Νέα

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ΙΝΣΕΤΕ: Αύξηση αεροπορικών θέσεων προς Ελλάδα - Ισχυρή ζήτηση από ΗΠΑ, Μέση Ανατολή και ΝΑ Ευρώπη

Η θερινή τουριστική σεζόν του 2025 ξεκινά με ιδιαίτερα ενθαρρυντικά στοιχεία για τον ελληνικό τουρισμό, καθώς η Ελλάδα καταγράφει 28,2 εκατ. προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις για διεθνείς πτήσεις, σημειώνοντας αύξηση 4,6% σε σχέση με το 2024. Τα δεδομένα αυτά αποτυπώνουν τη σταθερότητα της τουριστικής ζήτησης και υπογραμμίζουν τη συνεχιζόμενη ισχυρή προτίμηση της Ελλάδας, ειδικά από τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές. Παράλληλα, παρατηρείται ενίσχυση της τουριστικής δυναμικής από αγορές εκτός Ευρώπης, όπως οι ΗΠΑ, η Μέση Ανατολή και η Νοτιοανατολική Ευρώπη, γεγονός που προσδίδει αισιοδοξία και δυναμισμό στον ελληνικό τουριστικό τομέα.

Ο προγραμματισμός της θερινής περιόδου για το 2025 δείχνει καθαρά το άνοιγμα σε νέες αγορές και την αναμενόμενη αύξηση της τουριστικής δραστηριότητας στην αρχή της σεζόν, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία του Air Data Tracker, του ψηφιακού εργαλείου του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ). Οι τελευταίες αναλύσεις αποκαλύπτουν τον ρυθμό ανάπτυξης των αεροπορικών θέσεων και την εξέλιξη των κρατήσεων διεθνών πτήσεων προς την Ελλάδα, προσδιορίζοντας με σαφήνεια τις αγορές που ενισχύουν τη ζήτηση για τον ελληνικό τουρισμό.

Ο κ. Ηλίας Κικίλιας, Γενικός Διευθυντής του ΙΝΣΕΤΕ, τόνισε ότι η θερινή σεζόν του 2025 αναμένεται να εξελιχθεί θετικά για τον ελληνικό τουρισμό, επισημαίνοντας ότι: «Το άνοιγμα σε νέες αγορές, μαζί με τη διαφαινόμενη αύξηση της τουριστικής δραστηριότητας στην αρχή της σεζόν, επιβεβαιώνουν τη δυναμική του τομέα. Ανταγωνιστικότητα, ανθεκτικότητα, βιωσιμότητα και προσαρμογή είναι οι αναγκαίες προϋποθέσεις για να διατηρηθεί και να ενισχυθεί η θέση του ελληνικού τουρισμού στην παγκόσμια τουριστική αγορά».

Αγορές που ενισχύουν τη ζήτηση

Σημαντική αύξηση παρατηρείται από την αμερικανική αγορά, η οποία καταγράφει αύξηση 18,6% με 727 χιλιάδες θέσεις, επιβεβαιώνοντας την αυξανόμενη σημασία των ΗΠΑ για τον ελληνικό τουρισμό. Η αυξημένη ζήτηση από τις ΗΠΑ δείχνει τη δυναμική που έχει αναπτύξει η Ελλάδα ως τουριστικός προορισμός για τους Αμερικανούς, με ταυτόχρονη ενίσχυση της τουριστικής κίνησης από άλλες αγορές όπως η Μέση Ανατολή. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η αύξηση της ζήτησης από το Ισραήλ, με 52,1%, φτάνοντας σε 1,3 εκατ. θέσεις. Το Ισραήλ συνεχίζει να αποτελεί μια από τις πιο δυναμικές αγορές για την Ελλάδα, με σταθερή αύξηση στον αριθμό των θέσεων και στις τουριστικές ροές.

Επιπλέον, άλλες αγορές με μικρότερη, αλλά σημαντική δυναμικότητα, αυξάνονται επίσης σε μεγάλο βαθμό. Χώρες όπως η Σαουδική Αραβία καταγράφουν αύξηση 45%, η Αλβανία σημειώνει εντυπωσιακή άνοδο 56%, και η Αρμενία παρουσιάζει αύξηση 68,5%. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η περίπτωση της Γεωργίας, η οποία υπερδιπλασιάζει τη δυναμικότητά της με αύξηση 113%, καταγράφοντας 126 χιλιάδες θέσεις, γεγονός που υπογραμμίζει την αναπτυσσόμενη τουριστική ζήτηση από την περιοχή του Καυκάσου.

Στον αντίποδα, μείωση παρατηρείται από χώρες όπως η Γαλλία (-2,6%), η Πολωνία (-6,7%) και η Δανία (-7,3%), που δείχνει ότι η ζήτηση από αυτές τις αγορές είναι περιορισμένη για το 2025, χωρίς ωστόσο να πλήττεται δραματικά η συνολική τουριστική ροή προς την Ελλάδα.

Αύξηση στις ελληνικές αεροπορικές θέσεις και προορισμούς

Η εικόνα των ελληνικών προορισμών είναι εξίσου ενθαρρυντική, με την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη να καταγράφουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις. Η Θεσσαλονίκη εμφανίζει αύξηση 11,4%, φτάνοντας τα 2,3 εκατ. θέσεις, ενώ η Αθήνα ακολουθεί με αύξηση 8,3%, καταγράφοντας 10 εκατ. θέσεις. Τα Χανιά, η Κέρκυρα και η Ρόδος καταγράφουν επίσης σημαντική αύξηση, ενώ άλλοι δημοφιλείς προορισμοί, όπως η Μύκονος και το Ηράκλειο, παρουσιάζουν ήπιες αυξήσεις. Αντίθετα, η Σαντορίνη και η Ζάκυνθος σημειώνουν μικρές μειώσεις.

Η αύξηση των προγραμματισμένων θέσεων είναι εντυπωσιακή για τους πρώτους μήνες της τουριστικής περιόδου, με τον Απρίλιο να καταγράφει αύξηση 10,5%, τον Μάιο 5,9% και τον Ιούνιο 5,1%. Αυτό υποδηλώνει μια σταδιακή, αλλά σταθερή αύξηση της τουριστικής δραστηριότητας από την αρχή της σεζόν, κάτι που δεν είχε παρατηρηθεί τα προηγούμενα χρόνια σε τόσο νωρίς φάση.

→ Διαβάστε επίσης: Τουρισμός: Ανησυχία του κλάδου για τον αντίκτυπο από τους δασμούς Τραμπ

Ανταγωνιστικές αγορές και στρατηγικές συγκρίσεις

Σε σχέση με τις ανταγωνίστριες χώρες, η Ισπανία συνεχίζει να έχει την πρωτοκαθεδρία με 82,9 εκατ. θέσεις (+5,6% σε σχέση με πέρυσι), ακολουθούμενη από την Ιταλία με 62,1 εκατ. θέσεις (+5,7%). Η Γαλλία και η Τουρκία, αν και παρουσιάζουν αυξήσεις, παραμένουν πίσω από τις μεγάλες αγορές όπως η Ισπανία και η Ιταλία. Η Ελλάδα με τις 28,2 εκατ. προγραμματισμένες θέσεις κατατάσσεται στην πέμπτη θέση, παρουσιάζοντας θετική αύξηση 4,6%, και φαίνεται να βρίσκεται σε μια στρατηγική θέση, αν και οι μικρότεροι προορισμοί όπως η Κροατία, η Κύπρος και η Μάλτα εμφανίζουν πιο εντυπωσιακές αυξήσεις.

Η αύξηση της ζήτησης από τις ΗΠΑ, τη Μέση Ανατολή και άλλες αναπτυσσόμενες αγορές θα μπορούσε να δώσει στην Ελλάδα την ευκαιρία να επεκτείνει περαιτέρω τη διεθνή της εμβέλεια, ενισχύοντας τη θέση της στην παγκόσμια τουριστική αγορά.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ