Νέα
  • ΓΔ: 1398.12 +0.04%
  • Τζίρος: 2,44 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τουρισμός: Οι μεταλλάξεις θα καθορίσουν τη σεζόν

Τουρίστες / Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Νέα δεδομένα για την πορεία της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας φέτος το καλοκαίρι δημιουργεί η απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να επεκτείνει τα περιοριστικά μέτρα στη χώρα του έως και τις 19 Ιουλίου.

Με δεδομένο ότι η βρετανική αγορά είναι η δεύτερη σημαντικότερη για τον ελληνικό τουρισμό μετά τη Γερμανία, καθώς από εκεί η χώρα μας προσέλκυσε 3,5 εκατομμύρια ταξιδιώτες το 2019 και ένα εκατομμύριο πέρυσι -που έφεραν 2,5 δισ. ευρώ και 749 εκατ. ευρώ εισπράξεις το 2019 και το 2020 αντίστοιχα- δημιουργούνται εύλογα δεύτερες σκέψεις για την κρίσιμη φετινή σεζόν.

Χθες μάλιστα έγινε γνωστό ότι η TUI UK, ο βραχίονας της γερμανικής TUI AG που παρέχει υπηρεσίες σε Βρετανούς πολίτες, παγώνει τις πωλήσεις ταξιδιωτικών προγραμμάτων έως και τις 11 Ιουλίου στη Βρετανία εξαιτίας της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας που προκαλεί η πολιτική της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου για τα διεθνή ταξίδια.

Όπως ήταν φυσικό, από τις ακυρώσεις του βρετανικού τουριστικού γραφείου επηρεάζονται και ελληνικοί προορισμοί και ειδικότερα η Ζάκυνθος, στην οποία υπάρχει πάγωμα κρατήσεων έως και τις 28 Ιουνίου. Για τους άλλους προορισμούς που προτιμούσαν οι Άγγλοι, δηλαδή Χανιά, Καβάλα, Κεφαλονιά, Μύκονο, Πρέβεζα, Σάμο, Σαντορίνη, Σκιάθο και Θεσσαλονίκη, το πάγωμα επεκτείνεται έως και τις 4 Ιουλίου.

Παράγοντες του ελληνικού τουρισμού εκτιμούν ότι ο στόχος για αφίξεις και έσοδα το 2021 στο 40%-50% αυτών του 2019 απομακρύνεται σταθερά, καθώς, όπως όλα δείχνουν, οι Βρετανοί τουρίστες θα κάνουν την εμφάνισή τους στα ελληνικά νησιά πιθανότατα από τον Αύγουστο και μετά.

Η «ψυχρολουσία» Μπόρις Τζόνσον

Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό του Ηνωμένου Βασιλείου, οι περισσότεροι περιορισμοί θα αίρονταν τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος, 21 Ιουνίου 2021, θα άνοιγαν δηλαδή πλήρως οι παμπ, τα εστιατόρια, τα κλαμπ και άλλοι χώροι φιλοξενίας. Η νέα ημερομηνία, ωστόσο, άρσης του lockdown μετατίθεται έναν μήνα μετά, δηλαδή στις 19 Ιουλίου 2021.

Οπως εξήγησε ο Μπ. Τζόνσον, η νέα ημερομηνία-ορόσημο αποφασίστηκε προκειμένου να δοθεί περισσότερος χρόνος στους πολίτες της χώρας ώστε να εμβολιαστούν έγκαιρα και να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες έκθεσης στην ινδική μετάλλαξη. 

Η βρετανική κυβέρνηση αναγκάστηκε -όπως λέει- να προχωρήσει στην παράταση των μέτρων έως τις 19 Ιουλίου λόγω της ευρείας διασποράς της ινδικής μετάλλαξης (ή αλλιώς Δέλτα), με τον Μπόρις Τζόνσον να διαβεβαιώνει ότι είναι εφικτός ο τερματισμός των μέτρων στο νέο ορόσημο, δηλαδή στις 19 Ιουλίου. 

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας εξέφρασε την πεποίθηση ότι μετά τις 19 Ιουλίου οι Βρετανοί πολίτες θα είναι πιο κοντά στην ημέρα της «ελευθερίας» και πως η κυβέρνηση θα επιταχύνει το εμβολιαστικό πρόγραμμα στους πολίτες άνω των 18 ετών.

Η κατάσταση θα εξεταστεί και πάλι στις 28 Ιουνίου. 

Η παράταση του βρετανικού lockdown θεωρείται βέβαιο πως θα επηρεάσει και τα ταξίδια των Βρετανών στο εξωτερικό, καθώς όλοι προεξοφλούν ότι δύσκολα θα αυξηθεί η λίστα των «πράσινων» χωρών στα τέλη Ιουνίου -όταν είναι προγραμματισμένη η επόμενη αναθεώρηση της λίστας του traffic light system- με τη Βρετανία σε παρατεταμένο lockdown.

Τάσιος: Οι μεταλλάξεις του ιού καθορίζουν την αγορά

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος, μιλώντας στην «Η» υποστήριξε ότι «οι μεταλλάξεις είναι αυτές που θα καθορίσουν την τουριστική σεζόν», επιβεβαιώνοντας την δυσμενή πρόβλεψη ότι «τους Άγγλους θα τους δούμε τον Αύγουστο... και βλέπουμε».

Σε ό,τι αφορά στην αγορά της Γερμανίας, ο κ. Τάσιος εξηγεί πως κινείται σε αργούς ρυθμούς κρατήσεων, ενώ ίδια είναι η εικόνα και στις κρατήσεις από Γαλλία και Ιταλία. Παράλληλα, η Ρωσία δεν δείχνει κανένα δείγμα επαναφοράς των πτήσεων στο άμεσο μέλλον.

Οπως υποστηρίζει ο κ. Τάσιος, «η μόνη αισιόδοξη πλευρά είναι η εικόνα των τουριστών από τα Βαλκάνια που δείχνουν... ζεστοί να έρθουν στην ηπειρωτική χώρα, τους οποίους όμως ταλαιπωρούμε στα σύνορα με πολύωρες καθυστερήσεις ακόμη και 5 ωρών. Είμαστε υπέρ των τακτικών και σωστών ελέγχων στα σύνορα, όχι όμως των άσκοπων καθυστερήσεων που αποθαρρύνουν τους τουρίστες», σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΟΞ. 

Για τον κ. Τάσιο είναι ξεκάθαρο πως με την απουσία της Βρετανίας, η οποία είναι η 2η σημαντικότερη αγορά σε αφίξεις, δύσκολα θα πιάσουμε τον στόχο του 50% σε όγκο τουριστών αλλά και σε έσοδα σε σχέση με το 2019. Η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια για διακοπές είναι ιδιαίτερα μεγάλες σε οικογένειες, γεγονός που αποτυπώνεται στις χαμηλές κρατήσεις. Αντίθετα, θετικό είναι το πρόσημο από τις ΗΠΑ.

Καμπανάκι ΣΕΤΕ στον πρωθυπουργό

Το σήμα κινδύνου που εξέπεμψε ο ΣΕΤΕ και η παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον ομόλογό του της Μ. Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, ώστε η Ελλάδα να περάσει άμεσα στη πράσινη ζώνη, δείχνουν ότι ο τουρισμός φέτος έχει κάνει ποδαρικό με το... αριστερό.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστική η επισήμανση του ΣΕΤΕ στην επιστολή που απέστειλε στους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, ότι «βρισκόμαστε στα μέσα Ιουνίου και λόγω των περιορισμών που έχουν επιβληθεί εξαιτίας της πανδημίας του Covid-19, ο τουρισμός τυπικά μόνο έχει επανεκκινήσει, αφού βασικές μας αγορές όπως η βρετανική, η ρωσική και οι σκανδιναβικές, παραμένουν κλειστές».

Κ. Μητσοτάκης προς Μπ. Τζόνσον: Αρση των περιορισμών τώρα 

Βλέποντας την κατάσταση αυτή και τη μεγάλη εικόνα, που δείχνει ότι το αφήγημα για τον ελληνικό τουρισμό το 2021 αρχίζει να ξεθωριάζει, ο πρωθυπουργός στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ άδραξε την ευκαιρία και ζήτησε από τον Μπόρις Τζόνσον, ουσιαστικά, να αλλάξει στάση.

Ο Κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τον Μπ. Τζόνσον για τη θετική επιδημιολογική πορεία της Ελλάδας και σημείωσε ότι, κατά τη γνώμη του, επιτρέπει την άρση των περιορισμών, από τη βρετανική κυβέρνηση, για τις επισκέψεις Βρετανών τουριστών στην Ελλάδα. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ζήτησε να μη γίνεται διάκριση των ευρωπαϊκών χωρών από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Περαιτέρω στήριξη στον τουρισμό ζητά ο ΣΕΤΕ

Στην επιστολή του ΣΕΤΕ προς τους αρμόδιους υπουργούς τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι «οι κρατήσεις είναι "περιορισμένες" και άγνωστο παραμένει αν ακόμη και αυτές μετουσιωθούν σε πραγματικές αφίξεις, αφού ακόμα δεν γνωρίζουμε τις προθέσεις των ανωτέρω αγορών, ούτε τα χρονοδιαγράμματα και τις προϋποθέσεις που αυτές θα λειτουργήσουν. Κατ’ επανάληψη άλλωστε, στις μεταξύ μας συναντήσεις, σας έχω τονίσει ότι η επανεκκίνηση του τουρισμού θα έχει σημαντική χρονοκαθυστέρηση, αφού πάνω από το 90% του τουριστικού εισοδήματος το 2019 ήταν εισόδημα από το εξωτερικό».

Ο Σύνδεσμος ζητάει η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών στο 100% για τους εργαζόμενους που εντάσσονται στον μηχανισμό ΣΥΝ – ΕΡΓΑΣΙΑ να ισχύσει όχι μόνο για τις εποχικές αλλά και για τις ξενοδοχειακές μονάδες που λειτουργούν 12 μήνες. 

«Στην τροπολογία που κατατέθηκε την Παρασκευή, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, πρόβλεψη για κάλυψη του συνόλου των εργοδοτικών εισφορών υπάρχει μόνο για τις εποχικής λειτουργίας επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων και οδικών μεταφορών και συγκεκριμένα για το εποχικό προσωπικό αυτών με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης. Με την απόφαση αυτή, μεγάλος αριθμός τουριστικών επιχειρήσεων στερείται από το μοναδικό στην ουσία μέτρο που θα τις βοηθούσε να λειτουργήσουν τους προσεχείς μήνες», παρατηρεί ο ΣΕΤΕ και συμπληρώνει:  

«Οι συνεχούς λειτουργίας τουριστικές επιχειρήσεις, οι οποίες σημειωτέον ποτέ δεν έκλεισαν με κρατική εντολή μετά την 1η Ιουνίου 2020, είναι υποχρεωμένες από την 1η Ιουλίου που έχει ανακοινωθεί πως θα σταματήσει το μέτρο των αναστολών των συμβάσεων εργασίας, να συνεχίσουν να λειτουργούν με αμφίβολα έσοδα, χωρίς το απολύτως αναγκαίο δίχτυ προστασίας των επιδοτούμενων εισφορών του ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, τουλάχιστον για το μέρος του προσωπικού που θα ενταχθεί σε αυτό. 

Πρόκειται για επιχειρήσεις που έχουν συμπληρώσει ήδη 14 μήνες χωρίς ή με ελάχιστο αντικείμενο δραστηριότητας. Η μεγάλη πλειοψηφία αυτών παρουσίασε το έτος 2020 απώλεια τζίρου άνω του 70% και σήμερα ακόμα υπολειτουργούν, είναι δε άγνωστο αν και πότε στην πραγματικότητα θα επαναλειτουργήσουν – για τις επιχειρήσεις σε ορεινούς προορισμούς και στα αστικά κέντρα πιθανότατα αυτό δε θα συμβεί πριν από τον Σεπτέμβριο».   

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ