Ισχυρό παραμένει το ενδιαφέρον των ξένων τουριστών να επισκεφτούν την Ελλάδα το φετινό καλοκαίρι, κάτι που διαφαίνεται και από τα στοιχεία που δίνει η Google, σύμφωνα με τα οποία τον φετινό Μάιο καταγράφεται αύξηση 50%, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, όσων ψάχνουν πληροφορίες για ελληνικά νησιά μέσα από τη μηχανή αναζήτησης.
Την ίδια ώρα οι Βρετανοί φαίνεται πως γυρίζουν την πλάτη, όπως δείχνουν τα στοιχεία από τις κρατήσεις, στον πρωθυπουργό τους Μπόρις Τζόνσον, o οποίος θέλει να βάλει φρένο στις μετακινήσεις τους σε πορτοκαλί - όπως η Ελλάδα - περιοχές.
Τα στοιχεία από τις αφίξεις του Απριλίου, αν και τα νούμερα είναι ακόμη πολύ μικρά, δείχνουν μια σαφή αυξητική τάση σε σχέση με πέρυσι, επιβραβεύοντας έτσι την απόφαση της Ελλάδας να ανοίξει πιλοτικά τον τουρισμό από συγκεκριμένους περιορισμούς στα μέσα του περασμένου μήνα.
Μέσα σε όλα αυτά βέβαια προστέθηκε και η αναμενόμενη εν πολλοίς απόφαση της ΕΕ για το Ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό Covid.
Η απόσταση, ωστόσο, που πρέπει να διανύσει φέτος ο τουρισμός είναι μεγάλη, καθώς τα αυστηρά lockdown του πρώτου τριμήνου και η απαγόρευση των ταξιδιών οδήγησαν σε βουτιά 86,1% τις ταξιδιωτικές εισπράξεις το Α΄ τρίμηνο του 2021, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.
Ικανοποίηση για το «διαβατήριο» Covid
Με ιδιαίτερη ικανοποίηση έγινε δεκτή στην Ελλάδα η είδηση για το Ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό Covid και την καταρχήν συμφωνία στην οποία κατέληξαν Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Συμβούλιο της ΕΕ.
Το πιστοποιητικό θα είναι διαθέσιμο είτε σε ψηφιακή είτε σε έντυπη μορφή, με σκοπό τη διευκόλυνση της ελεύθερης μετακίνησης στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Θα πιστοποιεί ότι ένα άτομο είτε έχει εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού, είτε έχει πρόσφατο αρνητικό αποτέλεσμα από διαγνωστικό τεστ, είτε έχει αναρρώσει από τη λοίμωξη.
Στην πράξη, πρόκειται για τρία διακριτά πιστοποιητικά. Το νέο κοινό ευρωπαϊκό πλαίσιο θα επιτρέψει στα κράτη-μέλη να εκδίδουν πιστοποιητικά, τα οποία στη συνέχεια θα γίνονται δεκτά σε άλλες χώρες της ΕΕ.
Τα πρώτα αποτελέσματα ήδη φάνηκαν
Τα πρώτα αποτελέσματα από το πιλοτικό άνοιγμα της αγοράς τον περασμένο μήνα ήδη έχουν φανεί, αν και το δείγμα είναι πολύ μικρό ώστε να εξαχθούν αξιόπιστα συμπεράσματα, ενώ και η σύγκριση γίνεται με πέρυσι τον Απρίλιο που η χώρα ήταν σε γενικό lockdown.
Με βάση τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας για την επιβατική κίνηση των αεροδρομίων τον Απρίλιο του 2021, οι αφίξεις επιβατών εξωτερικού έφτασαν τις 101.521, ενώ πέρυσι το ίδιο χρονικό διάστημα είχαν αφιχθεί μόλις 5.484 επιβάτες, μια αύξηση δηλαδή της τάξης του 1.751,2%.
Ο συνολικός αριθμός των πτήσεων (εσωτερικού και εξωτερικού) ανήλθε στις 12.569, καταγράφοντας επίσης άνοδο 126,1% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020 όπου είχαν πραγματοποιηθεί 5.559 πτήσεις.
Ωστόσο αν συγκρίνει κανείς τα στοιχεία αυτά με εκείνα του Απριλίου του 2019, όπου δεν υπήρχε πανδημία, η πτώση είναι εντυπωσιακά αρνητική και φτάνει σχεδόν το 84%.
Σε επίπεδο 4μήνου η κάμψη περιορίζεται στο 69,4%, αφού διακινήθηκαν 1.663.764 επιβάτες σε σχέση με τους 5.444.514 επιβάτες που είχαν διακινηθεί τους τέσσερις πρώτους μήνες του 2019.
Οι Βρετανοί γυρίζουν την πλάτη στον Τζόνσον
Τα στοιχεία από τις κρατήσεις δείχνουν ότι οι Βρετανοί αγνοούν τις συστάσεις του πρωθυπουργού τους. Αποτέλεσμα αυτού είναι η Βρετανία μαζί με Γαλλία και Ισπανία να είναι οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες από τις οποίες σταδιακά οι κρατήσεις παρουσιάζουν σημαντική αύξηση. Αυτό οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στα ελκυστικά πακέτα που προσφέρει η ελληνική τουριστική βιομηχανία, αλλά και στην καμπάνια που έχει ξεκινήσει το υπουργείο Τουρισμού.
Κρατήσεις έχουν αρχίσει να γίνονται επίσης από τις ΗΠΑ, δεδομένων των αυξημένων πτήσεων προς τη χώρα μας αλλά και του γρήγορου ρυθμού του εμβολιασμού του αμερικανικού πληθυσμού.
Έντονο είναι το ενδιαφέρον και από την αγορά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) και των χωρών της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής για τους ελληνικούς προορισμούς, ιδίως μετά την καθιέρωση ταξιδιωτικού διαδρόμου χωρίς καραντίνα μεταξύ Ελλάδας και ΗΑΕ.
Ψάχνουν Ελλάδα μέσω Google
Στη μηχανή αναζήτησης της Google η Ελλάδα έχει την τιμητική της. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το ενδιαφέρον για την Ελλάδα τον Απρίλιο ήταν αυξημένο κατά 50%, ενώ υπερδιπλασιασμός παρατηρείται τον μήνα Μάιο σε σχέση με πέρυσι. Βάσει της μηχανής αναζήτησης, μάλιστα, το ενδιαφέρον είναι έντονο για την Κω, το Ηράκλειο και την Αθήνα, καθώς και για τη Ρόδο και τη Σαντορίνη. Ακολουθούν η Μύκονος, η Χαλκιδική, η Κέρκυρα, τα Χανιά και η Ζάκυνθος.
Βουτιά στο πρώτο τρίμηνο
Παρόλα αυτά, τα προσωρινά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος που δημοσιεύθηκαν σήμερα δείχνουν κατακόρυφη μείωση 86,1% στις ταξιδιωτικές εισπράξεις το Α΄ τρίμηνο του 2021, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020, κάτι που είναι εύλογο λόγω και των απαγορεύσεων που ίσχυσαν στα ταξίδια το πρώτο τρίμηνο του 2021, συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο του 2020, όταν δεν είχε ακόμη επικρατήσει με τους ίδιους όρους η πανδημία.
Ειδικότερα, την περίοδο Ιανουαρίου - Μαρτίου 2021, το ταξιδιωτικό ισοζύγιο εμφάνισε πλεόνασμα 19 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 201 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2020. Μείωση κατά 511 εκατ. ευρώ (-86,1%) παρουσίασαν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 83 εκατ. ευρώ, ενώ πτώση κατά 329 εκατ. ευρώ (-83,8%) παρατηρήθηκε και στις ταξιδιωτικές πληρωμές, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 64 εκατ. ευρώ.
Η μείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων οφείλεται στην πτώση της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης κατά 85,2%, καθώς και στη μείωση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι κατά 5,6%. Οι καθαρές εισπράξεις από την παροχή ταξιδιωτικών υπηρεσιών αντιστάθμισαν κατά 0,4% το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών και συνέβαλαν κατά 2,4% στο σύνολο των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!