Ισχυρές πιέσεις ασκούνται το τελευταίο χρονικό διάστημα προς τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, ώστε να αλλάξει τακτική και να επιτρέψει στους πολίτες της χώρας του να ταξιδέψουν εκτός Βρετανίας, χωρίς να έχουν την υποχρέωση να παραμείνουν σε καραντίνα, κατά την επιστροφή τους.
Και υπό το βάρος αυτό, όπως αναφέρουν τις τελευταίες ώρες πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σε βρετανικά μέσα, η Βρετανία εξετάζει τις πιθανότητες να κάνει κάποια βήματα πίσω από την αυστηρή μέχρι στιγμής γραμμή της, με στόχο να επιτρέψει στους βρετανούς πολίτες που έχουν εμβολιαστεί και με τις δυο δόσεις να ταξιδεύουν στις «πορτοκαλί» χώρες χωρίς καραντίνα στην επιστροφή. Το σχέδιο που βρίσκεται στο τραπέζι προβλέπει οι «πορτοκαλί» χώρες να γίνουν «πράσινες» για τους πλήρως εμβολιασμένους Βρετανούς.
Υπενθυμίζεται πως στις 28 Ιουνίου έχει τοποθετηθεί η επόμενη αναθεώρηση του βρετανικού «traffic light system» και δεν αποκλείεται τότε, σύμφωνα με αναλυτές, να υιοθετηθεί από την Βρετανία μια πιο ελαστική τακτική, προς της κατεύθυνση να επιτρέψει στους εμβολιασμένους πολίτες της να ταξιδεύουν σε χώρες του εξωτερικού χωρίς καραντίνα στην επιστροφή, τηρώντας βέβαια όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.
Τίποτα ωστόσο δεν έχει ακόμη κλειδώσει και όλα εξετάζονται σε επίπεδο σεναρίων, όπως αναφέρουν και μέλη της βρετανικής κυβέρνησης. Εφόσον όμως συμβεί κάτι τέτοιο, θα πρόκειται για ένα πολύ καλό νέο για την Ελλάδα και τον τουρισμό της, που περιμένει ως μάννα εξ ουρανού μία τέτοια εξέλιξη.
Την ίδια στιγμή τρεις αεροπορικές επιχειρήσεις British Airways, easyJet και Ryanair έχουν επανειλημμένα καλέσει την κυβέρνηση να επιτρέψει στους εμβολιασμένους ταξιδιώτες να αποφεύγουν την καραντίνα, καθώς και να χαλαρώσει τους περιορισμούς για τα ταξίδια σε μερικές χώρες χαμηλότερου κινδύνου. Μάλιστα ετοιμάζονται να γίνουν και αγωγές, ώστε να αρθούν οι περιορισμοί.
Ισχυρή η δυσαρέσκεια των βρετανών
Οι Βρετανοί πολίτες της χώρας φέρονται δυσαρεστημένοι από τις αποφάσεις της κυβέρνησής τους, ενώ και οι ηγέτες της ΕΕ, που έχουν έννομο συμφέρον (Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία κ.λπ.) ασκούν έντονες πιέσεις ώστε να αναθεωρήσει η Βρετανία το σημερινό status.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, που επικαλούνται αξιωματούχους της βρετανικής κυβέρνησης, γίνεται στροφή 180 μοιρών, σε ότι αφορά στο σύστημα του «φωτεινού σηματοδότη, που χωρίζει τους προορισμούς σε πράσινους, πορτοκαλί και κόκκινους.
Η Telegraph αλλά και το Bloomberg, αναφέρουν ότι το Λονδίνο εξετάζει να επιτρέψει τα ελεύθερα ταξίδια προς 150 χώρες για τους Βρετανούς που είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Το σενάριο αυτό, το οποίο ακόμα συζητείται μέσα στην κυβέρνηση, προβλέπει πως όσοι έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου δεν θα χρειάζεται να μπουν σε 10ήμερη καραντίνα κατά την επιστροφή τους, όπως ισχύει σήμερα για όσους επιστρέφουν από την Ελλάδα και όλους τους άλλους πορτοκαλί προορισμούς (όσοι επιστρέφουν από τους κόκκινους προορισμούς περνούν την καραντίνα σε ειδικό ξενοδοχείο, με το κόστος να επιβαρύνει τους ίδιους).
Μία τέτοια εξέλιξη θα δώσει σημαντική ώθηση στις αεροπορικές εταιρείες αλλά και σε προορισμούς όπως η Ελλάδα, που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τους Βρετανούς ταξιδιώτες.
Όπως σημειώνεται στα δημοσιεύματα, έως σήμερα, η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον ζητούσε από τους Βρετανούς να μην ταξιδεύουν καθόλου στους πορτοκαλί και στους κόκκινους προορισμούς. Όμως, όταν οι προσδοκίες για ένταξη έστω κάποιων ελληνικών και ισπανικών νησιών στην πράσινη λίστα διαψεύσθηκαν, και η Πορτογαλία «υποβαθμίστηκε» αιφνιδιαστικά στην πορτοκαλί, οι βρετανικές τουριστικές επιχειρήσεις επέκριναν έντονα την κυβέρνηση.
Προσφυγή στην δικαιοσύνη από αεροπορικές
Η αεροπορική εταιρία Ryanair και μία εταιρεία που διαχειρίζεται τρία βρετανικά αεροδρόμια προσφεύγουν στη δικαιοσύνη κατά του συστήματος του «φωτεινού σηματοδότη», καθώς μιλούν για αδιαφάνεια του συστήματος και κατηγορούν τον Τζόνσον ότι «αυτοσχεδιάζει». Σύμφωνα με το BBC, έχουν τη στήριξη και άλλων αεροπορικών εταιρειών.
Για το θέμα αυτό, άλλωστε, μίλησε στον Τζόνσον και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εξηγώντας του ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα δικαιολογούν την ένταξη των ελληνικών τουρισμών στην πράσινη λίστα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η μετοχή της Ryanair σημείωσε άλμα έως 4,3%, της EasyJet 5% και της μητρικής της British Airways, IAG ενισχύθηκε έως και 3,9% με τη δημοσιοποίηση των πληροφοριών.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!