Σκωτσέζικο ντους είναι η φετινή τουριστική περίοδος για την Ελλάδα. Ενώ ξεκίνησε με θετικούς οιωνούς, τηρουμένων πάντα των αναλογιών, στην πορεία ήρθαν πολλές αναποδιές με αποτέλεσμα ο πήχης των προσδοκιών να έχει πέσει σημαντικά.
Το πλέον ισχυρό χτύπημα ήρθε από την Μ. Βρετανία με τον Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος έκανε και κάνει ότι μπορεί προκειμένου να κρατήσει τους βρετανούς εντός της χώρας. Κλειστή παρέμεινε ουσιαστικά η αγορά από Ρωσία, σκανδιναβικές χώρες και Ολλανδία.
Έτσι ουσιαστικά η Ελλάδα καλείται να πορευτεί με τους Γερμανούς και αυτούς μετ’ εμποδίων, τους Αμερικανούς, αλλά το μέγεθος είναι μικρό και πολίτες άλλων χωρών, οι οποίοι ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατό να καλύψουν έστω και στο ελάχιστο τις απώλειες.
Και όλα αυτά βέβαια όχι σε σύγκριση με το 100% της αγοράς του 2019, αλλά στο ήμισυ αυτής.
Αλλαγή σκηνικού τις τελευταίες ημέρες
Και εκεί που όλα δείχνουν ζοφερά, τις τελευταίες ημέρες μία σειρά από γεγονότα, επαναφέρουν τα χαμόγελα στους παράγοντες του τουρισμού, αλλά και στην κυβέρνηση.
Μερικά από τα γεγονότα που επαναφέρουν την αισιοδοξία, είναι:
- η μερική αναδίπλωση – τουλάχιστον όπως αναφέρουν δημοσιεύματα – της στάσης της Βρετανικής κυβέρνησης,
- η άρση και των τελευταίων περιορισμών από την Γερμανία για πολίτες που θα θελήσουν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα,
- οι αχτίδες φωτός που διαφαίνονται από την Ρωσία για έλευση ενός ικανού αριθμού τουριστών, αλλά και
- η διάθεση των Ελλήνων να ταξιδέψουν, όπως φαίνεται τουλάχιστον από τα πρώτα διαθέσιμα στοιχεία για το 3ήμερο του Αγ. Πνεύματος.
Όλα τα παραπάνω διευκολύνονται και από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να χαλαρώσει τα μέτρα για είσοδο στην Ελλάδα.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Νέα ώθηση από την Γερμανία στον ελληνικό τουρισμό
Το Βερολίνο αφαίρεσε την Ελλάδα και άλλους δημοφιλείς προορισμούς θερινών διακοπών από τη λίστα των περιοχών κινδύνου για κορονοϊό που καταρτίζει το Ινστιτούτο Robert Koch. Έτσι, τα άτομα που εισέρχονται στη Γερμανία από αυτές τις περιοχές δεν θα απαιτείται πλέον να μπαίνουν σε καραντίνα για δέκα ημέρες. Η εξέλιξη αυτή διευκολύνει ακόμη περισσότερο τα ταξίδια Γερμανών τουριστών στην Ελλάδα.
Η εξέλιξη αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική, δεδομένου ότι η Γερμανία, αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά του ελληνικού τουρισμού. Το 2019 ήρθαν στην Ελλάδα 4,026 εκατ. Γερμανοί τουρίστες και άφησαν συνολικά έσοδα στην χώρα 2,959 δισ. ευρώ.
Το γερμανικό πρακτορείο τουριστικών ειδήσεων fvw μεταδίδει ότι η μείωση των κρουσμάτων και η χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών έχουν επαναφέρει την ελπίδα των τουριστικών πρακτόρων της Γερμανίας για την φετινή σεζόν, καθώς ο δείκτης προσδοκιών των τουριστικών πρακτόρων που καταρτίζεται από τη συμβουλευτική εταιρεία Dr. Fried & Partner ανέβηκε τον Ιούνιο στο 134, ενώ τον Μάιο είχε περάσει τις 100 μονάδες, και βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2005, όταν δημιουργήθηκε ο δείκτης.
Με άλλα λόγια, οι Γερμανοί είναι «διψασμένοι», μετά την περιπέτεια της πανδημίας, για θερινές διακοπές. Η Tui Group αναφέρει συνεχή αύξηση της ζήτησης, με την Ελλάδα να βρίσκεται μεταξύ των δημοφιλέστερων προορισμών, στους οποίους εστιάζει και ο κορυφαίος tour operator της Ευρώπης.
Αχτίδα φωτός και από την Ρωσία
Η ρωσική αγορά, που είχε δώσει στον ελληνικό τουρισμό περίπου 500.000 επισκέπτες το 2019, αρχίζει να κινείται. Οι πτήσεις προς την Ελλάδα θα μπορούν από τις 28 Ιουνίου να πραγματοποιούνται βάσει του νέου διευρυμένου προγράμματος, που κατήρτισε η ρωσική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών προς τις οποίες αυξάνεται ο αριθμός των πτήσεων από διεθνή αεροδρόμια αρκετών ρωσικών πόλεων, καθώς εγκρίνονται οι σχετικές κατατεθειμένες αιτήσεις που εκκρεμούσαν. Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει μεταδώσει το Euractiv, αιτήσεις για δρομολόγια είχαν καταθέσει από τον Απρίλιο η Aegean και η Ellinair, οι οποίες ως τώρα δεν είχαν εγκριθεί.
Αλλάζει στάση η Βρετανία
Η εικόνα στο Ηνωμένο Βασίλειο δείχνει να αλλάζει. Η εμμονή της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον να κρατήσει την Ελλάδα στη λίστα των «πορτοκαλί» προορισμών, προς τους οποίους οι Βρετανοί δεν μπορούν εύκολα να ταξιδεύουν, συναντά αντιστάσεις από τους πολίτες και τις αεροπορικές εταιρείες.
Τελευταίες πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας σε βρετανικές εφημερίδες αναφέρουν πως μέλη του υπουργικού συμβουλίου πιέζουν τον Μπ. Τζόνσον να χαλαρώσει τους αυστηρούς περιορισμούς και να καταργήσει την υποχρέωση της 10ήμερης καραντίνας για όσους επιστρέφουν από διακοπές σε πορτοκαλί περιοχές.
Στο μεταξύ αεροπορικές εταιρείες προγραμματίζουν επιπλέον δρομολόγια προς τις χώρες της νότιας Ευρώπης και κάνουν μεγάλες προσφορές φθηνών εισιτηρίων.
Πιο χαλαρά μέτρα στην είσοδο ξένων τουριστών
Για να διευκολύνει τις τουριστικές ροές, εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση προχώρησε σε δύο σημαντικές τροποποιήσεις στη διαδικασία υγειονομικού ελέγχου των εισερχόμενων τουριστών στη χώρα μας. Ειδικότερα αποφάσισε τις ακόλουθες αλλαγές για τους ελέγχους πολιτών που προέρχονται από χώρες για τις οποίες έχουν απελευθερωθεί οι τουριστικές μετακινήσεις προς και από την Ελλάδα:
- Αναγνώριση των rapid tests: Στο εξής, η είσοδος στην Ελλάδα χωρίς περαιτέρω περιοριστικά μέτρα θα επιτρέπεται σε ταξιδιώτες από το εξωτερικό με αρνητικό αποτέλεσμα rapid test (τεστ αντιγόνου) και όχι μόνο με τεστ PCR.
- Αύξηση του ορίου ηλικίας για τους ελέγχους σε παιδιά τουριστών: Ακολουθώντας τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι έλεγχοι των απαραίτητων πιστοποιητικών κατά την είσοδό τους στη χώρα θα γίνονται πλέον σε παιδιά από 12 ετών και άνω, αντί των 6 ετών, όπως ίσχυε έως τώρα.
Sold out σε πολλές περιοχές το 3ημερο
Μέσα σε όλα αυτά πρέπει να υπογραμμιστεί η διάθεση που δείχνουν οι Έλληνες για διακοπές. Το πρώτο μετά από πολύ καιρό 3ήμερο βρήκε τους Έλληνες να φεύγουν με κάθε τρόπο, οδικώς, με πλοία ή αεροπορικώς με πολλές περιοχές να έχουν πολύ υψηλές πληρότητες μετά από πάρα πολύ καιρό.
Το γεγονός αυτό δείχνει ότι ο εγχώριος τουρισμός, μπορεί να δώσει μία σημαντική ανάσα στην αγορά.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!