Η συμβολή του ξενοδοχειακού κλάδου στην ελληνική οικονομία είναι ουσιαστική, με τη συνολική του συνεισφορά (άμεση και έμμεση) στο ΑΕΠ να φτάνει τα 17,8 δις ευρώ το 2024, αποτελώντας το 5,9% του συνολικού ΑΕΠ, σε σύγκριση με το 4,8% το 2023. Αυτή η εξέλιξη υπογραμμίζει τον αυξανόμενο ρόλο του τουρισμού ως κινητήρια δύναμη της ελληνικής οικονομίας.
Παράλληλα, οι επενδύσεις στον ξενοδοχειακό τομέα για το 2024 ξεπέρασαν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 9% του συνολικού τζίρου του κλάδου. Από αυτό το ποσό, 200 εκατομμύρια ευρώ διατέθηκαν σε δράσεις βιωσιμότητας, αποδεικνύοντας τη δέσμευση του κλάδου προς ένα πιο βιώσιμο και περιβαλλοντικά υπεύθυνο μοντέλο ανάπτυξης.
Η Ετήσια Έρευνα για τον Ξενοδοχειακό Κλάδο 2024, που εκπονήθηκε από το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) και παρουσιάστηκε σήμερα, καταγράφει επίσης σαφείς τάσεις βελτίωσης της εποχικότητας στον ελληνικό τουρισμό, ιδιαίτερα στον ξενοδοχειακό τομέα.
Ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα της μελέτης αφορά τη σταθεροποίηση της τουριστικής κίνησης κατά τους μήνες υψηλής ζήτησης. Η πληρότητα και οι τιμές των ξενοδοχείων διατηρήθηκαν στα ίδια επίπεδα σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ κατά τους μήνες εκτός αιχμής παρατηρείται ενίσχυση της τουριστικής ροής. Η τάση αυτή αποτυπώνεται στην αύξηση της πληρότητας και των τιμών στα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας. Επιπλέον, τα εποχικά ξενοδοχεία σταθεροποιούν τη λειτουργία τους σε περίπου 5,7-5,8 μήνες, με ομοιομορφία μεταξύ των διαφόρων κατηγοριών. Η μέση πληρότητα των ξενοδοχείων κατά τους μήνες Μάιο και Οκτώβριο του 2024 κυμάνθηκε στα επίπεδα του 2023 (53% και 48%, αντίστοιχα).
Ο κύκλος εργασιών των ξενοδοχείων το 2024 αυξήθηκε κατά 8,8%, φτάνοντας τα 11,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Η ανάπτυξη αυτή αντανακλά τη βελτίωση των οικονομικών αποδόσεων του κλάδου και την ενισχυμένη ζήτηση για ποιοτικές ξενοδοχειακές υπηρεσίες.
Απασχόληση
Παράλληλα, η συνεισφορά του ξενοδοχειακού κλάδου στην απασχόληση είναι αξιοσημείωτη. Το 2024, ο κλάδος υποστήριξε άμεσα και έμμεσα πάνω από 340.000 θέσεις εργασίας, εκ των οποίων περίπου 143.000 δημιουργήθηκαν σε συναφείς κλάδους. Η απασχόληση στον ξενοδοχειακό τομέα όχι μόνο ενισχύει την οικονομία αλλά συμβάλλει και στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, ειδικά σε τουριστικές περιοχές όπου η οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό.
Επιπλέον, η έρευνα αναδεικνύει τη θετική επίδραση του ξενοδοχειακού τομέα στο εξωτερικό ισοζύγιο της χώρας, με τη συνεισφορά του να εκτιμάται σε 7,9 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτή η δυναμική ανάπτυξη υπογραμμίζει τη στρατηγική σημασία του τουρισμού για την οικονομική σταθερότητα της Ελλάδας.
Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο είναι η ποιοτική αναβάθμιση του ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας. Αν και η συνολική αύξηση του αριθμού των ξενοδοχείων την περίοδο 2015-2024 ήταν 4%, τα ξενοδοχεία 5 αστέρων σημείωσαν αύξηση 103%, τα ξενοδοχεία 4 αστέρων 43% και τα ξενοδοχεία 3 αστέρων 23%. Αντίθετα, οι δύο χαμηλότερες κατηγορίες παρουσίασαν μείωση της τάξης του 20%, γεγονός που δείχνει τη στροφή του κλάδου προς ποιοτικότερες υπηρεσίες και πιο απαιτητικές αγορές.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κ. Αλέξανδρος Βασιλικός, δήλωσε:
«Η έρευνά μας επιβεβαιώνει τη δυναμική ανάπτυξη του ξενοδοχειακού κλάδου και το θετικό του αποτύπωμα στην οικονομία. Με τις κατάλληλες πολιτικές, τα ελληνικά ξενοδοχεία μπορούν να προστατευτούν και να ενισχυθούν, παραμένοντας βασικός πυλώνας οικονομικής και κοινωνικής προόδου για όλη τη χώρα, με τη δυνατότητα να προσφέρουν ακόμη περισσότερα».