Νέα
  • ΓΔ: 1530.68 -0.57%
  • Τζίρος: 131,82 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πώς θα κινηθεί ο παγκόσμιος τουρισμός μέχρι το 2040 - Οι τάσεις

Pexels

Ο τουρισμός παραμένει ένα από τα βασικά στηρίγματα της παγκόσμιας οικονομίας, διατηρώντας τη δυναμική του, ενώ οι προοπτικές συνεχούς ανάπτυξης και εξέλιξης παραμένουν ιδιαίτερα ευοίωνες. Η μελέτη «NextGen Travellers and Destinations: Our Vision on the Tourism Industry Transformation», που εκπονήθηκε από τη Deloitte σε συνεργασία με την Google, παρέχει μια πλήρη ανάλυση της εξέλιξης του τουριστικού κλάδου από το 1995, ενώ παράλληλα προβλέπει τις τάσεις και τις αλλαγές που θα τον διαμορφώσουν μέχρι το 2040.

Ένα στοιχείο ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι ότι ο παγκόσμιος τουρισμός προβλέπεται να φτάσει τα 2,4 δισ. ταξίδια έως το 2040, που είναι 1 δισ. περισσότερα από το 2019. Η ανάπτυξη αυτή αποδίδεται κυρίως στην ενίσχυση της μεσαίας τάξης σε αναδυόμενες αγορές όπως η Ινδία και η Βραζιλία. Παράλληλα, χώρες όπως η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παραμείνουν πρωταγωνιστές με αυξημένα διεθνή ταξίδια.

Ανθεκτικότητα

Ένα από τα πλέον σημαντικά ευρήματα της έρευνας είναι το ότι ο τουρισμός έχει αποδείξει την ανθεκτικότητά του μέσα από κρίσεις, όπως η πανδημία COVID-19, και έχει καταφέρει να αναδειχθεί ως ένας τομέας που προσαρμόζεται ταχύτατα στις προκλήσεις και τις νέες συνθήκες της παγκόσμιας αγοράς.

Η ανάπτυξη του τουρισμού από το 1975 υπήρξε εντυπωσιακή, με τον αριθμό των διεθνών αφίξεων να διπλασιάζεται κάθε περίπου 15 χρόνια, φτάνοντας το ιστορικό υψηλό των 1,5 δις ταξιδιωτών το 2019. Παρά τη σοβαρή κρίση που επέφερε η πανδημία, ο τουριστικός κλάδος παρουσίασε ισχυρή ανάκαμψη, φτάνοντας το 2023 το 88% των προ-πανδημικών επιπέδων. Η ανθεκτικότητα αυτή αποδεικνύει τη σημασία του τουρισμού ως βασικού κινητήρα οικονομικής ανάπτυξης και παγκόσμιας συνδεσιμότητας.

→ Διαβάστε επίσης: Τουρισμός: Η Ελλάδα στρέφεται ανατολικά - Η Ινδία και η Aegean

Πρωταγωνιστής η Ευρώπη

Από το 1995 έως το 2019, όλες οι αγορές εξερχόμενου τουρισμού παρουσίασαν σταθερή ανάπτυξη, με την Ευρώπη να διατηρεί πρωταγωνιστικό ρόλο, αν και το μερίδιό της μειώθηκε από 60% σε 47%. Η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού (APAC) σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο, αυξάνοντας το μερίδιό της από 15% σε 33%. Σε αυτό συνέβαλε σημαντικά η Κίνα, η οποία από το 1995 έως το 2019 παρουσίασε εκρηκτική ανάπτυξη, προσθέτοντας περισσότερα από 150 εκατομμύρια διεθνή ταξίδια. Ωστόσο, μεταξύ 2019 και 2023, η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού κατέγραψε καθυστέρηση στην ανάκαμψη, με την Κίνα να περιορίζεται από 154,6 εκατομμύρια αναχωρήσεις το 2019 σε 75,8 εκατομμύρια το 2023. Αντίθετα, η Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική όχι μόνο ανέκαμψαν αλλά κατάφεραν να αυξήσουν περαιτέρω τα μεγέθη τους.

Οι εξελίξεις αυτές είχαν άμεσο αντίκτυπο και στους τουριστικούς προορισμούς. Η Ευρώπη παρέμεινε κυρίαρχος προορισμός, διατηρώντας περισσότερο από το 50% της αγοράς, παρά τις υψηλές αναπτυξιακές τάσεις άλλων περιοχών, όπως η Μέση Ανατολή και η Νότια Αμερική. Η Ελλάδα, ειδικότερα, κατάφερε να ξεχωρίσει, αναδεικνυόμενη ως κορυφαίος παγκόσμιος τουριστικός προορισμός. Από τη 15η θέση το 2019, ανέβηκε στην πρώτη δεκάδα το 2023, ενισχύοντας τη διεθνή φήμη της και αποδεικνύοντας την αποτελεσματικότητα των στρατηγικών της.

Η δυναμική αυτή αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά τους τουριστικούς προορισμούς στο μέλλον. Ενώ η Ευρώπη θα εξακολουθήσει να κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς, περιοχές όπως η Αφρική και η Μέση Ανατολή θα γνωρίσουν τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης. Η Μεσόγειος, ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς, προβλέπεται να αυξήσει την επισκεψιμότητά της από 365 εκατομμύρια ταξιδιώτες το 2019 σε 495 εκατομμύρια το 2040. Παρόλο που η Ελλάδα εκτιμάται ότι θα διατηρήσει τη θέση της στους 20 πιο δημοφιλείς προορισμούς, ο ανταγωνισμός από προορισμούς με μεγαλύτερες δυνατότητες υποδοχής θα αυξηθεί.

Διαβάστε επίσης: Χριστούγεννα: Οι κορυφαίοι προορισμοί των Ελλήνων σε εξωτερικό και εσωτερικό

Οι τάσεις

Η μελέτη εντοπίζει έξι βασικές τάσεις που θα διαμορφώσουν τον τουρισμό τις επόμενες δεκαετίες. Η τεχνολογική πρόοδος, όπως η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, της εικονικής πραγματικότητας και των ψηφιακών εφαρμογών, θα αλλάξει ριζικά τις ταξιδιωτικές εμπειρίες. Οι δημογραφικές αλλαγές, όπως η γήρανση του πληθυσμού και η έμφαση στη διαφορετικότητα, θα επηρεάσουν τις προτιμήσεις των ταξιδιωτών. Οι κοινωνικές και πολιτισμικές εξελίξεις, όπως η στροφή προς την ψυχική υγεία και τα ταξίδια με βαθύτερο σκοπό, θα κερδίσουν έδαφος. Η κλιματική αλλαγή και η βιωσιμότητα θα αποτελέσουν κεντρικά ζητήματα, καθώς ο τουριστικός τομέας καλείται να περιορίσει το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα. Τέλος, οι γεωπολιτικές εξελίξεις και οι αλλαγές στο επιχειρηματικό περιβάλλον θα διαμορφώσουν νέες προκλήσεις και ευκαιρίες για τον κλάδο.

Οι ειδικοί τονίζουν την ανάγκη για στρατηγικό σχεδιασμό και επενδύσεις στη βιωσιμότητα, την καινοτομία και τη διαφοροποίηση. Η Ελλάδα καλείται να ενισχύσει την υποδομή της, να προσελκύσει νέες αγορές και να προσφέρει εξατομικευμένες εμπειρίες, μειώνοντας την εποχικότητα και τη γεωγραφική συγκέντρωση. Με τη σωστή στρατηγική, η χώρα έχει τη δυνατότητα να παραμείνει ανταγωνιστική και να επωφεληθεί από τις αλλαγές που διαμορφώνουν το μέλλον του τουρισμού.

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ