ισχύει για τους πλήρως εμβολιασμένους που επισκέπτονται «πορτοκαλί» περιοχές, ήρθε να το πάρει πίσω η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, που μαζί με τον Εμανουέλ Μακρόν ζητούν να μπαίνουν σε καραντίνα οι Βρετανοί που επισκέπτονται την Ευρώπη, λόγω της μετάλλαξης Δέλτα.
Ο γρίφος της ινδικής μετάλλαξης
Σε κάθε περίπτωση, η έξαρση της ινδικής μετάλλαξης στη Βρετανία δημιουργεί νέα δεδομένα. Και καθώς η χώρα είναι πλέον εκτός Ε.Ε. η διαχείριση του βρετανικού ρεύματος των τουριστών δυσχεραίνει για χώρες του Νότου όπως η Ελλάδα. Πολλά εξαρτώνται από την στάση της Άνγκελα Μέρκελ.
Αν η Γερμανία - για παράδειγμα - αποφασίσει να επιβάλλει καραντίνα στους δικούς της τουρίστες που επιστρέφουν από την Ελλάδα, επειδή η Ελλάδα θα δέχεται μαζικά βρετανούς τουρίστες που θα γυρνούν στην χώρα τους χωρίς καραντίνα, τότε η εξίσωση καθίσταται μάλλον δυσχερής.
Υπενθυμίζεται πως η Γερμανία και η Βρετανία είναι οι δυο μεγαλύτερες αγορές της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας και οι φετινές εξελίξεις με το Brexit και την πανδημία δεν αποκλείεται να τις φέρουν σε... αντίθετα στρατόπεδα.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε σαφείς αποστάσεις από αυτή την πρωτοβουλία Γερμανίας και Γαλλίας τονίζοντας ότι «προσωπική μου εκτίμηση, την οποία συμμερίζεται και η πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είναι ότι δεν χρειάζεται σε καμία περίπτωση να επιβληθούν πρόσθετοι περιορισμοί στις μετακινήσεις από χώρες στις οποίες η μετάλλαξη αυτή ήδη υπάρχει και η διασπορά της είναι πιο έντονη».
Νωρίτερα, η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, είχαν επικρίνει - σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg - την Ελλάδα και άλλες χώρες που είναι εξαρτημένες από τον τουρισμό για το ότι δέχονται τουρίστες που έχουν εμβολιαστεί με το Sputnik, παρά το γεγονός ότι αυτό δεν έχει εγκριθεί από τον ΕΜΑ και δεν είναι σαφές αν είναι αποτελεσματικό κατά της πιο επικίνδυνης μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού.
Μέτωπο Νότου απέναντι στην πρωτοβουλία Μέρκελ - Μακρόν
Στο πλευρό του Έλληνα πρωθυπουργού τάσσονται αναμφίβολα οι χώρες που στηρίζονται από τον τουρισμό, όπως Ισπανία, Πορτογαλία, Μάλτα και Ιταλία.
Μάλιστα αμέσως μετά την ανακοίνωση των Βρετανών, την Πέμπτη το βράδυ, για τις νέες περιοχές που μπήκαν στην «πράσινη» λίστα παρατηρήθηκε εντυπωσιακή αύξηση στη ζήτηση για διακοπές στις νέες περιοχές. Πράγμα που επιβεβαιώνει την πρόβλεψη ότι οι Βρετανοί είναι... διψασμένοι για διακοπές εκτός Μεγάλης Βρετανίας.
Αύξηση ζήτησης 837% για τη Μάλτα
Πιο συγκεκριμένα η ζήτηση για την Μάλτα, κυριολεκτικά, εν μία νυκτί, απογειώθηκε. Κατέγραψε κατακόρυφη αύξηση 837%. Πιο συγκεκριμένα, η Μάλτα «σκαρφάλωσε» από τη 17η στην 5η θέση, με τις περισσότερες αναζητήσεις για πακέτο διακοπών, για πρώτη φορά μετά την ανακοίνωση αλλαγών, οι οποίες ισχύουν από την επόμενη Τετάρτη.
Τα Μπαρμπάντος σημείωσαν άνοδο στη 12η πιο δημοφιλή αναζήτηση.
Οι τοποθεσίες με τις περισσότερες αναζητήσεις, μετά την ανακοίνωση για την προσθήκη νέων προορισμών στην «πράσινη» λίστα ήταν τα Μπαρμπάντος, η Μαγιόρκα, η Ίμπιζα, η Μάλτα και η Μενόρκα.
Για την Ελλάδα, παρότι, έμεινε εκτός λίστας, η ζήτηση είναι υψηλή, με την Κρήτη, την Κέρκυρα, τη Ρόδο, τη Ζάκυνθο και την Κω, να προσελκύουν το ενδιαφέρον τον Βρετανών.
Ανοίγει τα χαρτιά του ο Τζόνσον για τους εμβολιασμένους
Όλα αυτά δείχνουν, λένε αναλυτές, ότι η βρετανική αγορά είναι δυναμική και μπορεί, εφόσον δοθεί η δυνατότητα, να κάνει την διαφορά αναφορικά με την Ελλάδα. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η βρετανική κυβέρνηση θα ανοίξει, ίσως και την Δευτέρα τα χαρτιά της, αναφορικά με το τι μέλλει γενέσθαι για εκείνους που είναι πλήρως εμβολιασμένοι
Αν δηλαδή θα μπορούν και από πότε και υπό ποιες προϋποθέσεις να επισκέπτονται «πορτοκαλί» προορισμού. Βέβαια είναι δεδομένο ότι έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος ο οποίος εξαιρετικά δύσκολα θα αναπληρωθεί. Ωστόσο σε μία ιδιαίτερη χρονιά, όπως η φετινή, και ένας μήνας με βρετανούς τουρίστες στην Ελλάδα είναι ένα σημαντικό γεγονός από μόνο του.
Τέλος οι παράγοντες του τουρισμού, περιμένουν να δουν πως θα εξελιχθεί η υπόθεση με την μετάλλαξη Δέλτα και βέβαια τι στάση θα τηρήσουν οι ευρωπαίοι.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!