Νέα
  • ΓΔ: 1551.9 -0.38%
  • Τζίρος: 111,13 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ξενοδοχεία: Η ατμομηχανή της οικονομίας - Οι 5 κλάδοι που ωφελούνται περισσότερο - Η αλήθεια για τις ακυρώσεις στη Σαντορίνη

Ο ξενοδοχειακός τομέας αποτελεί βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας, με τεράστια συμβολή στο ΑΕΠ, την απασχόληση και το εμπορικό ισοζύγιο. Σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), που παρουσιάστηκε στο συνέδριο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης HORECA, κάθε 1 ευρώ που δαπανάται για την αγορά ξενοδοχειακού προϊόντος δημιουργεί (άμεσα και έμμεσα) αξία 1,55 ευρώ στην ελληνική οικονομία. Παράλληλα, για κάθε 1 εκατ. ευρώ που εισρέει στον κλάδο, δημιουργούνται 30 θέσεις πλήρους απασχόλησης.

Οι κλάδοι που ωφελούνται περισσότερο είναι το χονδρικό λιανικό εμπόριο, τα τρόφιμα, η γεωργία, η διαχείριση ακίνητης περιουσίας και η ενέργεια.

Ο ρόλος του κλάδου στην οικονομική ανάπτυξη

Ο ξενοδοχειακός τομέας λειτούργησε ως κινητήριος μοχλός εξόδου από τη δεκαετή οικονομική κρίση και ως καταλύτης για την ανάκαμψη μετά την πανδημία. Η συμβολή του στο ΑΕΠ το 2023 ανήλθε στο 4,8%, ενώ η συνολική του συμμετοχή στην απασχόληση έφτασε το 6,6%, ξεπερνώντας τα προ-COVID επίπεδα.

Επιπλέον, λόγω της εξωστρέφειάς του –με πάνω από το 70% των πελατών των ελληνικών ξενοδοχείων να είναι αλλοδαποί– και της χαμηλής εξάρτησής του από εισαγόμενες εισροές, ο κλάδος διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου. Συγκεκριμένα, κάθε 1 δισ. ευρώ εισπράξεων από τα ξενοδοχεία συνεπάγεται βελτίωση του ισοζυγίου αγαθών και υπηρεσιών κατά 552 εκατ. ευρώ. Σε κάθε 100 ευρώ ξενοδοχειακού προϊόντος αντιστοιχούν περίπου 20 ευρώ έμμεσων φόρων, ποσό σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με τους άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας.

Επτά στα 10  τρόφιμα στα ξενοδοχεία έχουν ελληνική σφραγίδα

Η συμβολή του κλάδου δεν περιορίζεται μόνο στα ξενοδοχεία. Ο κλάδος δημιουργεί ισχυρές αλυσίδες αξίας, ενισχύοντας τη γεωργία, το λιανεμπόριο και τη μεταποίηση. Περίπου το 35% της αύξησης του παραγόμενου προϊόντος από τον ξενοδοχειακό τομέα διοχετεύεται σε άλλους κλάδους, όπως το εμπόριο (27,1%), τα τρόφιμα (9,2%) και τις επιστημονικές και τεχνικές υπηρεσίες (6,5%).

Ο ξενοδοχειακός κλάδος αναδεικνύεται ως ζωτικός πυλώνας της ελληνικής αγροτικής οικονομίας, με το 74% των συνολικών δαπανών για την προμήθεια τροφίμων και ποτών (F&B) να κατευθύνεται σε εγχώρια προϊόντα. Μάλιστα, ένα εντυπωσιακό 28% αυτής της δαπάνης αφορά άμεσες αγορές από τοπικούς παραγωγούς, ενισχύοντας την περιφερειακή οικονομία και αναδεικνύοντας τη βαθιά διασύνδεση του τουριστικού κλάδου με τον αγροδιατροφικό τομέα.

Η συμβολή των ξενοδοχείων στην κοινωνική και οικονομική συνοχή είναι εξίσου καθοριστική, με το 87% των ελληνικών ξενοδοχείων να στηρίζεται σε εργαζόμενους από την τοπική κοινωνία. Επιπλέον, το 65% του συνολικού ανθρώπινου δυναμικού του κλάδου προέρχεται από τις ίδιες τις περιοχές όπου δραστηριοποιούνται οι μονάδες φιλοξενίας, ενισχύοντας την απασχόληση και την ανάπτυξη σε τοπικό επίπεδο

Προκλήσεις και ευκαιρίες

Παρόλο που ο ξενοδοχειακός κλάδος πρωταγωνιστεί στην οικονομία, αντιμετωπίζει προκλήσεις όπως η εποχικότητα, η έλλειψη προσωπικού και οι αδειοδοτικές διαδικασίες. 

Το 2024, οι ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό εκτιμάται ότι θα φτάσουν τις 55.000 κενές θέσεις, δημιουργώντας πιέσεις στις επιχειρήσεις. Ωστόσο, η στήριξη του τραπεζικού τομέα, με υπόλοιπα δανείων ύψους 2,5 δισ. ευρώ στον ξενοδοχειακό κλάδο, αναμένεται να δώσει ώθηση στις επενδύσεις και στον εκσυγχρονισμό των υποδομών.

Σαντορίνη -Σεισμοί: Ανθεκτικότητα του νησιού

Η Σαντορίνη είναι το σήμα κατατεθέν του ελληνικού τουρισμού. Παρά την έντονη σεισμική δραστηριότητα που καταγράφεται στην περιοχή, η Σαντορίνη παραμένει σταθερή στις κρατήσεις. Ο Αλέξανδρος Βασιλικός, πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ), υπογράμμισε την ανθεκτικότητα του νησιού. «Ευελπιστούμε να πάνε όλα καλά και να επιστρέψειγρήγορα στην κανονικότητα για τους κατοίκους του. Η Σαντορίνη είναι ένα εμβληματικό τοπόσημο για τον ελληνικό τουρισμό και ευχόμαστε να μην υπάρξουν συνέπειες για τη σεζόν που έχουμε μπροστά μας»

Η Σαντορίνη εξακολουθεί να είναι ο απόλυτος προορισμός για τουρίστες από όλο τον κόσμο. Ωστόσο, οι τελευταίες γεωλογικές εξελίξεις θέτουν την περιοχή σε αναστάτωση, με το βλέμμα στραμμένο στη γρήγορη επιστροφή στην κανονικότητα για τους ντόπιους και την τουριστική κοινότητα. Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, εξέφρασε την αισιοδοξία του, τονίζοντας πως, παρά τις ανησυχίες για τυχόν ακυρώσεις, η Σαντορίνη δεν έχει καταγράψει σημαντικές ακυρώσεις για την ερχόμενη τουριστική σεζόν. Το μήνυμα που προκύπτει από αυτήν την κατάσταση είναι ενθαρρυντικό και διαβεβαιώνει ότι οι επισκέπτες συνεχίζουν να εκτιμούν τη μοναδικότητα του νησιού.

«Η τουριστική κοινότητα του νησιού, έχοντας ήδη δείξει την ανθεκτικότητα της σε προηγούμενες κρίσεις, δείχνει έτοιμη να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων περιοχών, όπως η Ρόδος, όπου, παρά τις φυσικές καταστροφές, η τουριστική σεζόν έκλεισε με θετικό πρόσημο, καταγράφοντας αύξηση 3%» είπε και πρόσθεσε καταλήγοντας «τουρισμός στη Σαντορίνη συνεχίζει να αποτελεί στυλοβάτη της ελληνικής οικονομίας, και με την κατάλληλη στρατηγική αναμένεται να ξεπεράσει κάθε δυσκολία».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ